StoryEditorOCM
Županijapomoć roditeljima

Knin osnovcima pokriva i sve troškove školskih potrepština. Evo kakva je situacija u Šibeniku, Skradinu i Vodicama

Piše Marija Lončar
13. kolovoza 2021. - 14:08

Primiče se rujan i početak nove školske godine. Za roditelje koji imaju školarce vrijeme je to kada se mora dublje posegnuti u novčanike, jer opremanje djece za školu uvijek je veliki izdatak i udar na kućni proračun mnogih obitelji.

Premda, barem kada je riječ o osnovnoškolcima, od kada je država uvela besplatne udžbenike i od kada mnogi gradovi i općine sufinaciraju nabavu radnih bilježnica, likovnih mapa, školskih atlasa i ostalog obrazovnog radnog materijala donekle se lakše diše. I ove godine Grad Šibenik u svom je proračunu osigurao ukupno 383 tisuće kuna za kupnju radnih bilježnica i drugog školskog materijala. No, za razliku od nekih drugih gradova u Šibensko-kninskoj županiji, na takvu pomoć neće moći računati svi šibenski osnovnoškolci, nego samo oni čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka.

-Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala ostvaruju korisnici dječjeg doplatka sukladno članku 6. stavak 1. Zakona o doplatku za djecu isključivo s prebivalištem na području grada Šibenika, a odnosi se na svu uzdržavanu djecu, učenike osnovnih škola Grada Šibenika, ukoliko to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi – objasnili su u Uredu šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

Tako će djeca od 1. do 4. razreda dobiti 300, a učenici od 5. do 8. razreda 500 kuna pomoći. No, svoje zahtjeve za tu jednokratnu naknadu, roditelji će moći podnijeti tek kada Grad Šibenik objavi javni poziv, a on će na mrežnim stranicama Grada biti objavljen do početka nove školske godine, odnosno krajem kolovoza ili početkom rujna.

Puno izdašniji prema svojim osnovnoškolcima su u Kninu. Iako taj drugi po veličini grad u Šibenskoj-kninskoj županiji ima daleko skromniji proračun negoli Šibenik, svi mali Kninjani, a ne samo oni čiji roditelji ostvaraju pravo na naknadu za dječji doplatak, moći će računati na pokrivanje tih troškova u cijelosti.

- Već treću godinu Grad Knin pokriva troškove nabave radnih bilježnica, likovnih mapa i ostalog radnog materijala. Ove godine u proračunu je za to osigurano 500 tisuća kuna, što je isti iznos kao i lani. Roditelji će, istina, najprije sami kupiti te radne materijale, a u rujnu će nam dostaviti svoje zahtjeve s priloženim računom kako bismo im refundirali ono što su platili – kazala je Sanda Petrović Brnić, pročelnica kninskog Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti.

Samo dio učenika drniške OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog te područnih škola u Siveriću, Pakovu Selu, Pokrovniku, Radoniću i Drinovcima dobit će takvu pomoć od Grada Drniša. Kao i lani, ona će i ove će godine biti vrlo skromna i pokrit će samo troškove nabave likovne mape, kistova i boja, ali namijenjena je isključivo učenicima prvog razreda. Odluka je to drniškog gradonačelnika Josipa Begonje, a proračun Grada Drniša to će stajati nešto manje od 20 tisuća kuna.

Šire ruke bili su u Gradu Skradinu. Prema riječima gradonačelnika Antonija Brajkovića, u rujnu će biti objavljen javni poziv za sufinanciranje radnih bilježnica, mapa, altasa i ostalog potrebnog obrazovnog materijala, a roditelji mogu računati na pomoć od 350 kuna ako im djeca idu u niže razrede osnovne škole, dok će oni u višim, od 5. do 8. razreda, dobiti 450 kuna.

-Već treću godinu Grad Skradin tako pomaže svojim učenicima, a navedeni iznosi roditeljima će nakon podnesenog zahtjeva biti isplaćeni na blagajni grada ili će biti uplaćeni na njihove tekuće račune, ovisno o tomu kako roditelji budu željeli – kazao je Brajković.

Grad Vodice pak nabavu radnih bilježnica svojim osnovnoškolcima sufinancira s 400 kuna.

18. travanj 2024 04:53