StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Dok traje karantena, ugostiteljima oprošteni najam javne površine i komunalna naknada

Piše Vedrana Stočić
22. ožujka 2020. - 11:59

Općina Rogoznica, baš kao i većina drugih lokalnih samouprava na području Šibensko-kninske županije, neće od ugostiteljskih objekata naplaćivati javnu površinu ni komunalnu naknadu dok traje opća karantena zbog epidemije koronavirusa.

– Sazvala sam sastanak s Turističkom zajednicom i komunalnim poduzećem "Škovacin" kako bismo zajedničkim snagama turističkom sektoru, a koji je inače za nas glavna gospodarska grana, olakšali da što lakše prebrode ovo teško razdoblje – rekla nam je rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

A samo koji dan prije proglašenja opće karantene rogozničko Općinsko vijeće je donošenjem nove, pravednije odluke o korištenju javnih površina već olakšalo život brojnim ugostiteljima. Naime, trebale su čak četiri godine da Vijeće ukine vlastitu neustavnu odluku o najmu štekata kojom su tada neozbiljni vijećnici napravili pravu segregaciju među ugostiteljima i doveli u pitanje opstanak pojedinih vlasnika lokala na turističkom tržištu.

Ne samo da su tada povećali cijene između 100 i 300 posto, nego su uveli i termin "zatvoreni" i "otvoreni" štekat bez ikakvog preciziranja što to točno znači, a oni koju radili čitavu godinu bili su dodatno kažnjeni. Zanimljivo je da iza te skandalozne odluke nije stajala rogoznička općinska izvršna vlast, općinska pravna služba ni Udruženje ugostitelja. Godinu dana poslije uvaženi su prosvjedi ugostitelja i cijene su nešto snižene, međutim, nije ukinuta sporna odredba o takozvanim zatvorenim i otvorenim štekatima.

Donesene nove cijene

Ovaj put ta se formulacija izgubila iz nove Odluke o davanju na korištenje javnih površina i naplaćuje se samo obujam zauzete površine. Donesene su nove cijene za predsezonu i posezonu, glavnu sezonu i zimsko razdoblje. Tako će cijena štekata od 1. travnja do 31. svibnja i od 1. rujna do 30. rujna po četvornome metru iznositi 40 kuna, u glavnoj sezoni, od 1. lipnja do 31. kolovoza, cijena je 90 kuna po kvadratu, dok će od 1. listopada do 31. ožujka iznositi 20 kuna.

U novoj odluci Općina je prvi put odlučila zaštititi svoju javnu površinu od ugostitelja koji rade i plaćaju štekat samo sezonski, a svojom opremom i raznim nadogradnjama zauzimaju javnu površinu čitavu godinu, pa je javni prostor zbog toga nedostupan za sve ostale namjene. Od sada će korisnik plaćati naknadu najma štekata sve dok se s njega potpuno ne ukloni sva oprema za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Određene su i nove naknade za postavljanje kioska. Početna cijena po četvornome metru iznosi 60 kuna mjesečno tijekom cijele godine, dok je godišnja cijena za pokretne naprave, primjerice za sladoled ili kukuruz, u rasponu od 4000 do 5400 kuna.

04. svibanj 2024 13:16