StoryEditorOCM
Županijaispravak

‘Frapa Resort Medine‘: Netočno je da ćemo uništiti obalu kod Rogoznice, planirani zahvat je prihvatljiv za okoliš

Piše Šibenski.hr
3. listopada 2022. - 18:14

Društvo Medine d.o.o. iz Rogoznice reagiralo je preko svog opunomoćenika na tekst objavljen u Šibenskom listu i portalu Šibenski.hr pod naslovom: Uzbuna u Rogoznici zbog projekta od milijardu kuna: ‘Frapa Resort Medine‘ uništit će nam obalu! autorice Vedrane Stočić.

Kako tvrde u priopćenju, u tekstu je iznesen niz neistinitih informacija koje predstavljaju "krajnje maliciozne i uvredljive tvrdnje" za Trgovačko društvo Medina d.o.o., investitora u projektu Frapa Resort Medine te ostale sudionike u ovom projektu.

- Netočno je da će Frapa Resort Marina uništiti obalu. Projekt „Frapa Resort Marina“ proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske Odlukom Vlade Republike Hrvatske (NN 29/18, 114/18), a na kojem projektu je investitor društvo Medine d.o.o. Predmetni projekt sačinjen je u skladu sa svîm pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima, te je u skladu sa svim važećim prostornim planovima. Ne postoji niti jedna studija koja bi ukazivala da će izgradnjom planiranom projekta obala biti uništena, te takva tvrdnja u predmetnom članku predstavlja samo paušalnu i ničime potkrijepljenu tvrdnju.

Štoviše, Elaborat zaštite okoliša - postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš kojeg je napravio Fakultet gradevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu jasno ukazuje da je planirani zahvat uredenja plaže Medine u Rogoznici prihvatljiv za okoliš, da će se zahvatom unaprijediti postojeće stanje devastirane plaže u cilju dugoročnog održanja plažnog prostora, odnosno da je namjena zahvata zaśtita i očuvanje prirodne plaže. Spomenuti elaborat je javno dostupan svima, te je u vezì njega sve transparentno, kao i postupak koji je prethodio njegovom donošenju. Nadalje, tvrdnje autorice članka o tome da je predmetni elaborat bío dobro skriven od javnosti i rogozničkog Općinskog vijeća nisu točne, jer svatko tko u Google pretraživaču upiše „Uredenje plaźe Medine u Rogoznici“ odmah može na prvom mjestu pronaći spomenuti elaborat.

Netočno je da će predmetna turistička ínvesticija imati za posljedicu ekocid epskih razmjera. U vezi ovih navoda, ponovno se ističe sve što je ranije navedeno. Dakle, planirana investicija naśe stranke neće imatì za posljedicu ekocid epskih razmjera, upravo suprotno, poboljšat će postojeće stanje vodeći računa o svim ekološkim i drugim relevantnim aspektima.

Netočna je i krajnje uvredljiva usporedba vrijednosti ukupnih troškova projekta (1.037.909.593,00 kn) sa iznosom koji je navodno ukraden iz me, a za pretpostaviti je da se autorica članka referira na nedavne dogadaje u Ini koji su medijski bili popraćeni od cjelokupne javnosti i novinarskog miljea.

Niti iz medija objavljena priča o lni íma ikakve veze s predmetnim projektom i društvom Medine d.a.o„ a niti je pravomoćnom sudskom odlukom utvrdeno da je bilo kakav iznos ukraden iz lne. Stoga se ovakvom neutemeljenom usporedbom koja insinuira kakva nezakonita postupanja, društvu Medine d,o.o., kao investitoru, i projektu u cjelini, nanosi enormna šteta.

Netočna je informacija da je predmetna investicija u potpunoj suprotnosti sa Strategijom ministríce Brnjac i da je temeljena na nezakonitom Urbanističkom planu uredenja koji da nije usklaóen s Prostornim planom uredenja Općine Rogoznica ni s Prostornim planom Šibensko - kninske županije.

Predmetna investicija je u potpunosti s predloženom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine u kojoj je, izmedu ostalog, navedeno da će se poticati uspostava sustava poticanja investicijskih projekata u turizmu visoke dodane vrijednosti koji obuhvaćaju samostalne i/ili prateće projekte ugostiteljsko-turističkog, zdravstvenog, poslovno-kongresnog, ekološkog, nautičkog, kulturnog, sportsko-rekreativnog, zabavno-tematsko-edukativnog sadržaja te drugog inovativnog sadržaja u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji uključuju ulaganja u svrhu formiranja i unapredenja turističke ponude. Upravo takav projekt je i projekt „Frapa Resort Medine“ kojije u cijelosti uskladen s postojećim Urbanistíčkom planom uredenja i Prostornim planom uredenja Općine Rogoznica i Prostornim planom Šibensko — kninske županije.

Netočna je informacija da predmetni projekt ugrožava baštinu i daje ministrica Nikolina Brnjac mrtva hladna dìgla ruku za sigurnu smrt hidrogeomorfološkog fenomena, slanog rogoznićkog jezera Zmajevo oko i za potpunu devastaciju jedinog preostalog dijela netaknute obale koja je u obuhvatu naselja Rogoznica.

Predmetna investicija je u potpunosti s predloženom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine u kojoj je, između ostalog, navedeno da će se poticati uspostava sustava poticanja investicijskih projekata u turizmu visoke dodane vrijednosti koji obuhvaćaju samostalne i/ili prateće projekte ugostiteljsko-turističkog, zdravstvenog, poslovno-kongresnog, ekološkog, nautičkog, kulturnog, sportsko-rekreativnog, zabavno-tematsko.edukativnog sadržaja te drugog inovativnog sadržaja u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji uključuju ulaganja u svrhu formiranja i uneprijeđenja turističke ponude. Upravo takav projekt je i projekt "Frapa Resort Medine" koji je u cijelosti usklađen s postojećim Urbanističkim planom i Prostornim planom uređenja Općine Rogoznica i Prostornim planom Šibensko-kninske županije.

Kako je ranije navedeno, iz sačinjenog Elaborata zaštite okoliša - postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš proizlazi da nema štetnog utjecaja na okoliš te da će se trenutno devastirana obala unaprijediti i poboljšati upravo planiranim projektom.

Netočna je informacija da je zaštitni pojas morskog jezera Zmajevo oko samo 10 metara.

Prostornim planom Šibensko-kninske županije, područje zahvata je uređeno kao područje ugostiteljko.turističke zone u naselju u kojem smještajne građevine moraju biti udaljene najmanje 50 metara od obalne linije u smislu Zakona o prostornom uređenju. Prostornim planom Općine Rogoznica i Zakonom o gradnji predmetno pitanje se uopće ne regulira.

Netočno je i krajnje uvredljivo da je u predmetnoj investiciji sve zlokobno.

Na temelju svega navedenog, jedinim zlokobnim se ukazuje predmetni članak i njegov paušalni u neutemeljeni sadržaj.

Netočna je informacija da je projektom Resort Medine na najgrublji način predviđena devastacija obalnog prostora.

Planirani projekt neće devstirati, opustošiti, razoriti ili uništiti područje planiranog zahvata. Planirani projekt će biti izveden u skladu sa svim zakonskim propisima i u skladu sa sklopljenim Sporazumom o pripremi i provedbi strateškog projekta "Frapa Resort Medine" s Republikom Hrvatskom.", stoji u dopisu Medine d.o.o. kojeg je potpisao odvjetnik Mladen Prka.

 

24. travanj 2024 12:13