StoryEditorOCM
ŽupanijaSkrivena blaga

Gornji i srednji tok krške ljepotice: Nepoznata Krka bit će poznatija zahvaljujući investicijama teškim oko 80 milijuna kuna

7. kolovoza 2017. - 10:54

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 80 milijuna kuna od čega će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije ovim Ugovorom osigurati oko 66,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Razliku sredstava osigurat će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

- Srednji i gornji tok Krke izuzetno je bogat prirodnim fenomenima, kulturnom i povijesnom baštinom. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ proteklo desetljeće intenzivno radi na valorizaciji i afirmaciji uzvodnog toka te uređenju novih posjetiteljskih sadržaja kako bi, s jedne strane, potaknuli razvoj lokalnog gospodarstva, a s druge strane, postigli prostornu i vremensku disperziju posjetitelja te rasteretili Skradinski buk, najposjećeniji slap na rijeci Krki- kazala je Katia Župan, glasnogovornica NP "Krka".

Projekt „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ dodatno će valorizirati upravo spomenuto područje NP „Krka“. Cilj projekta je aktivirati neiskorišteni posjetiteljski i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka „Krka” izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika, razvoj novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga da bi se postigao kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak, dodaje Župan.

Najviše novca od tih oko 80 milijuna kuna bit će potrošeno za uređenje Eko kampusa „Krka” u Puljanima, točnije oko 46,5 milijuna kuna. Za uređenje Prezentacijskog centra „Krka – vrelo života” u Kistanjama predviđeno je oko 19 milijuna kuna

Iduća značajna investicija će biti elektrifikacija dijela brodskog prometa u nacionalnom parku, za što će biti utrošeno oko 5,9 milijuna kuna. Među ostalim, za uređenje pješačkih staza predviđeno je oko 1,7 milijuna kuna

Evo što Katia Župan kaže o najznačajnijem projektu - Eko kampusu Puljane:
- To je istraživačko-znanstveni i edukativno-prihvatni centar u nastajanju, jedinstvenog je karaktera na području županije koji će nedvojbeno biti generator razvoja uzvodnog dijela NP „Krka“ i područja koja mu gravitiraju. JU „NP Krka“ je u Eko kampus Puljane uložila 8 milijuna kuna vlastitih sredstava za uređenje postava objekta arheološke zbirke, građevinske radove na adaptaciji objekta u kojem će biti uređena blagovaonica i Internet centar i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dodatno su uređeni i opremljeni konferencijska dvorana i apartman za smještaj gostiju. Ustanova je također vlastitim sredstvima uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurala izvođenje građevinskih radova na adaptaciji objekta laboratorij prirodoznanstvenika, škole u prirodi, parkirališta i ogradnog zida u iznosu od 6,3 milijuna kuna- istaknula je Župan.

06. svibanj 2024 23:59