StoryEditorOCM
ŽupanijaTrakavica se nastavlja

Državni inspektorat usvojio žalbeni zahtjev Ljiljane Zmijanović na imenovanje ravnateljice NP Krka: Prijeti li otkaz Nelli Slavica?

16. siječnja 2020. - 13:54

Državni inspektorat, Područni ured Split, usvojio je zahtjev Ljiljane Zmijanović, nesuđene ravnateljice Nacionalnog parka "Krka", nakon provedenog nadzora povodom njezine prijave o povredi prava prvenstva pri zapošljavanju koje proizlazi iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

U inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je 29. srpnja 2019. sklopljen ugovor o radu između JU NP Krka i Nelle Slavica kao nove ravnateljice ustanove, čime je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju kandidatkinje za ravnateljicu Ljiljane Zmijanović, koja ima status braniteljice.

U slučaju pravomoćnosti, rješenje Inspektorata, predstavljat će, navodi se u aktu, opravdan razlog za otkaz ugovora o radu koji je NP Krka sklopio s aktualnom ravnateljicom Nellom Slavica. Je li na pomolu obrat u slučaju kontroverznog izbora čelne osobe jednog od najprofitabilnijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj?

Nella Slavica je imenovana na dužnost ravnateljice NP Krka odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića početkom prošle godine, ali je prvo rješenje o imenovanju poništeno pravomoćnom sudskom presudom Upravnog suda u Splitu. U ponovljenom postupku izbora ravnatelja, ministar Ćorić je ostao kod svog ranijeg izbora i ponovo je, bez izvođenja novih dokaza, imenovao Nellu Slavicu 26. srpnja 2019., temeljem čega je 29.srpnja s njom javna ustanova NP Krka skloplila ugovor o radu.

Na takav izbor, smatrajući ga nezakonitim, jer nije poštovao njezino pravo prvenstva pri zapošljavanju kao braniteljice, doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, koja je svojedobno radila u NP Krka, žalila se. Ročište na Upravnom sudu u Splitu je zakazano za 14. veljače, i na njihovu presudu nema prava žalbe. Sudski postupak i inspekcijski postupak pred nadležnim Inspektoratom opet kreću ispočetka.

Neslužbeno saznajemo da je javna ustanova NP Krka, navodno, preko svoga odvjetnika, zatražila izuzeće uredujućeg višeg državnog inspektora u ovom predmetu, ali je to Državni inspektorat odbio.

Svojevremeno je radi ovog slučaja bio sazvan i saborski Odbor za ratne veterane koji je dao punu podršku Ljiljani Zmijanović u kandidaturi za ravnateljicu NP Krka, za razliku od ministra Ćorića koji se, navodno, na sjednici Odbora na krajnje grub i neprimjeren način odnosio prema upornoj braniteljici čija je ambicija da upravlja NP Krkom.

Najnovije Rješenje Državnog inspektorata Ljiljana smatra velikom satisfakcijom, ali je svjesna da se radi o prvostupanjskom aktu na koji će NP Krka zasigurno uložiti žalbu. No, uzda se u presudu Upravnog suda, na kojem je ročište zakazano za14. veljače, a na nju više nema prava žalbe.

- Očekujem da će biti usvojen moj tužbeni zahtjev- kazala nam je Ljiljana Zmijanović, napominjući kako je rješenje inspektorata veseli zbog poštovanja zakona i zalaganja za uređenu pravnu državu.

- Poštujte zakon kao princip, a to očekujem i od ministra Ćorića- poručuje Zmijanović.

Recentno rješenje kod nje budi nadu u pravnu državu jer pokazuje da dio institucija radi svoj posao, a "to da ministar Ćorić ne poštuje zakon, to je već znano, a hoće li poštovati novu sudsku odluku, vidjet ćemo", kaže.

Neće odustati, i nastavit će se u zaštiti svoga prava na prednost u zapošljavanju kao braniteljica, obraćati i saborskim odborima i međunarodnim institucijama, poručila je Zmijanović.

19. travanj 2024 19:49