StoryEditorOCM
ŽupanijaMOJ SLATKI SKRADIN

Donosimo životnu priču Vesne Nakić: Zagrebačka kineziologinja došla na more, pa postala - uspješna slastičarka! (FOTO)

4. svibnja 2018. - 14:26

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić za svoga nedavnog boravka na šibenskom području kušao je i glasovitu skradinsku tortu iz "Slatke radionice" Vesne Nakić u Skradinu. Nakon posjeta uspješnim osnovcima robotičarima u Rogoznici, Pavić se zaputio na Krku ovoj slastičarki koja je iskoristila 35 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje dodijeljenih joj lani iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Zanimljivija od izravna povoda ministrova posjeta je životna priča Vesne Nakić, Zagrepčanke stasale u Sarajevu, koja se u Skradinu skrasila na djedovini prije osam godina zajedno sa suprugom, također Zagrepčaninom. Njihov primjer rječito govori da metropole nisu uvijek bogomdana mjesta da bi se ostvario pristojan život, nego je i u gradićima poput Skradina moguće ispuniti snove ljudi rođenih i odraslih u velikim sredinama. Što je, barem Nakićima, "beli Zagreb grad" kontra mirnog, polaganog, upravo minijaturnog Skradina!?

Vesna je zarana željela postati kineziologinja, završila je, naposljetku, i studij u Zagrebu, gdje se iz Sarajeva zajedno s roditeljima vratila uoči rata, no nikad se nije uspjela zaposliti u struci.

Prijelomna je bila 2010. godina, kada je u Skradin došla s namjerom da ostane šest mjeseci kao konobarica u kafiću gdje je radila i kao studentica. Ovaj put s velikom i pritajenom željom da ostane, jer nije bila sigurna odgovara li to suprugu, obiteljskim podrijetlom također iz šibenskoga kraja. No, i oko toga su se ubrzo uskladili, pa osim povremenih odlazaka u Zagreb, k roditeljima i rodbini, Skradin otada ostaje njihovim trajnim utočištem. Pogotovo otkako se Vesna prije nekoliko godina prekvalificirala za slastičarku i otkrila da je to ono što joj treba, karika koja joj je nedostajala.

- Nisam nikad niti slutila da ću se profesionalno baviti slastičarstvom. To me ispunjava, uživam u ovom poslu, postao je moj toliko željeni kruh - govori nam Vesna koja je, poput svih drugih, slastice upoznala pomažući majci i praveći ih za sebe u domaćinstvu, no bez ikakvih ambicija izvan toga. Ni u primisli!

Osim po uvijek svježim, domaćim kolačima iz "bakinih knjižica", a izrađuje ih 20 vrsta, postala je poznata po dekoriranju torta, na što je posebno ponosna. Kada se razgleda njezin internetski katalog, jasno je i zašto, jer su to prava remek-djela i u stanju je ispuniti najmaštovitije zahtjeve naručitelja.
- Nemam smisla za crtanje, no talent za oblikovanje očito imam - smije se Vesna.

S nepunih 40 otkrila je u sebi darove za koje nije znala da ih posjeduje, pronašla se u novom zanimanju, posla ima više nego dovoljno i sva pršti od energije i zadovoljstva. Ne manje važno, ona ne odustaje od toga da je u kolaču mlijeko mlijeko, a jaje jaje, kako govori, jer radi isključivo s prirodnim sastojcima bez ikakvih aditiva, premda bi joj "industrijski pristup" skratio vrijeme izrade i donio koju kunu više. No, to je valjda razlog što narudžbama jedva odolijeva, uvjerili smo se degustirajući skradinsku tortu iz njezine kuhinje. Šteta, govori Vesna, što je nije napravila barem dva dana prije dolaska ministra, a ne večer uoči, budući da su joj za njegov posjet javili u zadnji tren. Bila bi još ukusnija, jer i slastice, poput ove raskošne torte s orasima, maslacem i čokoladom, zrenjem postaju bolje - podučila nas je Vesna.

- Kada me netko pita što sam po zanimanju, uvijek kažem kineziologinja, jer je to ipak moja prva ljubav, no isto tako sam slastičarka. I super mi je to! Bude teških dana, nije to lagan kruh, nema radnog vremena, i po 12 sati stojim na nogama, no sve se to iznese - optimistična je naša sugovornica.

- Znate, hladne glave donijela sam odluku o poslu koji me danas tako grije. Jer, razmišljala sam - dok je života i svih svečanih, nažalost i tužnih događaja kojima je ispunjen - kolača i torta nam treba! I nisam pogriješila - otkriva nam Vesna Nakić.


MINISTAR MARKO PAVIĆ
Pogodili smo, naša mjera je prava

Slastičarski obrt Vesna Nakić otvorila je lani i temelji se na izradi, a ne na otvorenoj prodaji kolača poput većine slastičarnica. Tada je povukla 35 tisuća kuna sa Zavoda za zapošljavanje iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz Vladina paketa nazvanog "Od mjere do karijere", koji je premijer Plenković predstavio lani početkom ožujka. Dakako, to je Vesni Nakić bila dobrodošla pomoć, no većinu investicije pokrila je vlastitim ulaganjem.
- Taj paket vrijedan je milijardu i po kuna i u njemu je znatno ojačana mjera samozapošljavanja. Zato nam je bilo drago doći u Skradin, na tortu gospođe Nakić i uvjeriti se da mjera uistinu funkcionira - kaže ministar Marko Pavić.
Ove godine mjera je značajno poboljšana i iznosi 55, a ne 35 tisuća kuna koliko je Nakić lani povukla. Obrtnicima je, uz to, također omogućeno financiranje dviju osobae na stručnom usavršavanju, za što se u suradnji ministarstva i Zavoda za zapošljavanje može dobiti 70 tisuća kuna te iznos minimalne plaće za te radnike. Osamdeset posto tvrtki i obrta ili dosad 7 tisuća korisnika koji su se poslužili ovom subvencijom te preživjeli na tržištu više od godinu dana, dokaz je da biraju prave poslove i da u Zavodu za zapošljavanje imaju pravog partnera - zaključio je ministar Pavić.

19. travanj 2024 10:44