StoryEditorOCM
ŽupanijaNisu htjeli riskirati

Grad kupuje planinarski dom na Promini: kao i do sada, bit će dostupan građanima Drniša tako i svim izletnicima koji žele posjetiti planinu

Piše Toni Veljača
15. ožujka 2022. - 11:10

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Drniša, između ostalog, razgovaralo se i o sudbini planinarskog doma na Promini, koji će po svemu sudeći uskoro dobiti novog vlasnika. Naime, odlukom Gradskog vijeća, grad Drniš će neposrednom pogodbom od Republike Hrvatske kupiti planinarski dom na Promini, i to za iznos od 413.000 kuna. Riječ je o površini od ukupno 2000 kvadratnih metara, od kojih 1870 kvadratnih metara čini dvorište, dok se preostalih 130 "kvadrata" odnosi na sam objekt.

Ovom odlukom, tvrdi nam gradonačelnik Drniša, Josip Begonja, spriječila se situacija da planinarski dom bude ponuđen na javnom natječaju.

- Da je došlo do javnog natječaja, vlasnik bi postao onaj tko ponudi najveći iznos. Nikako se nismo htjeli dovesti u tu situaciju i riskirati sav rad i trud ljudi koji taj dom već desetljećima uređuju i održavaju – istaknuo je Begonja.

Vlasništvo nad planinarskim domom na Promini, želja je Grada još od 2018. godine, kada je Ministarstvu i poslan prvi zahtjev za kupnjom. Gotovo četiri godine poslije, izgledno je da će se napori Grada isplatiti.

- Još negdje krajem 2018. godine podnijeli smo zahtjev, u to vrijeme, Ministarstvu državne imovine, da smo zainteresirani za kupnju tog objekta. Početkom 2019. godine napravljena je i procjena od strane jedne tvrtke za promet nekretninama. Međutim uskoro je došlo do pandemije korona virusa i nismo se htjeli upuštati u takve investicije, dijelom zbog straha a dijelom zbog smanjenih proračunskih prihoda. Krajem prošle godine smo obnovili naš zahtjev te kompletirali cjelokupnu dokumentaciju – rekao je gradonačelnik.

Ono što slijedi, govori nam Begonja, je potpisivanje ugovora koje bi trebalo biti odrađeno do sredine travnja.

- Prije nego sklopimo ugovor on treba biti usuglašen od strane državnog odvjetništva, a da bi se onda mogao potpisati i od strane prodavatelja, u ovom slučaju Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Na to mjesto je došao novi ministar, zbog te promjene imali smo mali zastoj. Unatoč tome očekujem da ćemo, ako ne do kraja ožujka, onda sigurno do polovice travnja ove godine dobiti taj ugovor – naglasio je Begonja.

Nakon potpisa ugovora s Ministarstvom, donijet će se odluka o upravljanju.

- Što se tiče ugovora o upravljanju planinarskim domom tu neće biti nikakvih promjena. Planinarsko društvo "Promina" i dalje će brinuti o domu. Dom će, naravno, kao i do sada, biti dostupan kako građanima Drniša tako i svim izletnicima koji žele posjetiti Prominu – zaključio je Begonja.

22. travanj 2024 10:40