StoryEditorOCM
Županijakomentar

Fer nadmetanje, uz pokoji klizeći start: Pauk je uspio da se tijekom sučeljavanja najviše priča o Stipi Petrini, Jelić je zagucao...

Piše Zdravko Pilić
25. svibnja 2021. - 18:56

Kakav su dojam ostavili nezavisni Marko Jelić i HDZ-ov Goran Pauk na sučeljavanju SD/ŠL užežin drugog kruga izbora za župana Šibensko – kninske županije? Odličan! I jedan i drugi.

Bilo je to, kako je Marko Jelić na koncu i sam kazao jedno fer i sportsko nadmetanje – uz pokoji klizeći start, što je uz osmijeh dodao Pauk, a Jelić se s njim složio - dva pristojna i kompetentna kandidata, od kojih ni jedan ni drugi nije povisio ni glasa za oktavu, a kamoli da bi što ružno ili ne daj Bože prosto rekao, što ponajprije može veseliti građane, odnosno birače.

Koga god od njih dva izabrali, ne mogu faliti. Imaju izbor, pa bi stvarno mogli ove nedjelje poslušati poziv i jednog i drugog, i nakon ovog 'tetra snova' što su ga na tvrđavi Svetog Mihovila, kao na Old Trafordu, upriličili pod redateljskom palicom našeg novinara Zorana Šagolja, poći ka biračkim mjestima. Kako bi ih s odzivom većim od pedeset posto pretvorili u pravi i istinski 'Festival demokracije'. A budućem županu, bio on jedan ili drugi, dali pored neospornog legaliteta i veći legalitet. Ne da vlada, nego da služi.

Problem je u ovom sučeljavanje bilo nešto drugo, odnosno - treće. Treći čovjek, Stipe Petrina. O kojem se pričalo više nego o bilo čemu drugom, što svakako Marku Jeliću – čiji je on ključni koalicijski partner – ne ide u prilog. Naime, HDZ-ova i Paukova taktika za drugi krug i bila je u tome da se kninskog dekana i veleučilišnog profesora doktora Marka Jelića prikaže samo kao 'fina usta njegovog trbuhozborca Stipe Petrine' čime je nakon početne nesigurnosti brzo preuzeo inicijativu i natjerao Jelića da se brani. I hoćeš – nećeš istupa kao Petrinin odvjetnik, čime je samo pojačao dojam koji je htio izbrisati – kako on nije netko s kojim će netko drugi upravljati. Nečiji 'smokvin list'.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Pauk je tu bio vrlo direktan. - 'Marko – oslovljavanjem po imenu htio je pojačati dojam kako nema ništa osobno protiv njega, dapače, i paternalizirati ga kao 'dobrog dečka', ali lakovjernog (op.a) – će biti u Kninu, Iris će stolovati u Šibeniku, preko Stipe Petrine bavit će se poslom, pomorskim dobrom i prostornim planiranjem, krčmljenjem primoštenskog zemljišta, Ledenko će dijeliti NP Krka, a Joško Šupe lučku upravu. I to vam je njihov program, jedini kojeg imaju, srušiti Gorana Pauka!' - kazao je Pauk. Jelić se pokušao izvući kako je ovakav pristup kampanji kriv, kako se Stipe Petrina ne natječe ovdje, odnosno tamo, nego njih dva, ali je i on sam morao priznati kako prilično utječe na ove izbore.

Da bi pojačao taj dojam, o Jelićevoj nedosljednosti i političkoj izgubljenosti, Pauk je smišljeno istakao kako je i sam Jelić lutao, od koketiranja sa Strankom s imenom i prezimenom, kojoj je osnovna intencija bila ukidanje županije, pa preko najava, kako će se nakon jednog gradonačelničkog mandata na čelu Knina, povući iz poltiike, da bi se danas, kao jedan sveučilišni profesor i doktor vezao s jednim Stipom Petrinom, što je 'politička prostitucija'. 'Isto kao i SDP, za kojeg je Petrina govorio, da je isto sranje kao HDZ, samo drugo pakovanje, sada ide s njim u koaliciju.'

Jelić je pokušao tu temu svesti na osobni sukob Petrine i Pauka, ali i to da je Pauk i sam kriv za to. ' Primošten je prema indeksu najrazvijenija općina. Pitajte se kakva bi tek bila da je županija ne opstruira 20 godina?' - kazao je Jelić.

No, Pauk se i iz tog zahvata izvukao retoričkim pitanjem – 'Mislite li da ja imam utjecaja na to? Ako imam, onda ima valjda i moje zasluge u tome što je najrazvijenija!' Jelić je primjerom iz Knina, u kojem je surađivao s raznim političkim opcijama, bez većine u Gradskom vijeću, pokušavao dokazati kako zna surađivati s različitim političkim opcijama, a da ne bude ničija 'lutka na koncu'. Pa čak i s Josipom Rimac, s kojom je u Kninu surađivao, za vrijeme njezinog prvoog i polovicom drugog mandata, tijekom kojeg se u Kninu stvarno vidio napredak. Što se s njom poslije toga dogodilo, ja uistinu ne znam. 'Ja nisam nikog napadao u kampanji, ali se vidi da je ljudima dosta HDZ-ovog klijentelizma' – pokušao je poentirati Jelić.

No, nije imao pravi odgovor na konstataciju voditelja kako je Rimac vladala istim metodama u Kninu i prije, dok je on bio član te vlasti, odnosno Poglavarstva, kao i kasnije, kada je otišao - 'Ne bi vas bili pozvali da niste bili član HDZ-ovog tima!' - kazao je Šagolj na što se Jelić branio da su ga HDZ-ovci zvali ne po podobnosti, nego zato jer je bio sposoban i dekan veleučilišta, koji je imao rezultate.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Narugao se u fino Pauku navodeći kako je on kao župan stajao iza četiri predsjednika HDZ-a i oni iza njega, kod svih je kotirao kao nezamjenjiv, iako su neki od njih izbačeni iz stranke, ili čak završili u zatvoru.

U svakom slučaju, Marko Jelić nije uspio da se priča vrti oko njega, kao o novog lica, oko njegovog programa uključivosti a ne isključivosti, o novom načinu vođenja županije, novoj politici i novim vjetrovima. Na koncu se čak i više govorilo o njegovim prijavama za sukob interesa, vezanim uz suprugu i dekanicu zagrebačkog fakulteta, nego o Paukovom sefu i znamenitom intervju o uhljebljivanju. U svakom slučaju, na izborima u nedjelju će se voditi bitka do posljednjeg glasačkog listića. Do zatvaranja birališta! Za HDZ će to biti obrana Alamoa, a za ujedinjenu oporbu – juriš na Bastilju

Obračun do posljednjeg! Vae Victis!

16. travanj 2024 12:45