StoryEditorOCM
ŽupanijaLijepa tradicija Udruge dalmatinskih uljara

Donirali 85 litara maslinova ulja: 'Tekuće zlato' dobili Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Dom za starije i nemoćne Knin i Pučka kuhinja biskupijskog Caritasa u Šibeniku

6. veljače 2020. - 09:58

Kao i prethodnih i ove je godine Udruga dalmatinskih uljara donirala maslinovo ulja koje je ostalo nakon obavljene kemijske i organoleptičke analize uzoraka dostavljenih za natjecanje na međunarodnoj devetoj manifestaciji “Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji”, koja je održana lani u prosincu u vodičkom Hotelu “Olympia”.

 

Podjela ulja obavljena je u srijedu u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac, koji je već tradicionalno domaćin onima koji ulje poklanjaju i onima koji ga preuzimaju. Prošle je godine za natjecanje, odnosno kemijsku i organoleptičku analizu ulja, zaprimljeno 274 uzorka, a kako je potrebno dostaviti pola litre, ostalo je 85 litara vrlo kvalitetnog maslinova ulja. Udruga dalmatinskih uljara, koja je organizator manifestacije, u dogovoru sa suorganizatorima preostalu količinu uzoraka ulja od analize, u pravilu dijeli na tri dijela, odnosno tri ustanove. Inače, manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, a suorganizatori su županijski Zavod za javno zdravstvo, JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, županijska Gospodarska komora, županijska Poljoprivredno-savjetodavna služba i Udruga senzornih analitičara “Olea” Šibenik.

 

Urod podbacio

 

- Dogovorili smo se da ove godine 35 litara ulja darujemo našim domaćinima, Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac te po 25 litara Domu za starije i nemoćne Knin i Pučkoj kuhinji biskupijskog Caritasa u Šibeniku. Iako je urod maslina prošle godine podbacio, imali smo ulje izuzetne kvalitete, ekstra djevičansko i vjerujem da će svi koji ga budu konzumirali uživati. Ujedno bih zahvalio našim maslinarima i uljarima koji ne traže da im se ulje ostalo nakon analize vrati, već ga daruju. Prema pravilima moramo pričekati da prođe mjesec dana od manifestacije i podjele priznanja u slučaju žalbi sudionika natjecanja i zato ulje doniramo tek početkom veljače. Moram reći da smo i lani, kao i prijašnjih godina, morali odbiti neke maslinare, najviše s područja Splitsko-dalmatinske i Istarske županije, koji su željeli sudjelovati na natjecanju, jer smo već premašili kvotu od 250 uzoraka. Ovo je ulje mahom sa šibenskog i zadarskog područja, rekao je tom prigodom tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Butić. Na ovoj vrijednoj donaciji, u ime ustanova kojima je ulje donirano zahvalila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac Branka Bego, rekavši da je ulje dobro došlo svima.

 

Prvi se sjetili

 

- Koristimo ulje u našoj kuhinji u kojoj se svakodnevno spremaju obroci za korisnike, a poslužit će i u našem praktično-edukacijskom kabinetu djeci koja uče za pomoćne kuhare i slastičare. S druge strane, puno znači i zbog toga što oni tijekom svog obrazovanja rade i vježbaju u maslinicima, a sad imaju konačan proizvod za upotrebu, rekla je među ostalim Bego. Primopredaji ulja nazočni su bili i predsjednik Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća, predsjednik Udruge senzornih analitičara “Olea” Šibenik Davor Antica te Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.

 

Podsjetit ćemo da je Udruga dalmatinskih uljara odluku o donaciji ulja preostalog nakon analize donijela odmah nakon prve održane manifestacije. Po tomu su bili prvi, a kasnije su ih počeli slijediti i drugi koji organiziraju slične manifestacije.

23. travanj 2024 03:09