StoryEditorOCM
ŽupanijaManjak liječnika

Dramatično upozorenje s juga županije: Primošten i Rogoznica ostaju bez hitne medicinske pomoći?

Piše Vedrana Stočić
22. srpnja 2022. - 13:17

Na posljednjoj sjednici primoštenskog Općinskog vijeća vijećnica s NL Stipe Petrina Ivana Huljev dramatično je upozorila da Primošten i Rogoznica uskoro mogu ostati bez timova T1 hitne medicine. Oznaka tima T1 znači da na hitni poziv izlazi liječnik i medicinski tehničar, a oznaka T2 znači da u timu nema liječnika već su samo dva medicinska tehničara.

Ivana Huljev, inače zdrastvena radica i zaposlenica hitne u Primoštenu, istaknula je da je do sada Ispostava hitne medicine Primošten od 2016.godine imala 24 satno dežurstvo, međutim dva liječnika s hitne dobili su specijalizaciju, a na natječaj se nitko nije javio.

Problem manjka liječnika i opterećenost doktora obiteljske medicine nije zaobišla ni primoštensko-rogozničko područje. Dva liječnika obiteljske medicine u Primoštenu i jedna liječnica u Rogoznici nisu u stanju pokriti još 24 sata hitnoće, tim više jer ove godine nema ni turističkih ambulanta. Primjerice doktorica u Rogoznici u svojoj ambulanti dnevo primi i više 150 pacijenata.    

Na području Rogoznice i Primoštena tijekom turističke sezone, prema službenim evidencijama, boravi više od dvadeset tisuća ljudi. Kada se još dodaju nautičari, brojna neprijavljena rodbina i prijatelji, vikendaši, te 30 posto crnoga turističkog tržišta, brojka bi mogla biti i tri puta viša od službenih.

Obje općine su maksimalno kooperativne, Općina Rogoznica timove hitne pomoći godišnje plaća 150 tisuća kuna, dok je Općina Primošten 90 metara četvornih u svom domu zdravlja rezervirala za četiri tima hitne pomoći.

- Općina je ustupila sve što je Zavod za hitnu medicinu tražio, ali pod uvjetom da ima timove. Sve dok ne bude istinske decentralizacije imat ćemo ovakve probleme- komentirao je primoštenski načelnik Stipe Petrina.

15. travanj 2024 15:12