StoryEditor
ŽupanijaUgroza ljudskih prava

Dujić o pismu kninskog HDZ-a i povratku Srba: HDZ nikada nije vodio politiku da u Hrvatskoj netko bude diskriminiran

26. listopada 2017. - 11:39

Predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić u srijedu je, nakon pisma kninskih HDZ-ovaca kojim se protive odluci o raspuštanju kninske stranačke organizacije jer, kako kažu, omogućava povratak Srba u grad što će "uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje", ustvrdio kako HDZ nikad nije vodio politiku s namjerom da itko u Hrvatskoj bude diskriminiran.

"Kategorički tvrdim da u vrijeme predsjednika Tuđmana, baš kao ni danas, a tako će biti i ubuduće, HDZ nikad nije vodio politiku s namjerom da itko u Hrvatskoj bude diskriminiran. Haška presuda generalima Gotovini i Markaču vrlo je jasna po tom pitanju, a na nama političarima je da gradimo društvo zadovoljnih pojedinaca. Pustimo neka završi procedura i pričekajmo da se Nacionalno vijeće HDZ-a očituje o žalbi kninskih članova, odnosno o u pismu iznesenim kvalifikacijama", rekao je Dujić.

Naglasio je kako će se pismom kninskih članova, nezadovoljnih raspuštanjem gradskog ogranka i imenovanjem povjerenstva, baviti HDZ-ovo Nacionalno vijeće te da županijska razina u tom slučaju "nije stranka u postupku".
Žalbom dijela članova kninskog HDZ-a, kao i sadržajem njihovog pisma, stranka će se baviti procedurom propisanom u Statutu i "neka sve ide svojim tijekom", kazao je. 

Politika koju vodim je politika mira, tolerancije i napretka svih članova naše zajednice bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, a takvu politiku provodi i predsjednik stranke Andrej Plenković na nacionalnoj razini. Zalažemo se za ravnopravnost svih građana ove države u svim pravima koje mogu izraziti u jednom modernom društvu kakvim Hrvatska želi postati", istaknuo je Dujić.


Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na pismo kninskih HDZ-ovaca

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina koje dolazi iz kninskog HDZ-a, te pozvala predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci i da pokrene postupak isključivanja potpisnika toga pisma iz stranke.

Inicijativa navodi da su članovi HDZ-a u pismu Nacionalnom vijeću HDZ-a zatražili da se preispita odlukao raspuštanju HDZ-ove organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime će se "omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana, koji je s razlogom raselio ova područja".

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine, upozorava inicijativa.  

Ti nalazi kažu: "Najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim".

Članovi HDZ-a su kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratak građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske, što smatramo nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi, kaže se u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Tom rečenicom članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali "povratak Srba u grad", čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima, te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva, stoji u pismu.

Zbog stoga inicijativa poziva Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci, poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti, te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda, izražene u zakonima i Ustavu. Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika spornog pisma iz stranke, kaže se u priopćenju.

31. srpanj 2021 16:56