StoryEditorOCM
ŽupanijaProblemi u sezoni

Financijska kriza u županijskom Domu zdravlja uzela danak: Murterska ambulanta je u štrajku

Piše M. P.
24. lipnja 2024. - 15:51

Samo sat dva nakon okupljanja djelatnika šibenskog Doma zdravlja pred uredom ravnatelja, gdje im je obećano da će im plaća za svibanj biti isplaćena već sutra, došla je vijest iz Murtera. Naime, na vratima tamošnje ambulante danas je osvanuo natpis "Štrajk/Zbog neisplate plaća ne radimo!!!".

Podsjetimo, djelatnicima županijskog Doma zdravlja (Šibenik, Drniš i Knin s pripadajućim ambulantama) kasni plaća već dva mjeseca. 

Ravnatelj Doma zdravlja Petar Čagalj danas je u razgovoru za ovaj portal kazao da je  HZZO mijenjao informatički sustav pa se zbog toga kasni s plaćama.

- Nama su se dogodile neke ovrhe,a također imamo i financiranje specijalizacija iz europskih fondova, a i ta sredstva kasne. Zbog svega toga plaće su kasnile, ali u dogovoru sa Županijom mislim da bi plaće za svibanj mogle biti isplaćene već sutra - tvrdio je Čagalj kojega smo upitali i kako komentira nedostatak lijekova te nagomilane dugove.

- Te stvari već dugo nisu rješavane na adekvatan način. Trebalo bi posložiti ustanovu da može odraditi svoju obavezu, a to je stvar intervencije osnovača, odnosno Županije i lokalne samouprave, da se definiraju potrebe na terenu. Recimo, Šibensko-kninska županija je u zadnjih dvanaest godina izgubila 10 posto stanovništva, broj ambulanti je ostao isti. Mi imamo dvadesetak ambulanti koje gotovo da i nemaju pacijanta, a stvar je političke hrabrosti da se takve stvari riješe - kazao nam je ravnatelj.

Djelatnicima Doma zdravlja Šibenik prekipjelo: Okupili se pred uredom ravnatelja, traže isplatu plaća

Šibensko-kninski župan Marko Jelić za kašnjenje plaća okrivio Vladu.

- Ovo je posljedica povećanja plaća koje je napravila Vlada, a da pritom nije osigurala dodatna sredstva pa je sve u konačnici palo na osnivače koji u načelu ne mogu podnijeti toliki financijski pritisak. Dakle, predizborno povećanje plaća je uzrokovalo povećane troškove koji su prebačeni na osnivače. Mi jesmo za povećanje plaća, ali onda budi fer te iste plaće pokrivaj. Treba tražiti rješenje i mi ga i tražimo.

image

Štrajk u Murteru

 

24. lipanj 2024 15:51