StoryEditorOCM
Županijalijepa obljetnica

Fešta na Skradinskom buku: Nacionalni park ‘Krka‘ slavi svoj 39. rođendan

Piše Šibenski.hr
24. siječnja 2024. - 13:30

Nacionalni park „Krka“ s ponosom i veseljem slavi svoj 39. rođendan, ističući godinu ispunjenu postignućima u zaštiti prirode i održivom razvoju. Na ovoj važnoj obljetnici, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, u pratnji tajnika kabineta Ivana Tadića i glavne tajnice Ivane Šuman, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i ravnatelji hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode okupili su se na Skradinskom buku kako bi zajednički uveličali i proslavili rođendan i uspjehe Nacionalnog parka „Krka“, ali i razgovarali o budućim projektima.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo sudjelovati u proslavi 39. rođendana Nacionalnog parka ‘Krka‘, koji već dugi niz godina predstavlja ne samo prirodno bogatstvo Hrvatske, već i uzoran primjer predanosti očuvanju naše jedinstvene prirodne i kulturne baštine. Ova obljetnica pruža priliku za zajedničko slavlje, ali i za refleksiju o postignućima i budućim ciljevima u zaštiti prirode“, kazao je ministar Habijan i dodao:

- Želim naglasiti važnost hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u očuvanju ekosustava Europske unije. Nacionalni parkovi nisu samo zaštićena područja, oni su i epicentri stručnosti, zajedništva volontera i oduševljenih posjetitelja koji dijele istu strast prema prirodi.“

U sklopu radnog sastanka ključni ljudi u zaštiti prirode raspravljali su o novim strateškim projektima i inicijativama u zaštiti prirode te su istaknuli znatan napredak postignut prošle godine.

- Želim izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu i svojim dolaskom uveličali proslavu rođendana Nacionalnog parka ‘Krka‘. Ovakvi susreti potvrđuju zajedništvo, suradnju i predanost svih nas u očuvanju jedinstvene prirodne baštine, kojom se ponosimo. Danas nije rođendan samo Nacionalnog parka ‘Krka‘, već svih istinskih zaljubljenika u prirodu“, rekla je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i naglasila:

- Hrvatska ima privilegij jer posjeduje bogatstvo raznolikih ekosustava, a suradnja na razini parkova i ministarstva predstavlja ključni segment u ostvarivanju njihove dugoročne održivosti.“

Protekle je godine Nacionalni park „Krka“ postigao znatan napredak u promicanju održivosti, ljubavi prema prirodi i očuvanju bioraznolikosti. Kroz implementaciju održivih praksi upravljanja i edukaciju posjetitelja, još je jednom pokazao da je ne samo simbol zaštite prirodnih vrijednosti, već i aktivnog djelovanja na području očuvanja prirode. Rođendan Parka prilika je za zahvalu svima onima koji su predano radili na zaštiti prirodnih resursa i promicanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Neka nam trideset devet godina Nacionalnog parka „Krka“ budu poticaj da i dalje predano radimo na očuvanju njegovih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti i njegujemo suradnju svih dionika s ciljem zaštite i očuvanja prirode za buduće generacije.

17. lipanj 2024 18:22