StoryEditorOCM
ŽupanijaOči i uši EK

Građani, želite li se izjasniti kakvu Europu želite? Od danas, to vam omogućuje Europe direct centar županijske Razvojne agencije

Piše Branimir Periša
21. svibnja 2021. - 13:43

JU Razvojna agencija šibensko-kninske županije početkom svibnja postala je dijelom razgranate europske mreže EUROPE DIRECT centara a danas je u ABC centru u Ražinama simbolično otvoren direct centar za ŠKŽ, deseti u Hrvatskoj i jedan od 420 jednakih diljem EU koji su s radom započeli u isto vrijeme. Odluci EK da u mrežu uđe Šibensko-kninska županija prethodila je prijava projekta JU Razvojna agencija. Ta će institucija, kao nositelj rada EUROPE DIRECT-a za županiju do 2025. godine, koliko će trajati provedba, prirediti čitav niz informativnih i društvenih događaja za građane, poslovne subjekte i udruge na kojima će predstaviti niz aktualnih tema od važnosti za regionalni i gospodarski razvoj Hrvatske i Europske unije, izjavila je Mira Lepur, ravnateljica.

image
Foto: ABC ŠKŽ

Tom prigodom Županija je ugostila Ogniana Zlateva, voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Aneru Stopfer, voditeljicu službe Kreativnog deska Europe, te su zajedno s Mirom Lepur, ravnateljicom Razvojne agencije koja upravalja ABC centrom, održali panel diskusiju na temu utjecaja europskih politika na regionalni razvoj. Županijski EUROPE DIRECT centar djelovat će do 2025. godine, sa zadaćom da svim građanima, pa i onima u najudaljenijim dijelovima Europe omoguće da se upoznaju s funkcioniranjem Unije te njezinim politikama i vrijednostima.

-EUROPE DIRECT centri prvi su partneri EK na terenu, naše oči, i glas na lokalnoj razini, kazao je Zlatev o ulozi centra kakav je danas otvoren i u ŠKŽ. To su centri nove generacije, dosadašnji su imali pasivnu ulogu i pružali su građanima informacije o članstvu u Europskoj uniji, no od nove generacije centara kao što je ovaj, očekujemo da budu proaktivni, da njihovi predstavnici odlaze među građane, potiču razgovore o europskim institucijama i s time upoznaju EK, pojasnio je Zlatev. U tom kontekstu spomenuo je veliki projekt Konferencija o budućnosti Europe planiran na cijelom teritoriju Unije koji nakon niza diskusija i sastanaka treba iznjedriti jasne smjernice daljnjeg razvoja Europe.

Stoga se mišljenja građana, posredovanjem EUROPE DIRECT centara trebaju čuti u Briselu, pri čemu je od velike važnosti i on line platforma na 24 jezika, putem koje svi građani i udruge mogu iznositi mišljenja, tražiti partnere za projekte i udruživati se, kazao je Zlatev, te pozvao građane RH da u tome sudjeluju. Kako je napomenuo Zlatev, temeljni ugovori o formiranju EU potpisani su prije 70-tak godina i jasno je da neke postavke treba mijenjati.

image
Foto: ABC ŠKŽ

-Vrijeme se promijenilo, danas smo u drugoj situaciji, a naročito je kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazala da treba pripremiti nove politike u zdravstvu, naveo je primjer. Politike zdravstva, nastavio je, cijelo vrijeme su nacionalne, međutim epidemija je pokazala da se ni jedna država članica EU s takvom krizom ne može nositi sama i vjerojatno će neke politike trebati mijenjati. Pri tome je Europskoj komisiji nužno mišljenje što većeg broja građana EU i zato ozbiljno računamo na kolege iz mreže EUROPA DIRECT centara kao što je ovaj u krilu JU Razvojna agencija ŠKŽ, kazao je Zlatev.

Skup u ABC centru pozdravio je i Goran Pauk, župan. Naglasio je da je to novi projekt Šibensko-kninske županije, s čime je JU Razvojna agencija osnažila izravnu vezu s europskom administracijom. 

-Europski projekti jesu osmišljeni da se provode u lokalnim sredinama, a ono što ovaj eu projekt razlikuje od drugih jest da je usmjeren prema svim građanima županije, da kažu kakvu Europu žele, i to je jedan od najvažnijh ciljeva ovoga projekta, kazao je Pauk. Župan je inače i voditelj hrvatskog izaslanstva u mreži regionalnih središta EU.

04. svibanj 2024 22:28