StoryEditorOCM
Županijaprekid ‘zastarjele‘ politike

Dugogodišnji načelnik Primoštena dobiva konkurenciju. Može li Šime Šarić pomrsiti račune Stipi Petrini?

Piše šibenski.hr
2. svibnja 2021. - 08:27

Stipe Petrina, gotovo dva desetljeća neprikosnoveni načelnik Općine Primošten imt će konkurenciju na predstojećim lokalnim izborima. Petrinu će pokušati s primoštenskog trona skinuti Šime Šarić, kandidat Mosta, Domovinskog pokreta i Loze za načelnika Općine Primošten:

- Bitno je mijenjati stare garniture političara novim, perspektivnim i mladim generacijama što prate važne trendove u turizmu kroz nova znanja te brža usvajanja istih. Sama promocija turizma i tehnologije u turizmu se mijenjaju iz godine u godinu, danas smo svjedoci situacije koja je gotovo ugasila svjetski turistički sektor i nitko takav scenarij nije mogao predvidjeti. Od masovnog turizma do potpunog zatvaranja granica i svih međunarodnih avionskih letova, do brzog zaokreta u „novo normalno“ ne bih bilo moguće bez novih tehnologija u obliku interneta te društvenih mreža i tako se trendovi mijenjaju iz dana u dan.'- kazao je Šarić

- Biti mlad i perspektivan direktor turističke zajednice u općini Primošten nije toliko podoban posao za obrazovane, tako da u razdoblju od 2017. do 2020. godine možemo svjedočiti koliko je općinska vlast mogla i htjela doprinijeti za razvoj turizma u Primoštenu. Pokušavajući učiniti neke promjene u strategiji razvoja turizma kao tadašnji direktor svjedočio sam konstantnom otporu i sabotiranju od strane nestručnih djelatnika vlasti općine Primošten kojom rukovodio načelnik Stipe Petrina.'- istaknuo je bivši direktor TZ Primošten Ivan Matošin, te dodao primjer sabotiranja njegovog rada u dva primjera:

- Prvi se dogodio u veljači 2018. godine kada je Petrina u potpunosti stopirao projekt koji je mogao biti početna točka razvijanja, po mom mišljenju, velikog potencijala za koji, upravo zahvaljujući Stipi Petrini, ni dan danas ne zna velika većina Primoštenaca.

Naime, u proljeće 2017. godine saznao sam da se u primoštenskom zaleđu nalaze mogući ostaci rimske vile iz prvog stoljeća. Kroz narednih nekoliko mjeseci sam aktivno surađivao s timom arheologa koji su pronašli lokalitet te smo izradili plan da sondiramo teren te pomoću tog, preliminarnog sondiranja dođemo do saznanja pomoću kojih bi, u budućnosti, mogli tražiti i financiranje otkapanja od strane Europske Unije. Kompletan plan je razrađen, ali ga je u zadnji tren, načelnik Petrina stopirao te time efektivno zaustavio svako istraživanje koje je moglo značajno doprinijeti turističkoj ponudi te samoj atraktivnosti Primoštena kao turističke destinacije- veli Matošin.

Drugi primjer još zornije prikazuje nemar kojim Stipe Petrina pristupa razvoju općine Primošten, ističe Matošin:

- Naime, 2018. godine sam u ime Turističke zajednice općine Primošten prijavio dva projekta za financiranje iz EU fondova ukupne vrijednosti 1.350.192,29 kuna. Natječaj na koji sam prijavio ova dva projekta su pokrivali 100 posto iznosa vrijednosti projekta, što znači da realizacija ovih projekata ne bi općinu Primošten koštala niti jednu kunu. Oba projekta su se odnosila na uređenje dvaju lokava u zaleđu Primoštena, Bojane i Zvečaja te izgradnje poučnih staza oko njih s pripadajućim vidikovcima te info tablama.

U siječnju 2020. godine sam dobio obavijest da su oba projekta prihvaćena te sam, oduševljen ovim saznanjem, dobre vijesti prenio i načelniku Petrini. Reakcija načelnika Petrine na ovu vijest je bila sazivanje sjednice Vijeća Turističke zajednice općine Primošten te moja smjena. Projekti do dan danas nisu realizirani, te se ne zna što je s njima.' -svjedoči bivši prvi čovjek primoštenskog TZ-a

Stoga se Šime Šarić slaže kako je upravo zbog ovakvih primjera, od krucijalne važnosti da se napokon prekine samovolja i zastarjele politike zamjeni novom generacijom bez tereta prošlosti, i da se ne ponovi da stručne osobe poput Ivana Matošina umjesto nagrade za veliki doprinos u razvoju turizma u Općini Primošten dobiju nagradu, a ne otkaz

- Imamo priliku mijenjati Primošten na bolje i osloboditi ga okova nesposobnosti i napokon pokrenuti razvoj i ostvariti još bolji standard, kako u turizmu, tako u ostalim granama gospodarstva- naglašavaju Šime Šarić i Ivan Matošin.

26. travanj 2024 21:28