StoryEditorOCM
Županijacrni rekordi

‘Eksplozija‘ zaraženih koronavirusom u Šibeniku i Dalmaciji: već nakon Nove godine uvode se nove, puno radikalnije mjere?

Piše Anita Belak Krile/SD
29. prosinca 2021. - 18:49

Sve dalmatinske županije zadnja dva dana imaju ogroman trend rasta broja zaraženih, veći nego ostale županije na kontinentu, a raste i broj hospitaliziranih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srijedu je evidentirano čak 1139 pozitivnih od 2206 testiranih! Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 187 oboljelih od koronavirusa, 38 osoba je na respiratoru, a petero oboljelih je preminulo.

No, unatoč tim crnim brojkama Nacionalni i lokalni stožeri ne namjeravaju pooštravati epidemiološke mjere do Nove godine, ali će, kako su nam kazali, ako krivulja zaraze nastavi rasti ovim tempom, s prvim danima siječnja uvesti strože mjere.

- Do Nove godine nećemo, već je prekasno za to... Ako ograničimo druženja na otvorenom, ljudi će se više okupljati po kućama. Ali ako se ovakva situacija nastavi, pogotovo ako bude rasta hospitaliziranih, onda ćemo morati poduzeti drastičnije korake – kazao nam je danas Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Brojke su strelovito porasle i u susjednim dalmatinskim županijama, jučer je srušen rekord zaraženih i u Dubrovniku, a danas u Šibeniku. Na području Šibensko-kninske županije u srijedu je evidentirano 360 osoba oboljelih od COVID-a što je najveći dnevni broj oboljelih od početka epidemije u ovoj županiji.

„Je li to zbog omikrona ili prevelike opuštenosti građana za blagdane ili loše procijepljenosti ili svega toga zajedno, to nam je ovom trenutku svejedno. Nama je glavna nit vodilja - stanje u splitskom KBC-u i drugim našim bolnicama, a ono nije dobro. Bolnički kreveti su sve puniji i to nas najviše zabrinjava - govori nam Gabrić.

Smatra kako će se trend rasta koji sad vidimo u Dalmaciji vrlo brzo, za tjedna ili dva proširiti i na cijelu zemlju.

„Tako je bilo i u kolovozu. Mi smo prvi nakon ljetne sezone krenuli s krivuljom prema gore, potom su sedam, osam tjedana rasle korona brojke, pa tri do četiri tjedna padale i onda opet počele rasti. Ovo je od kolovoza treći val rasta brojki, navodi Gabrić.

Epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić drži kako glavni problem velikog rasta zaraženih u Dalmaciji nije novi mutant omikron, nego loša procijepljenost koja je najniža u Hrvatskoj i očito nešto veća opuštenost stanovništva koja je zavladala za božićne blagdane.  

„I ne mislim da je ovo vrhunac. Skorašnji odlasci na zimovanje i skijanje sigurno neće pogodovati epidemiološkoj situaciji, tako da nakon povratka skijaša, pogotovo iz BiH, gdje su mjere labave i nisu stroge kao u Austriji i Italiji, možemo opet očekivati nagli skok zaraženih – veli Kolarić.     

U Dalmaciji bi se moglo dogoditi da se četvrt val još ne smiri, a već krene peti kojeg će donijeti omikron.

I ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je kako epidemiolozi očekuju porast epidemije omikrona u drugom tjednu siječnja, te da bi krajem siječnja mogao biti vrhunac tog vala. Omikron je bržeširući soj, ali se smatra manje virulentnim odnosno da donosi blažu sliku bolesti nego delta soj.

No, dr. Branko Kolarić mišljenja je da s tim procjenama treba biti jako oprezan jer se takvi zaključci temelje uglavnom na istraživanjima iz Južne Afrike gdje je populacija posve drukčije strukturirana nego kod nas.  

Južna Afrika ima gotovo 30 posto stanovništva mlađeg od 15 godina, a samo pet posto osoba starijih od 65 godina.

„Samim time imaju manji rizik za razvijanje težeg oblika bolesti, a kod nas, za razliku od njih prevladava starije stanovništvo – napominje Kolarić.

26. ožujak 2023 01:49