StoryEditorOCM
ŽupanijaPost festum

Donosimo reakcije nakon cirkusa u šibensko- kninskoj Županijskoj skupštini: Pauk Petrini: Ti si politička bena; Petrina Pauku: Vi ste štetočine

9. kolovoza 2017. - 23:30

Dok je Stipe Petrina vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko-kninskoj, njoj je minutaža u medijima zajamčena. Jer teško da "stilske vježbe" demokracije u režiji primoštenskog vijećnika, nota bene načelnika općine, itko može nadmašiti.

U ponedjeljak je u šibenskoj Gradskoj vijećnici Skupština županije održana u doista izvanrednim uvjetima, a umalo je došlo i do fizičkog obračuna između vijećnika Petrine i župana Gorana Pauka. Zlobnici kažu, pravo čudo da je Petrini srce izdržalo, jer zbog srčanih smetnji često izostaje sa sudskih rasprava, a one su ipak kudikamo mirnije od onih u Županijskoj skupštini. Na takve primjedbe Petrina će odmahnuti rukom, veli, "to je obično licemjerstvo, i pazi tko to govori. Pa nisam ja sam sebi postavio dijagnozu niti dao zdravstvene svjedodžbe, i nažalost doista imam srčane tegobe. Pa i prije 14 dana sam bio u bolnici. Toliko o tome. Nikomu se u zdravlje ne diram, svakomu želim dobro zdravlje, pa bi bio red da se ni oni ne diraju u moje".

Performans, cirkus, predstava, igrokaz, kako sve nije nazvano zadnje izdanje skupštinog zasjedanja Šibensko-kninske županije, nastaje zbog inzistiranja nezavisnog vijećnika Stipe Petrine na nelegalnosti Županijske skupštine. Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) izabrano je nelegalno, s manjkom potrebnih glasova (20 od ukupno 41 vijećnika), pa je konzekventno tomu i sve što se nakon toga odigralo u ŽS-u - nelegalno - tvrdio je Petrina.

Iako je predsjednik ŽS-a Nediljko Dujić manjkavu većinu nazvao "relativnom", držeći da je i takva dostatna, zbog nedoumica i prijepora zatraženo je mišljenje Ministarstva uprave. Ministarstvo je potvrdilo da je MIP doista izabran s nedovoljnim brojem glasova vijećnika te da njegov izbor treba ponoviti. Međutim, Ministarstvo drži, objašnjava nam župan Goran Pauk, da je MIP deklaratorno tijelo te da zbog njegova nelegitimiteta ne pada ŽS, koji je izabran činom izbora predsjedavajućeg. Konačno, zamjenski vijećnici, prema stajalištu Ministarstva, imaju pravo sudjelovati u radu Skupštine od samog njezina početka, a to pravo počiva na službenoj izjavi izabranog vijećnika (primjerice, Gorana Pauka) o stavljanju mandata u mirovanje. Sve ostalo je silovanje vijećnika i onemogućavanje rada Skupštine.

No, to je obrazloženje vlasti. Oporba, osobito onaj njezin dio koji podupire nezavisnog Petrinu, smatra da je sve to što se u ponedjeljak dogodilo posljedica većinskog silovanja manjine, odnosno agresivno dokazivanje da vlast može činiti što hoće, proceduri i demokraciji usprkos.

Povijest sukoba Pauk - Petrina datira još od vremena kad je Stipe Petrina prije nekoliko godina također izabran za vijećnika Županijske skupštine, ali zbog tadašnjeg zakona nije mogao konzumirati svoj mandat radi nespojivosti dužnosti, budući da je obnašao i funkciju načelnika općine Primošten. Petrina je uporno dolazio na Skupštinu, pokušavao u njezinom radu i sudjelovati, sve dok ga nisu onemogućili u tome uz pomoć zaštitarske službe koja ga je jednom prilikom doslovce iznijela iz Gradske vijećnice. Zakon se kasnije promijenio i Stipe je dobio satisfakciju, pa kad je na zadnjim lokalnim izborima ponovo izabran u Skupštinu, više nije bilo zapreka da svoj mandat konzumira paralelno s načelničkim u Primoštenu.

A otkako je sazvana prva konstituirajuća sjednica ŽS-a, krenuli su problemi, nažalost s razlogom, i svi su izgledi da će do kraja mandata ovog saziva biti iznimno turbulentno.
- Nije do mene. Imamo političku benu u ŽS-u, i po kulturi i rječniku i ponašanju, i s tim se moramo suočiti, jer je zakon i takvima omogućio da sudjeluju u radu ŽS-a. Ništa novo od Stipe Petrine - komentira dramatičnu sjednicu Skupštine župan Goran Pauk, koji je u jednom trenutku izgubio živce i Petrini priprijetio: Nemoj da te tresnem!

Mnogi su mu zamjerili što je izgubio kontrolu i pao na tu uličnu razinu, ali Pauk se brani:
- Kako neću, pa taj je čovjek sat i po vremena maltretirao ljude i morao sam intervenirati. Dobro, to možda nije trebalo tako, ali to je taj spontani muški poriv, srećom ipak sam se uspio kontrolirati koliko je to bilo moguće u takvim okolnostima, pa iako je situacija bila na rubu, fizički kontakt smo izbjegli.

Kako osigurati mir i red na Skupštini? Ponovnim uvođenjem zaštitara u Vijećnicu?
- Ne znam. Ja bih to odmah napravio, pa i Sabor funkcionira sa zaštitarima. Nije to uvođenje policije u Vijećnicu, nego osiguranje reda i mira u Skupštini. Sada nemamo tu vrstu osiguranja, ali ako se ovako nastavi, bez njih nećemo moći. No, da bi takvo osiguranje imali, moramo promijeniti Poslovnik o radu Skupštine i precizirati kada i pod kakvim okolnostima se koriste zaštitarske službe - dvije opomene i izbacivanje, recimo. Petrina živi od "palamuđenja", bombastičnih izjava i teroriziranja neistomišljenika, to znamo, ali ne mogu cijeli život slušati kako Petrina nameće neku svoju pravdu i pravicu - reći će ljutito Pauk. Konstituirajuću sjednicu ŽS-a saziva Ministarstvo uprave, dodat će, a ne županija. A ako Petrina misli da nešto nije bilo u redu, mogao je podnijeti žalbu i pokrenuti postupak pred Upravnim sudom - poručio je Pauk.

U prošli petak NL Stipe Petrine poslao je zahtjev Ministarstvu uprave da se očituje o svim prijeporima u ŽS-u, i cirkus će u Skupštini trajati, kaže, dok ne dobiju odgovor iz Ministarstva.
- S predsjednikom ŽS-a Nediljkom Dujićem bilo je dogovoreno - ističe Petrina - da zajedno sa svim predstavnicima klubova vijećnika sročimo dopis i uputimo ga Ministarstvu, a na kraju je to Dujić napravio sam, a da mi dopis nismo ni vidjeli.

Za Petrinu je stvar notorna: - Ako je nešto krivo napravljeno na početku, onda je sve nakon toga također krivo.
- Ako je MIP nezakonit, tko je onda mogao utvrditi koliko izabranih i zamjenskih vijećnika može glasati za ostale točke dnevnog reda, jer MIP utvrđuje vijećničke mandate! Na konstituirajućoj sjednici sam im odmah rekao: Gotovo je, pala vam je Skupština. I za to su glavni krivci Dujić i državna predstojnica Edita Grubišić koja je predsjedala Skupštinom, a koja ne zna tko joj glavu nosi. Dujić je na to rekao da je dovoljna relativna većina za izbor MIP-a, ali 20 vijećnika od 41 nije nikakva većina.

Prema tome, MIP je nezakonit i sve nakon toga je nezakonito. Umjesto da su sjednicu prekinuli i sazvali nastavak za tjedan dana, oni su održali konstituirajuću sjednicu do kraja i sazvali drugu sjednicu Skupštine. Sad više ne mogu ponoviti konstituirajuću sjednicu, Skupština je nelegalna i to vodi u nove izbore, i tu je sukus problema - tvrdi Petrina, poručujući da će pošteno i korektno sačekati odgovor Ministarstva, a onda...
- Žao mi je građana koji trpe zbog svega. Ali ne onih koji glasaju za HDZ, oni ništa ne zaslužuju i oni su pravi neprijatelji Hrvatske - eksplicitan je, u svom stilu, Petrina.

SDP-ova vijećnica Anita Jakšić smatra prepucavanje Petrine i Pauka neprimjerenim i drži da greške u proceduri, ako ih ima, treba ispraviti, a ne na njima ustrajati. U tom smislu pledira na stručne službe Županije da temeljito pripreme skupštinu i materijale kako ovakvih ekscesa više ne bi bilo.
- Htjela bih da radimo na konkretnim projektima za dobro građana županije, a ne da se iscrpljujemo u nadmudrivanju oko proceduralnih pitanja - poručuje Jakšić.

Nezavisni Petar Mišura (bivši HNS-ovac) vjeruje da će se nesuglasja i ekscesi nastaviti do kraja mandata i da ćemo sa svakom sjednicom gledati reprizu sporne skupštine.
- Nisam sudjelovao u radu ove zadnje skupštine jer se ne slažem s načinom koji koristi Stipe Petrina, ali ću sljedeći put svakako sudjelovati, naravno, konstruktivnim doprinosom - kaže Mišura.

Iris Ukić Kotarac, vijećnica NL SP-a, tvrdi kako cirkus počinje u ŽS-u onog trenutka kada oni koji ukazuju na anomalije bivaju ušutkani, a vlast pokazuje mišiće demonstrirajući da može što hoće.
- Bio je to izraz građanskog bunta s kojim ćemo nastaviti kad god za to bude razloga i kad se bude radilo protiv interesa građana - najavljuje Ukić Kotarac.
- Je li važnije održavati formu ili nas pustiti da otvorimo oči građanima i stanemo na kraj toj formi bez sadržaja? Ova država je sva pro forma, a puna anomalija, no zaklanja se iza kadrovske većine koja diže ruke zbog onih tisuću kuna naknade. Vrijeme je da građani počnu tražiti odgovornost od svojih vijećnika koje su birali da rade za njih i njihov interes - dodaje Iris Ukić Kotarac.

Predsjednik ŽS-a Nediljko Dujić misli da je cirkus nastao zbog toga što Petrina nije očekivao takvo mišljenje Ministarstva uprave kakvo je došlo.
- Nakon ovog performansa vidim samo jedno: Za Petrinu je odgovor Ministarstva bio neprihvatljiv unaprijed, on zna da mi (HDZ) imamo većinu i procijenio je da mu odgovara izvesti igrokaz, s ciljem da onemogući rad Skupštine i privuče medijsku pažnju. Ne mogu utjecati na ponašanje Stipe Petrine, koji je stariji od mene, a moj stil nisu ni policija ni zaštitari, dok god nema fizičkih obračuna. Ružno je - zaključuje Dujić - da nas, ozbiljne ljude koji bi trebali raditi u interesu građana, smiruje policija. Meni uvijek ostaje pravo da branim svoj integritet, samo se nadam da nikad neće doći do toga da ga branim policijom.


IVICA LEDENKO
Previše je tu rupa
Dio vijećnika oporbe (SDP, HSU, Loza) u znak revolta napustio je spornu sjednicu.
- Izašli smo jer nisu postojali uvjeti za konstruktivan razgovor. Očekivali smo da će predstojnica Grubišić doći na sjednicu i ispričati se zbog pogreške i time smiriti situaciju. Ministarstvo je priznalo da je MIP izabran nelegalno, i oni dalje ne ulaze u meritum stvari. Za njih je dovoljno da je 23 vijećnika glasalo za predsjednika Skupštine, čime je ŽS konstituiran. Očito je da naš sustav ima previše rupa - smatra Ivica Ledenko, vijećnik Loze. Ne računa na skoru normalizaciju rada ŽS-a jer neki vijećnici se za medijsku pozornost bore, kako veli, performansom, neki kritičkim opservacijama, neki amandmanima, a neka građani procijene tko radi za njihovo dobro.
- Od Petrine očekujemo da iz svog kluba izbaci vijećnika Stevu Žeželja koji dva dana nakon obljetnice Oluje govori o građanskom ratu u Hrvatskoj, što je posve neprimjereno. A Nediljka Dujića, koji je i predsjednik Županijskog lovačkog saveza, treba pitati koliko je aboliranih pripadnika "SAO Krajine" dobilo dozvole za oružje kao lovci, a što je Žeželju, koji se deklarira kao Hrvat, uskraćeno. Nitko nikome ne smije prijetiti - ističe Ledenko - a vijećnici moraju snositi barem moralnu odgovornost za ono što govore na Skupštini.

20. travanj 2024 14:00