StoryEditorOCM
Županijamemento

Fotografije snimljene prije 50 godina: Krka je bila omiljeno, ali opasno kupalište, a vožnja gliserom - dozvoljena!

Piše Joško Čelar
26. listopada 2022. - 18:41

Fotografije koje ovdje objavljujemo snimljene su prije više od pedeset godina. Dakako, Krka sa svojim Skradinskim bukom, Roškim slapom, Visovcem i drugim draguljima prirode bila je poznata i u to vrijeme, a mnogo ranije posjećivale su je čak i okrunjene glave.

Na slapove Krke odlazilo se masovno iz Šibenika za Prvoga svibnja i drugih praznika i blagdana, radi uživanja u divljini prirode, ali i na prave gozbe pečenom janjetinom i netom ulovljenom ribom što se pripremalo u izvrsnome restoranu šibenske Rivijere koga odavna više nema.

Sama rijeka služila je za kupanje pod slapovima ili kao plovni put od Skradina do izletišta i vožnju motornim čamcima i gliserima.

Godine 1962. preko rijeke u Skradinskome buku, šibenski "Vodovod" koji je gospodarski upravljao dijelom rijeke kao izvorom pitke vode, sagradio je drveni most (projektirao ga je inženjer Lipovac), što je u ono vrijeme izazvalo i prosvjede, danas bismo rekli "zelenih".Tako je i turizam zakoračio na obje strane Zelene ljepotice. Pa ipak, i tada su do mosta i sve do slapova šarali brzi čamci, mogući zagađivači. Od njih su pastrve bježale na sve strane.

image
Joško Čelar
image
Joško Čelar
image
Joško Čelar

Na našoj fotografiji vidi se jedan takav prizor, a u dijelu šumovita brda, na njegovu rubu još se nalazio talijanski bunker iz Drugog svjetskog rata.

U to doba na Krku je dolazio ljeti velik broj mladih iz Šibenika i okolnih mjesta radi kupanja.Dio njih izvodio je prave bravure skokovima sa presahnulih sedra u maticu rijeku, što nije prolazilo bez opasnosti. Bilo je i smrtnih slučajeva, osobito onih nesretnika, izletnika i turista koji su željeli oponašati lokalne momke u njihovu umijeću.

Tako se u sezoni godine 1980. pod slapovima utopilo čak sedmoro ljudi, pa je Uprava (tada još parka prirode) ogradila pristup slapovima i zabranila skokove.

No tek je Uprava JU Nacionalni park Krke od prije koju godinu uvela sustavni nadzor i zaštitu cjelovitog toka rijeke Krke od Knina do Skradina. Prepustivši tisućama posjetitelja uživanje u zamamnoj prirodi Zelene ljepotice.

image
Joško Čelar
27. travanj 2024 03:58