StoryEditorOCM
Izbori 2021predizborna kužina

Dugogodišnja načelnica Rogoznice objasnila zašto je odustala od kandidature. Pitanje je koga će podržati Pašalić i Kerum?

Piše Vedrana Stočić
28. veljače 2021. - 11:09

Na  vratima su nam lokalni izbori, a u Rogoznici zbog pandemijskih ograničenja reklo bi se kako nema većih predizbornih komešanja. To je tek privid, lokalna politička scena nikada nije bila življa i nikad do sada nije bilo više interesa za fotelju rogozničkog načelnika ili načelnice. Grozničavo se slažu nezavisne liste, osnivaju se novi ogranci političkih stranaka, a ima i nekoliko kandidata za fotelju rogozničkog načelnika.

Prije četri godine bio je mali interesa za načelničku fotelju, dugogodišnja rogoznička načelnica i kandidatkinja HDZ-a Sandra Jakelić tada nije imala protukandidata. Ni za stolice u Općinskom vijeću te 2017. godine nije bila baš prevelika jagma, nadmetale su samo tri kadidacijske liste i to: lista Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, lista Hrvatske demokratske zajednice i koalicijsku lista SDP-a i HNS-a.

Ipak, najveće iznenađenje ovogodišnjih lokalnih izbora je povlaćenje rogozničke načenice Sandre Jakelić HDZ nakon četri odrađena mandata.

- Odustala sam od kandidature isključivo zbog osobnih razloga. Nekoliko velikih projekata kao što se dječji vrtić i  uređenje rogozničke rive privedeni su kraju. Uređen je trg u koji je utrošeno 10 milijuna kuna i 55 metara prve faze koji su Općinu stajale 3,5 milijuna kuna, a prošle godine u  prosincu započela je druga faza uređenja. Radi se o 222 metra rive gdje je osam metara izvučena obalna crta, podignita je se visina obalnog zida, ukupna cijena je 24 milijuna i do početka svibnja radovi će biti gotovi. Za dosta kapitalnih projekta odrađena je projektna dokumetacija i osiguran je novac, pa moj nasljednik može odmah nastaviti gdje se stalo. Veseli me što imamo dobrog i kvalitenog kandidata u čiji uspjeh na izborima ne sumnjam.-kratko nam je obrazložila svoj odustanak od izborne utrke Sandra Jakelić.

Mnogi kažu da mladi i uspješni direktor Turističkog ureda  Marijo Mladinić nije baš dobro sjeo svim rogozničkim hadezeovcima. Priča se da ima i odmetnika od vladajuće stranke koji grozničavo sastavljaju nezavisne liste i pokušavaju oformiti nove stranke kao što je primjerice Domovinski pokret. Iza Mladinića čvrsto stoji još uvijek aktualna načelnica Sandra Jakelić, općinski  donačelnik i predsjedinik lokalnog HDZ-a Ljubo Županović, ali i stranačka tijela na višim razinama. Marijo Mladinić ima i recept kako biti uspješan.

-Znam što me čeka, dobro sam upoznat s funkcioniranjem općine, međutim dobra suradnja s građannima može olakšati rad. Otvorit ćemo sve komunikacijske kanale, uključujući i društvene mreže, aplikacije i slično. Svaki mještanim, vlasnik objekta, gost ili posjetitelj Rogoznice moći će u realnom vremenu postaviti bilo kakvo pitanje, iznijeti problem ili kritiku i dobit će brz i točan odgovor.- rekao nam je nedavno Mladinić objavljujući svoju kandidaturu.

U političku utrku prva je javno startala Nezavisna lista „Naše misto“, prvi su  predstavili  i kandidata za načelinika i nositelja liste  Ljubu Županovića Lebu. U političku figuru ovog bivišeg branitelja, prpadnika Specijalne postrojbe policije „Jastrebovi“, profiliralo je javno upozoravanje na nepravilnosti u lokalnom općinskom komunalnom poduzeću „Škovacin“ gdje je i zaposlen, ali i zalaganje za jednakost i ravnopravnost svih stanovnika Općine Rogoznica. Dosta mu je, kaže, povlaštenih pojedinaca  sa stranačkim predznakom koji dobro žive i koriste blagodati Općine, a na štetu velike većine. „Naše misto“ tvrdi da imaju veliku potporu javnosti, posebice maldih obrazovanih ljudi.

Još se jedno ima pojavljuje u utrci za načelničku fotelju.  Radi se o nezavisnom Jošku Živkoviću koji je donedavno bio u vlasničkoj strukturi Šibenkog portala. Osim sublimiranih poruka preko plakata i fecebook objava kandidatura još nije službeno objavljena.

I tu za sada lista kandidata za rogozničkog načelnika staje, jer SDP nije objavio ime svog kandidata. Neki kažu da ga neće biti i da će ova stranka sa svojim koalicijskim partnerima podržati nekog od nezavisnih. Predsjednik rogozničkog Općinskog odbora Čedo Živković ističe da SDP ima velikih ambicija na predstojećim lokalnim izborima. Nikada do sad, tvrdi, nisu imali kvalitetniju listu:

-Naša je prednost što smo listu otvorili za sve kavalitetne ljude i što se na našoj listi nalaze i oni koji nisu članovi SDP. Na prošlim lokalnim izborima na našoj listi bio je nazavisni Boris Abaza i njegov ulazak u Općinsko vijeće bio je pun pogodak. Od osnutka općine kvalitetniji, pošteniji i hrabriji vijećnik nije sjedio u Općinskom vijeću i dobro je uzdrmao okoštale hadezovske strukture. Ovog puta pridružilo nam se i nekoliko mladih visokoobrazovanih ljudi.-kaže na prvi čovjek rogozničkog SDP-a.    

Ne možemo zaobići ni MOST. Iz te strane kažu da uvelike rade na utemeljenju rogozničkog ogranka i da će po svoj prilici imati svoju listu. Koordinatorica za Rogoznicu Biserka Grgin ističe Mira Bulja koji je posebno zainteresiran za rogoznički ogranak. Ovaj Mostov saborski zastupnik ozbiljno istražuje slučaj otoka Smokvica Vela.

Ne možemo zaobići ni rogozničke tajkune. Frane Pašalić vlasnik Marine Frapa nikada nije bio bez svojih kandidata i favorita, uglavnom su to bili hadezeovci. Kada ih nije imao u dva navrata izašao je na lokalne izbore sa svojom nezavisnom listom. Na koga tipuje ovog puta još se ne zna. Kažu da će iza neke od lista stati i kontroverzni Željko Kerum koji je u Rogoznici izgradio svoje turističko carstvo i otkupio brojna zemljišta. Informaciju nismo mogli provjeriti, ali ne zvuči neuvjerljivo, utjecaj na izradu prostornih planova nimalo nije zanemariv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:32