StoryEditorOCM
Županijažupanijski stožer

Objavljeno koliko je ljudi cijepljeno, umrlo gotovo 90 posto pacijenata spojenih na respirator

Piše šibenski.hr
22. siječnja 2021. - 15:42

U velikoj dvorani Fakulteta energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u petak je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Na sjednici se raspravljalo o aktualnoj situaciji s koronavirusom  te o donošenju dokumenta Procjena rizika od velikih nesreća za Šibensko-kninsku županiju.

Župan Goran Pauk, u uvodnom djelu sjednice, obrazložio je novu odluku o osnivanju i imenovanju načelnika, zamjenika načelnika i članova Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Za načelnika Stožera imenovan je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, a za njegova zamjenika dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove. Novi članovi Stožera su Senka Bilać, pročelnica Ureda župana; Marica Spahija, po ovlaštenju župana pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i Tatajana Šipalo Lilić, dr. med. ravnateljica kninske bolnice.

Nikola Blažević, bivši načelnik Stožera koji je podnio ostavku na tu dužnost, zahvalio je svim članovima Stožera na odličnoj suradnji, ispričao se u koliko je bilo kojem članu Stožera prouzročio neugodnost, te poručio da i dalje stoji na raspolaganju za svaku pomoć kako bi se rad Stožera nesmetano i kvalitetno odvijao u ovim teškim vremenima.

Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije izvijestila je Stožer da je do danas u našoj županiji cijepljeno 1320 osoba prema prioritetima; zdravstveni radnici, djelatnici i korisnici domova za starije i nemoćne osobe te žurne službe koje su upućene na područje pogođeno razornim potresom. Donesen je plan cijepljenja, te su određeni punktovi za masovna cijepljenja na 10 pozicija diljem županije.

Voditeljica Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dr. Ankica Parat Baljkas kazala je kako u posljednjem tjednu imamo pad novooboljelih, ali da je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih još uvijek preko 25 posto te stoga i dalje treba biti na oprezu i zadržati postojeće propisane mjere. Također, izvijestila je Stožer da se počelo s revakcinacijom, te uputila apel građanima da se prijave za cijepljenje kod svojih obiteljskih liječnika.

Ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić i ravnateljica kninske bolnice dr. Tatjana Šipalo Lilić izvijestile su Stožer da se u proteklom tjednu smanjio broj COVID pacijenata na liječenju u bolnicama.

„Imali smo preko 40 pacijenta na liječenju od COVID-19 infekcije, a danas ih je 8. Trenutno nema pacijenata na respiratoru. Veliki je postotak smrtnih ishoda bolesti za pacijente koji su bili na respiratoru, čak 90%. Puno pacijenata ima postcovid komplikacije zbog čega je bolnički sustav i dalje opterećen“, kazala je dr. Jakelić.

Također je izvijestila da u šibenskoj bolnici neće biti prestrojavanja, već ostaje organizacija kao i do sada.

Članovi Stožera na današnjoj sjednici usvojili su revidiranu Procjenu rizika od velikih nesreća za Šibensko-kninsku županiju, akt koji ide na usvajanje Županijskoj skupštini.

31. siječanj 2023 07:38