StoryEditorOCM
ŽupanijaZvonimirovi dani

Grad Knin u kojem u 21. stoljeću svaki šesti stanovnik prima socijalnu pomoć, koji se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem, takvih problema nema povratkom u vrijeme kralja Zvonimira (FOTO)

Piše Marija Lončar
Foto: Božidar Vukičević
Nikolina Vuković Stipaničev/hanza media
11. lipnja 2017. - 22:26


Kako se živjelo, ratovalo i voljelo u srednjovjekovnom Kninu, već desetu godinu pokušavaju dočarati Zvonimirovi dani.
Manifestacija je to koju zajedničkim snagama uz nesebičnu pomoć brojnih volontera organiziraju KUD "Kralj Zvonimir“, Turistička zajednica grada Knina, Grad Knin i Kninski muzej. Od prve godine, kada je održan uz sudjelovanje svega dviju viteških skupina, jubilarno deseto izdanje Zvonimirovih dana naraslo je do ukupno 17 viteških, plesnih, kazališnih i radioničkih skupina s ukupno 120 izvođača iz Hrvatske, Mađarske te Bosne i Hercegovine.



Grad u kojem u 21. stoljeću svaki šesti stanovnik prima socijalnu pomoć, koji se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem, takvih problema očito nema povratkom u vrijeme kralja Zvonimira. Na trenutak sve živne, pa je tako i otvorenje ovogodišnjih Zvonimirovih dana pratilo više od 500 Kninjana, mahom obitelji s djecom, a Matea Lozančić, direktorica kninskog TZ-a, kaže da od lani, zahvaljujući suradnji s HŽ-om i popustom od 40 posto, vlakom u Knin stiže i sve više posjetitelja, uglavnom iz Zagreba i Splita, kako bi uživali u prikazu života u srednjem vijeku, starim zanatima, školi glagoljice, streličarstvu, mačevanju, kovanju novca ili ovogodišnjoj posebnoj atrakciji - natjecanju u kuhanju najboljeg kraljevskog gulaša.



- Zvonimirovi dani posebni su, za razliku od sličnih srednjovjekovnih festivala kojih u Hrvatskoj zaista ima puno, zbog Kninske tvrđave na kojoj se održava naš program. Za razliku od drugih mi ne moramo raditi kulise, mi imamo stvarni ambijent. Kninska tvrđava idealno je mjesto za Zvonimirove dane, koja cijeloj manifestaciji daje dodatan štih - kazuje nam direktorica Lozančić, uvjerena da ova manifestacija za Knin ima veliki kulturno-turistički potencijal.



Mimohod vitezova i njihovih dama u subotnje jutro, od središnjeg gradskog trga, Trga Oluje, do spomenika kralju Zvonimiru, uz bubnjeve i svirku na gajdama gostiju iz Mađarske, pozdravljali su okupljeni Kninjani. Malobrojni, istina, kao i sudionici u povorci, jer mnogi su, nakon fešte do kasno u noć dan prije, još spavali. Tihi su tog subotnjeg popodneva bili i viteški tabori na tvrđavi, no dolaskom večeri slika se mijenja.

- Po danu je na tvrđavi previše vruće, ali zato navečer bude sve puno. Ljudima su najatraktivnije noćne borbe i mačevanje te šou s vatrom. Ove godine zamislili smo da kraljevski grad Knin ugosti hrvatske kraljeve iz drugih kraljevskih gradova Nina, Solina te Tomislavgrada, no došli su nam samo kralj Tomislav i kraljica Jelena - objašnjava Lozančić.

No, kralju Zvonimiru to očito nije pokvarilo raspoloženje, barem tako tvrdi Danijel Čolić, radnik iz Tvika u stvarnom životu, ali kralj povratkom u 11. stoljeće. Točnije, kralj za po danu, jer Zvonimirova kruna u noćnim satima rezervirana je za nezaobilaznog kninskog pjesnika Antu Nadimira Tadića Šutru!



- Lako se iz radnika pretvoriti u kralja. Uvijek je lako prebaciti se na bolje - govori zamjenski kninski kralj, dok na zvizdanu Kninske tvrđave pozira sa svojim vitezovima. Zapravo vitezicama, jer žene u kninskom KUD-u "Kralj Zvonimir“ vode glavnu riječ.

Uostalom, i predsjednica društva Nada Hržić pokrenula je i osmislila Zvonimirove dane. Srednji vijek je zarazan, kaže, pa će pripreme za jedanaesto izdanje početi čim utihnu ovogodišnja događanja na tvrđavi.
 

18. travanj 2024 17:39