StoryEditorOCM
Županijanajnovija prognoza

Ekstremnim temperaturama konačno stiže kraj: meteorolozi najavili veliku promjenu, u Dalmaciji se očekuju kišne oluje

Piše Šibenski.hr
16. kolovoza 2021. - 18:34

Toplinskom udaru u Hrvatskoj dolazi kraj. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, osjetna promjena vremena dobar dio države trebala bi zahvatiti tijekom utorka, ali već i prema kraju ponedjeljka ponegdje je moguć jači razvoj naoblake te mjestimični pljuskovi s grmljavinom.

Lokalno pljuskovi mogu biti i izraženiji, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu zbog čega je za ta područja na snazi i žuto upozorenje koje su meteorolozi DHMZ-a izdali putem Meteoalarma.

U utorak, najavljuju meteorolozi, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i grmljavinom, glavninom u prvoj polovini dana, te zamjetno svježije. Ponegdje može biti izraženijih pljuskova, lokalno i nevremena.

U Dalmaciji većinom sunčano, u drugom dijelu dana prolazno naoblačenje uz moguću kišu i neverine osobito u unutrašnjosti.

Za praktički cijelu Hrvatsku, uz izuzetak njezina najjužnijeg dijela, u utorak su proglašena žuta upozorenja zbog najavljenih kišnih oluja.

Zapuhat će slab i umjeren, u noći mjestimice na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu na jugu slabo i umjereno jugo, a drugdje bura s jakim, uglavnom podno Velebita i olujnim udarima.

Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 22 i 27 °C, na sjevernom dijelu malo niža. Najviša dnevna od 20 do 25, na Jadranu između 27 i 33 °C.

U srijedu postupno razvedravanje sa zapada, no još ponegdje uz kišu, osobito u Dalmaciji gdje u prvom dijelu dana može biti i neverina. Ujutro na kopnu mjestimice magla.

Od četvrtka uglavnom sunčano, većinom u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom te uz malu vjerojatnost za pokoji pljusak.

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu u srijedu na sjevernom dijelu još umjerena, mjestimice jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, u četvrtak će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U petak u noći i ujutro slaba do umjerena bura, a od sredine dana jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura još će se malo sniziti, a dnevna od četvrtka na kopnu i na sjevernom Jadranu u porastu.

25. travanj 2024 14:06