StoryEditorOCM
ŽupanijaJezera

Drugi dječji vrtić na području općine Tisno: u ‘Ribicu‘ će mališani useliti u ožujku iduće godine

Piše Katarina Rudan
21. prosinca 2020. - 14:07

U novi objekt dječjeg vrtića "Ribica" u Jezerima, koji se gradi na lokaciji starog, nadomak sportsko-tematskog parka Petrov vrt, mališani bi trebali useliti početkom ožujka nove kalendarske godine.

Drugi je to dječji vrtić u općini Tisno, u zadnjih pet godina, za koji su povučena sredstva iz europskih fondova. Prvi je bio Dječji vrtić "Spužvica" u Tisnom, koji je izgrađen 2015. godine za potrebe djece jasličke i vrtićke dobi. Prvotno je bilo planirano da novi vrtić u Jezerima bude otvoren početkom siječnja dolazeće godina, ali iz objektivnih razloga to nije moguće.

– Naime, zbog epidemije koronavirusa, došlo je do produljenja roka izvođenja radova za tri mjeseca i oni će biti u potpunosti završeni do 7. siječnja. Nakon toga slijedi opremanje vrtića, a paralelno ćemo raditi i na ishodovanju uporabne dozvole. Opremu dostavlja zagrebačka tvrtka "Škrinjica" d.o.o., koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač nakon provedenog postupka javne nabave. Nakon ugovora, radovi na opremanju trebali bi biti provedeni u okviru 45 radnih dana. Vjerujemo da ćemo u tom razdoblju dobiti i radnu dozvolu, te početkom ožujka otvoriti ovaj novi objekt dječjeg vrtića – kaže tišnjanski načelnik Ivan Klarin. Da podsjetimo, u Jezerima je postojao vrtić s poludnevnim, pet i pol satnim boravkom djece, koji nije zadovoljavao pedagoške standarde i potrebe roditelja.

– Moram podsjetiti da je taj objekt 1996. godine bio poklon grada prijatelja Herforda, zahvaljujući tadašnjem direktoru Turističke zajednice Jezera, pokojnom Branku Barešiću, koji je uspostavio prijateljske odnose s tim njemačkim gradom. Objekt je imao samo jednu sobu, tako da nije mogao prihvatiti puno djece, a posebno je to bilo vidljivo zadnje tri, četiri godine. Bilo je potrebno graditi novi, veći objekt, koji će moći zadovoljiti sve potrebe jezerskih mladih obitelji, s cjelodnevnim boravkom i jaslicama – kaže Klarin.

Novac iz EU fondova

Zbog toga je Općina projekt izgradnje novog objekta u Jezerima aplicirala na natječaj za dobivanje nepovratnih sredstava iz EU fondova. Projekt je prošao i krajem 2018. godine kroz mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Općina je dobila šest milijuna kuna ili 80 posto vrijednosti investicije, a ukupna investicija, s uključenim PDV-om, iznosi oko 7,2 milijuna, pa je preostali iznos ili 20 posto sredstava za investiciju osigurano u proračunu Općine. Građevinske radove na izgradnji objekta, nakon provedenog natječaja, dobila je splitska građevinska tvrtka "Reliance" d.o.o.

Na natječaju, kroz mjeru 7.4.2, Općina je dobila dodatnih 700 tisuća kuna iz EU fondova za opremanje vrtića. Ono što je posebno važno za djecu koja će pohađati novi objekt je da će imati ogroman vanjski prostor, odnosno dvorište s brojnim igralima koja u starom objektu nisu imali. Naime, s obzirom na to da je nekadašnji parkirališni prostor nadomak vrtiću u općinskom vlasništvu, on je ustupljen za potrebe izgradnje vanjskog prostora vrtićkog objekta.

Inače, kapacitet novog vrtića je oko 50 djece i imat će dvije odgojne skupine: jednu djece u dobi od tri do sedam godina i drugu jasličke dobi, od jedne do tri godine. Provodit će se program cjelodnevnog boravka, jer –najavljuje načelnik Klarin – od sljedeće pedagoške godine Općina kao osnivač predškolske ustanove Dječji vrtić "Spužvica" Tisno, ukinut će poludnevni boravak u svim vrtićima kojim ta ustanova upravlja. A to su, osim vrtića u Jezerima i Tisnom, vrtić "Školjkica" u Betini i "Pčelica" u Murteru koje pohađa ukupno oko 170 djece.

– Naš cilj je osigurati kvalitetne uvjete boravka djece u svakom vrtiću, uključuju i primjenu svih pedagoških standarda, a s druge strane roditeljima omogućiti da posao kojim se bave obavljaju bez opterećenja i pitanja tko će se brinuti o djeci dok su na radnom mjestu – za kraj će Klarin.

25. travanj 2024 01:48