StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Džeparima nema kruva: U ovom gradu zakon i red se čuvaju na dva kotača

7. kolovoza 2018. - 14:08

U Vodicama se zakon i red čuvaju i na dva kotača! I ove turističke sezone na vodičkim se ulicama, trgovima, plažama, pješačkim i drugim javnim zonama tako mogu vidjeti policijske biciklističke ophodnje. Policijska uprava šibensko-kninska, Grad Vodice i tamošnja Turistička zajednica svesrdno su, kao i prethodnih godina, podržali projekt ophodnji "na dva kotača". Pokazale su se iznimno učinkovitima, ponajprije u pogledu razine sigurnosti građana i gostiju.

Na zavidne rezultate svojih mladih kolega ponosan je Dujo Troskot, pomoćnik načelnika za policiju Policijske postaje Vodice, ujedno i koordinator rada biciklističkih ophodnji za područje svoje postaje.

- Taj projekt, koji je službeno počeo prije šest godina, nama je vrlo bitan, ponajprije zbog mobilnosti. Od policijske postaje pa do obale, zbog velike gužve u prometu, treba nam, primjerice, najmanje 15 minuta, dok kolege na biciklima stižu na istu lokaciju za najduže 5 minuta. Osim toga, imamo puno pješačkih zona, puno je i plaža na kojima je pristup ograničen. U takvim se slučajevima biciklističke ophodnje pokazuju dragocjenima. Vrlo su brze, mlade, mobilne i ekspeditivne. Za njih nema barijera, pa im nije problem odraditi policijsko postupanje niti na mjestu do kojega redovna ophodnja u vozilima ne može doći. Barem ne toliko brzo - ističe Troskot.

Ne predstavlja mladim policijskim biciklistima problem niti situacija kada prekršitelj kod sebe nema gotovine. "Naoružani" POS-ovim uređajima kaznu za počinjeni prekršaj naplatit će - provlačenjem kartice! To je, samo jedan od primjera autonomnosti "plavaca" kojima biciklistički timun zamjenjuje volan. Onog trenutka kad iziđu iz postaje i sjednu na svoje bicikle rade po smjernicama radnog naloga. Najkraće rečeno, odrađuju sve intervencije, bilo da je riječ o prekršajima u prometu, javnom redu i miru ili postupanjima po komunalnim odlukama.

U stalnom su kontaktu s operativnim dežurstvom koje u svakom trenutku znade gdje su i što rade. A to što rade veli Tea Šumić, mlada policijska službenica PP Vodice, sretan je spoj posla i rekreacije. Drugu je sezonu na bicikli po osam radnih sati. Nema stajanja, ali joj to, unatoč opsegu i složenosti posla, nije zahtjevno.

- Puno smo mobilniji od kolega u vozilima. Obilazimo pješačke zone, kampove, plaže... i mogu reći da su se ljudi već navikli na nas i da nas prihvaćaju. Od kada smo na takvim javnim mjestima, puno je manje krađa novčanika, mobitela i sličnih stvari, manje provala u apartmane... Kad imate volje za posal, ništa nije teško. Bude koji put i smiješnih situacija. Nekad, recimo, zaustavimo neko vozilo u prometnom prekršaju i čovik reagira impulsivno. Cili ljut otvori prozor i onda kad vidi curu na biciklu, popusti, nasmije se... Napišem mu kaznu, a on mi još kaže: hvala! Istina, ima i onih drugih koji su još ljući jer ih je u prekršaju zatekla žena, ali sve je to u opisu posla - nasmijala se simpatična policajka kojoj za dobru liniju teretana nije potrebna. Dapače, problem joj je, kaže, nabaciti koji kilogram.

Iako mu je ovo prvo ljeto u sastavu biciklističke ophodnje i Ante Ajduković, Tein kolega, već se solidno snašao.
- Meni je odlično. Građani nas super prihvaćaju, a turisti se rado fotografiraju s nama. Zanimljivi smo im. Nekima je naša policijska odora nespojiva s biciklom. Baš neki dan smo se dobro nasmijali kada nam je u susret naišla jedna curica i doviknula majci: Mama, mama... evo poštara i poštarice! Često se znamo naći u ulozi turističkih vodiča. Pitaju nas stranci za pojedina mista i prilično se lako sporazumijevamo jer svi manje-više govore engleski jezik koji, naravno, dobro poznajemo. Pričamo, to nije problem. Bez toga se ne može raditi - kazao nam je mladi policijski službenik.

Nakon kratkog fotografiranja odvezli su se Tea i Ante svojim putem. Užeglo je sunce, asfalt je početo isparavati, a njihova je smjena tek počela.


Odlična suradnja s redarima
Suradnju s Gradom Vodicama koji je policijske službenike i opremio biciklima, pomoćnik načelnika PP opisuje izvrsnom. Policajci se, kaže, odlično slažu i s gradskim komunalnim i prometnim redarstvom.
- Suradnja je na najvišoj razini. Redari su s nama na direktnoj liniji. Nazovu nas, odradimo sve što im treba, a tijekom godine organiziramo i nekoliko zajedničkih akcija, pogotovo iz domene komunalne odluke o zabrani ispijanja alkohola na otvorenom prostoru - veli Troskot.


Vijeće za prevenciju
U radu gradskog Vijeća za prevenciju kojim predsjedava Nelka Tomić, gradonačelnica Vodica, sudjeluje i Rade Bilić, načelnik PP Vodice, i njegov pomoćnik Dujo Troskot, koji je također i član Pododbora za promet. Prije svake sezone sastaju se članovi tih tijela kako bi odredili prioritete zajedničkog postupanja gradskih službi i policije u poboljšanju stupnja sigurnosti i prevencije kaznenih djela. Nakon sezone se analiziraju rezultati i uvijek se, kaže Troskot, neki segment rada nastoji poboljšati i unaprijediti, uvesti neka novost...


Evo što kažu statistike
Prošlog mjeseca četvero policijskih službenika, koliko ih je raspoređeno u dvije smjene, zatekla su 2 osobe u počinjenju kaznenih djela, 99 u prometnom prekršaju, 14 u prekršaju javnog reda i mira, 9 u neovlaštenom posjedu droge. U 55 slučajeva uručili su prekršajne i optužne naloge, podnijeli izvješće o počinjenom prekršaju i upozorenjima za počinjeni prekršaj, naplatili 43 novčane kazne na mjestu prekršaja i legitimirali 33 osobe.


Neki dan smo se dobro nasmijali kada nam je u susret naišla jedna curica i doviknula majci: Mama, mama... evo poštara i poštarice!

23. svibanj 2024 19:48