StoryEditorOCM
Županijarogoznica vrije

Građani ogorčeni najavljenim Prostornim planom: ‘Povlaštenima pretvaraju desetke tisuća kvadrata u građevinska zemljišta, legalizira se i bespravna gradnja!?‘

Piše Vedrana Stočić
6. lipnja 2021. - 18:18

Sama objava na web stranicama Općine Rogoznica da je prijedlog Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica spreman za drugu ponovljenu javnu raspravu izazvala je burne reakcije građana i oporbenih stranaka.

Građani koji su nam se obratili tvrde da se povlaštenim pojedinicima bez ikakve urbanističke logike u žuto ili građevinsko stavilo na desetke tisuće kvadratnih metara,  mogućnost legalizacije dobila je i dislocirana bespravna gradnja. Zbog napada na pomorsko dobro odnosno proširenje građevinskog područja uz more rogoznički SDP uputio je oštar dopis izrađivaču PPU-a, splitskom 'Urbosu', a NL 'Naše misto' javno će, na razini županijske vlasti, tražiti očitovanje o prostornom planiranju na rogoznički način.

Drugu ponovljenu javnu raspravu zatražilo je Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U Općini Rogoznica prije izbora tvrdili su da se radi samo o proceduralnoj grešci jer kada se zadire u obalno područje, primjerice uređenje plaža, ponovljena javna rasprava mora trajati mjesec dana, a ne 10 koliko je trajala u Rogoznici.

U obrazloženju ponovne javne rasprave međutim piše da se obuhvat Izmjena i dopuna odnosi na administrativno teritorijalne granice jedinice lokalne samouprave. U odnosu na planska rješenja iz prve polovine 2017. (koja su ugrađena u važeći prostorni plan) došlo je do izgradnje na području Rogoznice, te legalizacije već postojećih građevina, pa se nalaže preispitivanje izgrađenosti građevinskog područja i eventualna korekcija građevinskih područja.

Nove spoznaje i uvjeti zaštite i korištenja prirodne, te i kulturno povijesne baštine također nalažu preispitivanje i vrednovanje dosadašnjih rješenja. Nova građevinska područja moraju se planirati izvan površina koje su u naravi šume, naglašeno je usklađivanje prostorno planskih rješenja sa Strategijom razvojnog programa općine za razdoblje 2016.–2020. godine. Ima tu i zahtjeva javnopravnih tijela, javnih ustanova i poduzeća koja također traže usklađivanje u korištenju poljoprivrednog i šumskog zemljišta, mora i obale, te zaštitu okoliša. Kao stoji u tekstualnom dijelu PPU u prostoru Zaštićenog obalnog pojasa (ZOP-u) primjenjuju se odredbe članka 46. Zakona kojim se traži da se prostornim planiranjem mora osigurati slobodan pristup obali, prolaz uz obalu te javni interes u korištenju, pomorskog dobra, te ograničiti međusobno povezivanje i obalno proširenje postojećih građevinskih područja.

it će zanimljivo vidjeti je li je to ispoštovano, jer u prijedlogu koji bilo na prethodnoj javnoj raspravi nekontrolirano je prošireno građevinsko područje upravo na uskoj obalnoj crti i to na uštrb naselja u zaleđu. Upravo zbog gradnje uz samo more dobar dio obale nedostupan je većini građana.

Početak javnog uvida o Prijedlogu PPU, te održavanja javnog izlaganja objavit će se osam dana prije i to u dnevnom tisku, na mrežnim stranicama Općine Rogoznica i mrežnim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

18. travanj 2024 13:41