StoryEditorOCM
Županijasezona radova u polju

Gori kao usred ljeta: Šibenski vatrogasci bore se s ognjem, glavni krivac za veliki broj požara je čovjek

Piše šibenski.hr
30. ožujka 2022. - 08:40

Šibensko-kninski vatrogasci tijekom tri mjeseca zabilježili su 254 požara, što je gotovo 40 posto više nego u istom razdoblju lani. Uzroci su većinom nemar i nekontrolirano spaljivanje biljnog otpada. Sezona je, naime, radova u polju. Vatrogasci stoga apeliraju da se svako spaljivanje prijavi i da se građani pridržavaju njihovih uputa.

Vatrogasci se bore s ognjem: ovoga ožujka više nego lanjskog. Za zgarišta diljem županije kriv je uglavnom čovjek. Kninski vatrogasci kažu da od početka mjeseca nisu stali. Zabilježili su već sedamdesetu intervenciju, piše HTV.

- Prošle godine od 1. ožujka do kraja mjeseca bilo je 37 intervencija tako da je gotovo dvostruko povećan broj, ističe zamjenik zapovjednika JVP-a Knin Andrija Anić-Božić.

Nemar i nepropisno paljenje vatre - nemaju opravdanja. Kažu oni koji su svoju farmu morali noću spašavati pred vatrom.

- Vi ugrožavate tim radnjama, iz neke obijesti, dosade, ludila ugrožavate živote drugih ljudi i imovinu, ističe Katarino Savčić iz Knina. 

Svaka vatrogasna intervencija je i trošak.

- Troškovi su enormno veliki, cca milijun i pol kuna samo su troškovi gašenja u ovom trenutku angažiranih snaga, dodaje županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

A požarna sezona nije ni počela. Šibenska policija od početka godine podnijela je 18 optužnih prijedloga zbog neprijavljenog spaljivanja biljnog otpada kojim je izazvan požar.

- Što se tiče prekršaja, to je kazna od dvije do 15 tisuća kuna ako je požar izazvan iz nehaja, odnosno od 15 do 150 tisuća kuna ako je namjerno ili čak do 60 dana zatvora, kaže glasnogovornik PU šibensko-kninske Šime Pavić.

Prije paljenja nazovi 193 - apeliraju vatrogasci. Njihove upute i imovinu i prirodu čuvaju.

- Treba se osigurati jedan zaštitni pojas oko mjesta spaljivanja i koristiti priručna sredstva kao što su metlenice, lopate ili crijeva s vodom, dodaje Anić Božić.

Na Zlarinu biljni otpad rijetko tko pali. Izaberu radije uslugu sjeckanja. Kraće je, jeftinije i sigurnije od spaljivanja.

- Izvrstan način prevencije. Zbrinuli smo 120 ili 130 kubika tog biljnog otpada koji nije završio u atmosferi, kaže Dario Gregov, zapovjednik DVD-a Zlarin.

Vegetacija je suha kao barut pa šibensko-kninski vatrogasci iščekuju najavljenu kišu. Jer i njima bi trebala donijeti predah, piše HTV

19. travanj 2024 23:10