StoryEditorOCM
Županijajoš da ima tko piti

Grad na Čikoli konačno dobio i bocu s vlastitom etiketom: uz Drniško pivo se uči o Meštroviću, Vrelu života...

Piše Zdravko Pilić
3. prosinca 2020. - 19:39

Dok san bija mali, jedna od omiljenih ojkalica za koje se sićan da je naš svit zna pivat po zagori, baš ovih blagdanskih dana, o Božiću i Sveta Tri kralja, kad bi zaladilo i kad bi se tukla prasad, bila je 'Pijen pivo, jel ti ženo krivo/ pijen svoje, ne diran u tvoje. E, sada bi, pusto godina poslin, za ove blagdane, konačno mogli i nazdravit svojin, jer Drniš je napokon dobio pivo. Prvo, pravo, svoje Drniško pivo, punokrvni Golden Ale, zvano još i Vrelo života, velikom meštru Ivanu Meštroviću u spomen. Pa oklen to, kako to, pitamo pivske meštre i pivare koji su ga svarili, Vedrana i Luku Škugora.

- Imali smo promociju Hertza, svog prethodnog piva, u Drnišu. Ujutro je bio onaj službeni dio, predstavljanje, a popodne onaj neslužbeni, kada je bilo druženje, i prišla nam je cura iz drniške Turističke zajednice, Ivana Menđušić, kazala da je oduševljena i našim pivom, i pričom koja se plete oko njega - a takva su i sva naša piva, s pričom - i pitala nas bi li mogli neku takvu pivsku priču napravit i oko Drniša. I nismo se puno motali oko toga - ko kiša oko Drniša, što se kaže - nego smo brzo prionuli poslu, našli se na kavi, pričali, dumali, ko profesor Baltazar, malo smo guglali po značajnim datumima iz povijesti grada na Čikoli, ljudima, događajima, toponimima, i tako smo došli do tog Vrela života, koje spaja sve to. I ne samo da spaja, nego na boci Drniškog piva ima i QR kod koji kad skenirate mobitelom, on vas vodi na link Turističke zajednice grada Drniša na kojem ima puno toga lijepog što bi o njemu trebali znat, i zbog čega bi ga trebali posjetiti, viditi, probati... - pričaju nam Vedran i Luka, strikan i netjak, odnosno sinovac, koji stoje iza jedne od najljepših šibenskih poduzetničkih priča, Pivovare 022, iza koje je već čitav niz pivoljupcima već dobro poznatih kraft piva.

Dobra i protiv korone

Sve u svemu, dragi moj svitu, ako vidite koga da na zidiću - ili isprid kakve trgovine - pije Drniško pivo i trusi boce jednu za drugon, nemojte mislit da je rič o pijancima, nekulturnom svitu, niškoristima i zgubidanima. Krivo! Stvar je upravo obratna, riječ je zapravo o 'nastavi na daljinu' i upoznavanju najšire publike s našim kulturnim blagom i turističkim potencijalima. Atroke akademici!

Šalu na stranu, Drniš s ovom bocom od pola litre nije dobio samo svoje pivo, nego i vrhunski suvenir i dragu uspomenu koju svatko može ponijeti sa sobom iz grada pod Prominom, ali i poslati svojima tamo negdi, gori u Njemačku, Francusku, Belgiji, di već sve ima Drnišana. Pa da i oni vide kako se to poštuje Reinheitsgebot, čuveni njemački Zakon o čistoći piva, po kojem u njega ne smije ništa drugo osim vode, ječmenog slada, hmelja i pivskog kvasca. Aj dobro, umjesto Rajne, ovdje je u boci Čikola, odnosno Krka, a ječmenom je sladu dodano malo i pšeničnog, ali je zato iznimno pitko i lagano, ko stvoreno za borbu protiv Covida. Kako, zašto, poslušajte Vedrana. On je meni bolji od Capaka!

- Doktori kažu da je vrlo bitno piti svakih 15 minuta. Ne daj bože da ti virus uđe u grlo. Ako piješ, potiraćeš ga u želudac i tamo će ga ubit želučana kiselina. Ali, ako ne piješ, onda će ti uć u pluća, u dišni sustav, i tamo će ti napravit probleme!
Jel sad kapirate? Ma ja bi njega u Stožer gori, direktno, da se mene pita! Svakih 15 minuta, to je četiri pive na uru! Fino prolazno vrime. Još kad bi moglo na recept, priko HZZO-a, zlata bi vridilo.
Prvo pivo Pivovare 022, što je telefonski pozivni broj za Šibenik, bilo je 1066. godina prvog spomena grada Šibenika, nakon toga je slijedilo 1646. što je godina u kojoj su izgrađene dvije tvrđave, Barone i Sveti Ivan, a nakon toga je uslijedilo pivo 83:82 što je rezultat utakmice Šibenka: Bosna, one mitske iz 9.travnja 1983. nakon koje je Šibenka postala prvak države... A kako sad ide, posao s pivom, u koroni?

U Šibeniku je sve stalo

- Oćete iskreno? Više ja popijem tjedno, nego što prodamo mjesečno. A uvjeravam vas da ne pijem puno! U Šibeniku je doslovno sve palo i stalo. Trenutno nas izvlači Zagreb, Osijek i nešto malo Split. Tamo prodamo to što prodamo. Imamo svoje distributere. Kapacitet nam je 5600 litara mjesečno, nekih 60.000 litara godišnje, ali trenutno nemamo za koga raditi. Neizvjesnost je zapravo najgora. Za napraviti pivo treba vam vremena, ljeti tri tjedna najmanje, zimi i više. Vi ga napravite, a onda nemate gdje s njim. Evo, sada dok razgovaramo, čekamo svaki tren hoće li Stožer donijeti odluku o zatvaranju kafića. Nadamo se Adventuri, imat ćemo kućicu na njoj, to bi nas spasilo jedan mjesec dana, da pokrpamo rupe i preživimo do drugog mjeseca, kada krećemo kuhati pivo za proljeće i puniti skladište za sezonu. Ako i nje, sezone, bude! - priča Vedran.

Jer, troškovi idu - najam, struja, hladni pogon, država traži svoje, carina, Fond za zaštitu okoliša, svi šalju račune, calenzi bite. A oklen, ako nisi ništa proda?
Ali nećemo o tome, ajmo o lipšim stvarima. Eto, Škugori nam kažu da neka istraživanja pokazuju da su dica čiji roditelji piju vodu s rijeke Krke u prosjeku veća nego druga. A kako je za kvalitetu piva najvažnija kvaliteta vode, onda ispada da i stanovnici ostalih mista, ako ne uživaju blagodati šibenskog Vodovoda, imaju velike šanse da im dite bude košarkaš, pod uvjetom da im mater i ćaća piju Drniško il koje drugo pivo iz Šibensko - kninske županije. I izraste ko Stojko Vranković, ili bar ko Antonija Mišura u košarkašicu i lipoticu. Aj, živili vi nama!

19. travanj 2024 11:47