StoryEditorOCM
Županijapomoć učenicama

Grad Šibenik i Županija podržale borbu protiv menstrualnog siromaštva, no još nitko ne zna kad će besplatni higijenski ulošci stići u škole

Piše Marija Lončar
7. siječnja 2022. - 13:02

Grad Šibenik i Šibensko kninska županija uključili su se u borbu protiv menstrualnog siromaštva te će iz svojih proračuna u ovoj godini osigurati ukupno 110 tisuća kuna za nabavu higijenskih uložaka za učenice svih osnovnih i srednjih škola u gradu i županiji. Od tog iznosa, Županija je izdvojila oko 60 tisuća, a Grad Šibenik 50 tisuća.

Prema istraživanjima koje je provela riječka udruga PaRiter na području Šibensko-kninske županije čak 400 učenica često ili ponekad nema dovoljno sredstava za kupnju mensturalnih potrepština. Šibenska pedagoginja i sociologinja Maja Šintić, ujedno i predsjednica Šibenske udruge mladih koja je zajedno s još nekoliko šibenskih udruga nedavno organizirala i panel raspravu o toj temi, ističe kako je u nekim gradovima već organizirana podjela besplatnih higijenskih uložaka, no u školama u Šibeniku te drugim gradovima i općinama u županijama tek treba dogovoriti i izabrati najbolji model.

-Budući da učenice u školi provode velik dio svog vremena, pokrenuli smo inicijativu da škole preuzmu ulogu zaštitnih faktora po uzoru na druge sredine. Postoje različiti modeli kako se to može napraviti. Najednostavniji je da se u toaletima postave dispenzeri s higijenskim ulošcima koji su svima dostupni i može ih uzeti svaka cura kojoj to treba. U nekim sredinama uložci se nalaze kod pedagoga, pa ih po njih tu treba doći, ali mislim da je ova prva varijanta prihvatljivija i na neki način djevojkama manje neugodna – kazala je Šintić dodavši kako bi novac osiguran u šibenskom i županijskom proračunu trebao biti dovoljan za otklanjanje mogućeg menstrualnog siromaštva svih 400-njak učenica.

No, iako je novac osiguran, za sada još nitko ne zna kada bi besplatni higijenski uložci mogli i stići u škole. Iz šibenske gradske uprave poručuju kako su sada na potezu ravnatelji škola kako bi se vidjelo koliko je menstrualnih potrepština gdje potrebno te da se utvrde modeli distribucije.

19. travanj 2024 15:34