StoryEditorOCM
ŽupanijaMinistarstvo o sudaru brodova

Dvojac s potonulog broda spasio se skokom u more; Za sve sudionike u pomorskom prometu izdana je 'Security poruka' o poziciji potonuća

Piše Šibenski.hr
1. veljače 2018. - 11:55

Lučka kapetanija Šibenik izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći koja se dogodila jučer predvečer u šibenskom akvatoriju, kada se putnički brod  tijekom plovidbe sudario s teretnim brodom, pri čemu srećom nema stradalih među putnicoma i članovima posada. Posljedica ove pomorske nesreće značajna je materijalna šteta, uz mogućnost manjeg onečišćenja mora, o čemu izvještavamo kronološki.

Jučer, 31. siječnja u 18.30 sati službenici šibenske Kapetanije zaprimili su posredstvom Županijskog dojavnog centra, ŽC 112 Šibenik, dojavu očevidca B.V., državljanin Republike Hrvatske, o potonuću većeg broda ispred plaže Sv. Frane, otok Prvić, kamo je dojavitelj sa sinovima i vlastitim plovilom isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca.

Po zaprimanju dojave službenici MRCC Rijeka pokrenuli su potražno – spasilačku akciju u koordinaciji sa službenicima LK Šibenik, koji su po dolasku na poziciju kod rta Kobila, izvijestili MRCC Rijeka o posljedicama sudara između motornog putničkog broda „Tijat“, dužine 37 metara, u vlasništvu Jadrolinije i teretnog motornog broda „Plavi Jadran“, dužine 30 metara.

U trenutku sudara na teretnom brodu nalazila su se dva člana posade, zapovjednik ujedno i vlasnik broda J.J., državljanin Republike Hrvatske i jedan član posade koji su tonući brod napustili skokom u more. Jedan od brodolomaca neozlijeđen je izvučen iz mora od strane dojavitelja i njegovih sinova, dok je drugi brodolomac neozlijeđen samostalno doplivao do obližnje obale, gdje su potom obojica zbrinuti od strane mještana. Na putničkom brodu 'Tijat' u trenutku nesreće boravilo je 8 članova posade i 7 putnika, a službenici LK Šibenik poradi jakog juga zapovjedniku su naložili plovidbu do otoka Zlarina, kamo je brod samostalno otplovilo, uz dopuštenje Hrvatskog registra brodova (HRB), odakle su brodu izrekli mjeru zabrane plovidbe do okončanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće te dok HRB ne osnaži svjedodžbu po izvršenom pregledu broda.

Obzirom da je drugi brod, 'Plavi Jadran' nedugo nakon sudara potonuo, Županijski operativni centar za zaštitu mora (ŽOC) Šibensko - kninske županije je u pripravnosti, ali za sada nije bilo potrebe za poduzimanje aktivnosti.

Za sve sudionike u pomorskom prometu izdana je 'Security poruka' o poziciji potonuća, da se ista zaobilazi.

Lučka kapetanija Šibenik u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće izuzela je brodsku dokumentaciju Jadrolinijinog broda, kao i digitalni zapis VTS Rijeka o plovidbenim rutama oba broda.

23. travanj 2024 10:51