StoryEditorOCM
ŽupanijaU 12 sati u Vodicama

Dva stoljeća Strikomanove milenijske fotografije; zbog korone, prvi put milenijska bez ljudi, prije 20 godina na istom trgu bilo ih je tisuću

Piše Marija Lončar
4. studenog 2020. - 16:04

Akademski snimatelj i fotograf iz Vodica Šime Strikoman još će jednu milenijsku fotografiju pridodati svojem bogatom opusu. U četvrtak, 5. studenog točno u podne milenijski "škljoc" dogodit će se na Trgu dr. Franje Tuđmana, točno u podne.

No, neće samo zbog korone i posebnih uvjeta snimanja ta fotografija biti jedinstvena. Uostalom, Strikoman je već snimao u koroni. Ovaj put riječ je o fotografiji kojom vodički snimatelj želi obilježiti 20 godina od kada je nastala prva milenijska fotografija. Taj "izum", fotografiju snimljenu iz zraka, tj. s visine, iz košare vatrogasnog vozila, Strikoman je i autorski zaštitio, pa nitko drugi ne može koristiti naziv "milenijska".

Sve je, kako se sam autor prisjeća, počelo s novim milenijem. Točnije, 5. studenog 2000. godine. Na vodičkom trgu tog se dana okupilo tisuću Vodičana koje je Strikoman tada ovjekovječio. Od tada priča se širila po Hrvatskoj, pa vremenom nije bilo važnijeg događanja ili datuma koji Šime ne bi na svoj način upisao u povijest. U ta dva desetljeća milenijsku fotografiju napravio je u 222 grada i općine na čak 720 susreta i događaja, a osim u Hrvatskoj snimao je u još šest europskih zemalja.

Milenijsku godišnjicu, Strikoman je mislio obilježiti pozivajući u Vodice predstavnike svih gradova i sela u kojima je radio, ali zbog epidemije koja je ponovo uzela maha u cijeloj Europi, od prvotnog je koncepta morao odustati, ali ne i od milenijske fotografije.
- Spriječeni da svečano proslavimo 20. godišnjicu susretom milenijskih prijatelja, odlučio sam da na vodičkom trgu fotografiju snimim po korona pravilima i bez ljudi. Scenografiju ću postaviti u obliku Sunčevih zraka na kojima će biti ispisana imena 222 grada iz šest država u kojima sam realizirao milenijske događaje i fotografije. Ovo će biti moja 721. milenijska fotografija – kazao je Strikoman i zahvalio svima koji su ga sve ove godine pratili, posebno vatrogascima u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj..., bez kojih, kaže, ne bi bilo ni njegovih "milenijskih"!

25. travanj 2024 02:34