StoryEditorOCM
ŽupanijaOvo je 'dika' turističkih Vodica

Gosti ne mogu doći sebi od čuda: Ispred nakaradnog objekta bivšeg slovenskog odmarališta tijekom ljeta škljocaju fotoaparati i mobiteli, pa slike antiturističkog sadržaja obilaze svijet

Piše Ante Talijaš
12. travnja 2019. - 13:19

Bivše slovensko odmaralište "Lilet" u derutnom stanju najveća je bruka i sramota turističkih Vodica. I to ne od "jučer", nego već duže od 25 godina. Oronula zgrada s jednako trošnim pomoćnim objektima u borovoj šumi, bez vrata i prozora, godinama je deponij smeća, leglo štakora, zmija, raznoraznih insekata i druge gamadi. Ekološka je to bomba i ishodište zaraze. I to sve tako stoji u strogom centru Vodica, na početku istočne plaže. Uz plažu Vruje, u koju je gradska vlast u zadnje dvije godine ulupala blizu 16 milijuna kuna, uz apartmansko naselje "Vile Matilde" i pedesetak metara od hotelskog kompleksa "Olympia", kroz koje godišnje prođe na desetke tisuća stranih gostiju.


A turisti koji ljetuju u spomenutim resortima i koji se kupaju na ovdašnjim plažama ne mogu se načuditi da takvo što uopće može postajati u jednom gradu koji se predstavlja kao uspješna turistička destinacija. Ispred nakaradnog objekta bivšeg "Lileta" tijekom ljeta škljocaju fotoaparati i mobiteli, fotografiraju Nijemci, Talijani, Poljaci, Česi, Skandinavci, Japanci, Korejci tu vodičku sramotu i slike ovakvog antiturističkog sadržaja obilaze svijet.

 

 

Godinama se pred početak turističke sezone ovaj vrući krumpir nađe na sjednici Gradskog vijeća. Tako je ovu temu na zadnjoj tematskoj sjednici GV-a inicirao Ivica Latin, oporbeni vijećnik Liste našega mista. Međutim, gradska vlast je nemoćna oko dugoročnog kultiviranja tog prostora jer to bivše odmaralište nije u njihovu vlasništvu. Naime, vlasnik zgrade i zemljišta je tvrtka "Bakin" d.o.o. iz Karlovca.

Vatrogasne mjere

- Itekako smo svjesni te crne točke našega turizma i radimo sve što je u našoj moći. Nažalost, u mogućnosti smo samo poduzeti vatrogasne mjere. Iako nismo vlasnici, Grad će do kraja ovog mjeseca krenuti u sanaciju i čišćenje objekta, a to nam je zakonom omogućeno. Prema prispjelim ponudama to će koštati oko sto tisuća kuna. U sklopu toga bit će postavljena i zelena platnena ograda, pa se objekt više neće moći vidjeti ni s ceste ni s plaže... Sve to platit će Grad, a račun ćemo naknadno ispostaviti vlasnicima - kazala je gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić.


Inače, karlovačka tvrtka "Bakin" je ovu nekretninu kupila od vodičkog poduzetnika Ante Duvnjaka, a on prethodno od Hrvatskog fonda za privatizaciju.

 

 

Na lokaciji odmarališta "Lilet" te na susjednim zemljištima - takozvanom "trokut terenu" i zemljištu bivše "Drvoplastike" preko ceste, prije desetak godina tvrtka "Bakin" namjeravala je izgraditi hotel i 200 apartmana. No, došlo je do imovinsko-pravnog spora oko vlasništva, te je vlasnik tvrtke Ivan Bakin izgubio sudski spor s Gradom Vodice i ostao bez - "trokuta" i zemljišta "Drvoplastike", na kojima je, uz zemljište "Lileta", namjeravao realizirati svoju turističku investiciju.

Naime, "Bakin" je kupio ta dva zemljišta od bivše tvrtke "Gortan", koja je na njih polagala vlasničko pravo, da bi "Gortan" vlasništvo nad tim terenima u sudskom sporu izgubio od Grada Vodica, a u međuvremenu propali "Gortan" Bakinu nije vratio novac.

Prije četiri godine Ivan Bakin se razbolio i umro. Njegove nasljednice - dvije kćeri - zainatile su se i u više navrata javno poručile da zbog gubitka novca i nanesene nepravde njihovu ocu neće ništa činiti oko investiranja u zgradu i zemljište "Lileta" i neka ono stoji u postojećem derutnom stanju na sramotu Vodica. Naknadno, kako smo doznali, one su pokrenule reviziju sudskog spora oko vlasništva nad zemljištima koje je izgubio njihov otac.

26. travanj 2024 22:46