StoryEditorOCM
Županijaples oko vatre

‘Danima gasimo požare oko Nacionalnog parka, a oni su zbog uštede ukinuli protupožarnu zaštitu!? Koliko vrijedi naš život?‘

Piše Šibenski.hr
20. kolovoza 2021. - 14:03

Ima li protupožarna zaštita cijenu i koliko ona iznosi? – pitanje je koje su na svojoj službenoj Facebook stranici postavili vatrogasci DVD-a Drniš, nakon što su proteklih dana gasili niz požara koji su se približili Nacionalnom parku Krka, a čije je vodstvo, kako tvrde gasitelji, ukinulo protupožarnu zaštitu!

Vatrogasci DVD-a Drniš napisali su i kako zadnjih 15 godina provodili kontrole i protupožarnu zaštitu na području Nacionalnog parka, no da od ove godine to više ne rade. Razlog tome je, kažu, ušteda koju je Uprava NP Krka uvela zbog smanjenih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

– Zaposlenici parka izdaju sjajnu literaturu, zapošljavaju stručne i sposobne ljude, održavaju staze, brodovima prevoze posjetitelje… ali to je i ustanova koja je svrstana u II. kategoriju ugroženosti od požara na području koje je, ne u velikoj požarnoj opasnosti, nego je većim dijelom ljeta u ekstremnoj ili vrlo ekstremnoj opasnosti. Obveza im je i da imaju svoju vatrogasnu postrojbu, ali eto ništa od toga – stoji u objavi DVD-a Drniš.

Vatrogasci se žale da su zaustavili 10 požara u nizu na samom ulazu u park, uz opasku kako oni mogu raditi - besplatno.

– Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, a i zašto bi nas i financirali kad se naša oprema i tehnika ne kvari, gorivo kad natočimo na benzinskoj ne plaćamo, samo se srdačno pozdravimo s djelatnicima benzinske, a i plaće su nam ministarske – poručuju vatrogasci koji se s razlogom pitaju – koliko vrijedi njihov život kada izađu na požarišta.

image
DVD Drniš
Screenshot/Facebook DVD Drniš

Nacionalni park Krka: Ugovor za DVD Drniš, koji su svi ostali potpisali, i dalje je na stolu

Iz Nacionalnog parka Krka, pak, priopćenjem su odgovorili na objavu drniških vatrogasaca. Iz NP Krka, naime, navode da svake godine s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Skradin, Dubravice, Sv. Juraj, Ervenik, Promina i Drniš potpisuju ugovore o suradnji za protupožarnu sezonu.

– Ukupno im je isplaćeno 2.324.000 kuna u razdoblju od 2015. do 2020. Nakon zajedničkog sastanka održanog u lipnju ove godine sastavljeni su ugovori za novu protupožarnu sezonu. Sa svim predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava potpisani su ugovori o suradnji i isplati sredstava za 2021., osim sa DVD-om Drniš koji nije prihvatio ponuđene uvjete. Planirana sredstva još uvijek su na raspolaganju DVD-u Drniš – poručuju iz Parka.

U priopćenju dodaju da je za protupožarnu sezonu 2019. za dobrovoljna vatrogasna društva uplaćeno 566.900 kuna što je predstavljalo 10 posto povećanja u odnosu na ugovore za 2018.

– Uslijed pada prihoda JU ‘NP Krka’ uzrokovanih pandemijom, za protupožarnu sezonu 2020. ugovori su smanjeni za postotak smanjenja prihoda, a za protupožarnu sezonu 2021. ugovori s dobrovoljnim vatrogasnim društvima povećani su za postotak povećanja prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Isti ugovor predsjednik DVD-a Drniš nije prihvatio potpisati uz obrazloženje da dodijeljena sredstva, usklađena s prihodima Ustanove, ne zadovoljavaju njihove potrebe. S predstavnicima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Parka dogovoreno je povećanje iznosa ugovora za 2022. u skladu s postotkom povećanja prihoda u tekućoj godini – navode u svojoj reakciji iz NP Krka.

26. travanj 2024 08:41