StoryEditorOCM
Županijaraste broj zaraženih

Doznajte sve o epidemiološkoj situaciji u Šibensko-kninskoj županiji. Razgovarali smo s najvažnijim ljudima iz branše

Piše Davorka Blažević
31. ožujka 2021. - 13:27

Crne covid-statistike i ubrzano širenje zaraze na području Šibensko-kninske županije, koja po incidenciji odnedavno izbija u sam vrh Hrvatske covid-liste, izazivaju popriličnu zabrinutost i kod zdravstvenih djelatnika i kod građana, i dakako kod Županijskog stožera civilne zaštite. U srijedu je stožer objavio da je u županiji čak 151 novozaražena osoba, a dvije su osobe, jedna rođena 1955.,a druga 1965., preminule.

U šibenskoj bolnici, kako nam je kazala ravnateljica Sanja Jakelić, trenutno je 47 covid- bolesnika, a troje je na respiratoru.
-Situacija nije još dramatična, ali bolnica se ubrzano popunjava, brzo se troše ljudski kapaciteti i ako se ovako nastavi- kaže ravnateljica bolnice- bit će iznimno napregnuto stanje. Jer, za covid pacijente su pripemljena tri bolnička paviljona sa 60- 63 kreveta, i imamo još 8-9 mjesta na intenzivnoj covid-jedinici. Znači, ukupno 70-ak postelja, i bit će doista teško, zbog ljudskih resursa, ako se to ubrzo popuni- ističe ravnateljica Jakelić.

Inače, sustavno se prilagođavaju situaciji, pa su od ovog tjedna reducirali kirurške, nehitne programe na svim odjelima, osim na kirurgiji i oftalmologiji koje rade u punom programu. Ali, nastave li brojke ovako rasti, narednih bi dana- napominje Jakelić- moglo doći i do novog reduciranja programa.

Bolnica ima solidan broj liječnika koji u bilo kojem trenutku mogu poreuzeti odgovornost za rad na covid odjelima, ali je uvijek na knap, žali se ravnateljica, sa medicinskim sestrama. Dobra je stvar, kaže, što je zdravstveno osoblje cijepljeno u visokom postotku, i to s obje doze.

Inače, na područje Šibensko-kninske županije, saznajemo od ravnatejice Županijskog zavoda za javno zdravstvo, Dijane Dulibić, ukupno je dosad zaprimljeno 14.178 doza cjepiva, od čega najviše Pfizera, 7978 doza, AstraZenece 4100, i Moderne 2100. Pet tisuća građana primilo je dosad obje doze cjepiva.

Do kraja ovog tjedna (vjerojatno u petak) u Zavod stiže novih 1.170 doza Pfizera, koji će u utorak biti distribuiran ambulantama isključivo za docjepljivanje, za drugu dozu cjepiva. Očekuje se, kaže šefica Zavoda, i 1600 doza AstraZenece idućeg tjedna, što će također biti raspoređeno po ambulantama.

Na području Drniša, napominje Dulibić, dosad su utrošene 862 doze, dok je Grad Knin dobio 1.417 doza cjepiva, sva tri proizvođača.

- Od idućeg tjedna, pa do kraja travnja, dobivat ćemo na tjednoj bazi po jednu kutiju Pfizera, a svaka kutija sadrži 1.170 doza. Prema toma, računamo da bi za dva- tri tjedna, dakle, do konca travnja, završili sa cijepljenjem druge kategorije prioriteta, a to su stariji od 65 godina i kronični bolesnici, i nakon toga se mogu cijepiti svi koji žele- kaže, s popriličnim optimizmom,ravnateljica Zavoda Dijana Dulibić.

U ovih pet- šest tjedana, otkako je počelo cijepljenje na području koje pokriva Dom zdravlja Šibenik, a to znači od Rogoznice do Pirovca, plus Skradin, cijepljeno je preko šest tisuća ljudi. Idući tjedan stiže 850 doza Pfizera, ali isključivo za docjepljivanje onih koji su primili prvu dozu. Također se, kaže ravnatelj Doma zdravlja Šibenik, Joško Jurić, očekuje i 1000 doza AstraZenece.

Cjepivo se distribuira na 44 ambulante, ovisno o broju prijavljenih pacijenata po ambulanti i broju starijih od 65 godina. Jer, naglašava, neke su ambulante iznimno velike, s velikim brojem korisnika, ali pretežno mladih, za razliku od drugih koje imaju pretežno starije korisnike, a takvih je na području Doma zdravlja Šibenik 12-ak.

Jurić poziva građane da se jave i cijepe i AstraZenecom, jer je svako cjepivo dobro i smanjuje rizik od teškog oboljenja.
Ljudi su, priznaje ravnatelj DZ Šibenik, zbog negativne kamapanje koja je pratila ovo cjepivo postali skeptični, ali je ubrzano širenje zaraze i sve veći broj novooboljelih, dobrim dijelom neutralizirao taj strah i sumnjičavost prema AstraZeneci, što je dobro, jer to cjepivo, naglašava Jurić, štiti ljude sto posto od teških simptoma i respiratora.

U Šibeniku je dosad bilo organizirano jedno probno, masovno cijepljenje u Sportskoj dvorani na Baldekinu, kada je cijepljeno 480 građana, odaziv je bio odličan, tako da je bilo i onih koji su čekali do kraja, nadajući se, ako ostane koja doza viška, da bi se i oni mogli cijepiti, iako nisu bili pozvani. Novo masovno cijepljenje, organizirat će se, rekao nam je Jurić, ponovo, nakon Uskrsa.

19. travanj 2024 06:58