StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA NA NOGAMA

‘Spremni smo na prosvjede! Dozvolili su na tisuće novih kvadrata uz more, čak i nebodere!?‘

Piše Vedrana Stočić
5. srpnja 2021. - 16:05

Svašta se dogodilo na ponovljenoj drugoj javnoj raspravi o prvim izmjena i dopunama rogozničkog Prostornog plana uređenja.

Unatoč epidemiološkim mjerama odaziv je bio velik, a prvi put nezadovoljni građani javno su pitali koliko novaca treba donijeti da ti zemljište uđe u građevinsko područje. Prvi put i oporba je nastupila zajedno naglašavajući da je rastuća urbanizacija obalnog pojasa poprimila zabrinjavajuće razmjere, a Prostorni plan uređenja i njegove izmjene i dopune umjesto da spriječe devastaciju na najgrublji način je potiču.

Vladajući HDZ , baš kao i izrađivač plana splitski „Urbos“, dali bi puno toga da su mogli izbjeći silnu nelagodu, niz vrlo konkretnih zamjerki i javno prozivanje, međutim zbog greške u koracima, odnosno proceduri, morali su ponovno stati pred lice nezadovoljne i ljute javnosti.

Ponovljena druga javna rasprava dogodila se na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jer umjesto mjesec dana druga javna rasprava trajala je samo 10 dana iako su izmjenama ozbiljno zadiralo u obalno podučje. Da su znali što će ih  5. srpnja snaći poštovali bi propisanu proceduru da zadnjeg slova.

- Tabelarni prikaz izgrađenosti i mogućnosti širenja građevniskih područja temeljnim PPU i ovim izmjenama kompletno je usmjeren na izgradnju uz obalni pojas. Izmišljena su nova nepostojeća naselja kao što je Zečevo 0, 1D ( Zečevo obala) gdje je izgrađenost namještena na 80,5 posto kako bi se moglo širiti građevinsko područje u samu obalu. Zečevo 2 ID (Lozica) može biti samo povijesnog naselja Zečevo-Podgruda u koje je uključena i Lozica. S ovim izmišljenim oznakama i naseljima izgubili su se povijesno toponimi i namjerno su izbrisana povijesna naselja. U preostalim povijesnim naseljima u zaleđu općine kao što je Podglavica, Jarebinjak, Dvornica, Ložnice, Oglavci, Sapina Doca proširenje je uglavnom 0 posto jer su planirane građevinske zone na brdinama gdje nitko normalan ne može graditi.

Sve je to napravljeno smišljeno kako bi se povlaštenima na izdvojenim područjima s pogledom na more zemljište iz poljoprivrednog prenamijenilo u građevinsko i to na tisuće kvadrata. Pitamo se koji bi to urbanisti, imajući u vidu rogoznički krajobraz, predvidjeli u novim turističkim zonama nebodere od 24 metra kao što je to planirano u izdvojenoj turističkoj zoni Kalebova luka i, još tragičnije, u turističkoj zoni Medine koja je smještena unutar naselja Rogoznica na iznimno osjetljivoj lokaciji nadmorske visine svega 1 do 1,5 metra. Kako temeljiti te grdosije - pita se u svojim primjedbama na Izmjene i dopune PPU rogoznička oporba.

Nezavisni Boris Abaza s liste SDP-a ustvrdio da vijećnici nikada nisu sastali s izrađivačem plana, niti su bili upoznati na što se odnose izmjene i dopune PPU.

- U Zakonu stoji da je gradonačelnik ili načelnik bar jednom godišnje mora izvjestiti predstavničko tijelo o zaključcima stručnih analiza i osnovanosti pokretanja izrade i donošenja prostornog plana, odnosno njegovih izmjena i dopuna. Bivša načelnica to nikada nije napravila. Moralo se dizati ruke na slijepo - rekao je Abaza.

Upozorio je da su uvala Stivanšnica i uvala oko rta Ploča ili Punata Planke područja Nacionalne  ekološke mreže u  kojima treba očuvati stanišni tip Grebeni, a uvala Stivašnica kompletna je izgrađena i u njoj nema ni jedne sika koja nije zalivena betonom. Upravo se prostornom planiranjem na rogoznički način to dozvolilo.

- Dio Nacionalne ekološke mreže je  slano jezero Zmajevo oko, a cilj je očuvanja su stanišni tipovi Morske spilje. Pored očuvanja vrsta strogo se zabranjuje i svaka granja -rekao je Abaza.

Rogoznička oporba: SDP, NL Naše misto, Most, DP i NL Loza,  ističu da je Urbanistički plan uređenja turističke zone Medina u suprotnosti s PPU Općine Rogoznica. U PPU slano jezero Zmajevo oko je morsko jezero, zaštićeni je spomenik prirode i 70 metara od jezera zabranjena je svaka gradnja, dok je UPU-im to jezero pretvoreno u vodno područje i dozvoljena je gradnja  na desetak metara od ruba jezera. Stoga traže da se UPU Medine stavi izvan snage.

Ante Vidović DP pita tko dozvoljava stavljanje kampera i drugih montažnih kućica u zaštićenoj uvali Sičenica gdje svaka gradnja zabranjena.

- Prostornim planom nije dopuštena gradnja ni postavljanje kampera i montažnih kućica. Na to trebaju reagirati inspekcijske službe - replicirao je Zoran Radman predstavnik izrađivača plana splitskog Urbosa.

Radman je istaknuo da izrađivači plana ne određuju gdje će pojedina građevinska područja širiti, već isključivo odluku o tome donose aktualni gradonačelnici ili načelnici, te vladajuća garnitura. Na urbanistima je da njihove želje usklade sa zakonskim propisima.

Biserka Grgin, predsjednica Građanske inicijative i članica Mosta, traži iz šume Kopara izbacivanje preostalih 11 tisuća kvadratnih metara građevinskog područja i proglašenje najveće moguće zaštite. U protivnom, kaže Grgin, bit će prisiljeni na prosvjede i građanski neposluh. 

Oporba smatra da Prostorni plan treba staviti izvan snage jer nije u skladu sa Strategijom razvoja, održivog razvoja, zaštitom okoliša, planom nije riješen ni promet, posebno ne u planiranim novim turističkim naseljima, ne spominje se poljoprivreda, ukratko Prijedlog prostornog plana je štetan za kompletan razvoj općine, za okoliš i ljude.

- Pogoduje tek nekolicini odabranih, što spada u domenu istražnih organa - zaključila je rogoznička oporba.

Nerazumljivi članak o otpadnim vodama

Miri Biljaković (SDP) nije bilo jasno na što se odnosi nerazumljivo napisan članak o otpadnim vodama u tekstualnom dijelu PPU. Tamo piše da sukladno zahtjevu Hrvatskih voda otpadne vode kvalitete različite od standardnih  prije ispuštanja moraju proći predtretman. Isto tako svako ispuštanje pročišćenih otpadnih voda u podzemlje dozvoljeno je uz uvjet da je osigurano ispuštanje s putem upojne građevine s procjeđivanjem kroz zemlju ili potpovršinske slojeve bez ugrožavanja okolnih objekata i površina, te utjecaja na zonu kupanja - ma što to značilo.

Odgovor nije dobila, a njen zaključak je da se radi  tek o pukoj prepisivačini koju možeš tumačiti na mali milijun načina.

30. travanj 2024 11:46