StoryEditorOCM
Županija'GALEB' PORUČUJE

Dođite guštati u srdelama, inćunima, skušama i gofima u 12 restorana

30. lipnja 2017. - 14:59

Šest ribara plivaričara i dvanaest restorana s područja Tribunja, Vodica, Pirovca, Murtera i Skradina umreženi su zasad u pilot-projekt "Preporučili ribari" LAGUR-a (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) "Galeb".
Nakon četiri mjeseca priprema, s time je na jelovnike lokalnih ugostitelja ovih dana, pored uobičajene oborite, uvedena neopravdano zanemarena i gostima jedva poznata sitna plava riba koje ima cijelu godinu, vrlo je hranjiva, no dosad su je ugostitelji nudili samo iznimno. Bez sumnje, to je stepenica više u kakvoći gastronomske ponude bazirane na lokalnim namirnicima "s plave njive": srdelama, inćunima, skušama i gofima.



Obveza je restorana kupovati od lokalnih ribara i na meniju imati svježu, divlju ribu. Svi u toj mreži uskoro će dobiti i vizualni znak prepoznatljivosti, markicu kvalitete istaknutu na vratima svojih restorana, pod egidom "Preporučili ribari", kao putokaz gostima do restorana s ponudom lokalnih proizvoda ribarstva. Projektom je obuhvaćena i dvojezična web-stranica www.fisherman recommend.com, na kojoj su predstavljeni svi restorani i ribari u ovoj mreži, kao i nutricionistički podaci o plavoj ribi. Uz pomoć interneta, posjetitelji "svoga ribara" i njegov ulov mogu pratiti "od mora do stola" preko Ais tracking linka na kojem se bilježi svako isplovljavanje ribarice.
- Po tradiciji, u našim malim dalmatinskim mjestima pravilo je da najbolju preporuku o tome gdje pojesti domaću ribu mogu dati ribari jer oni najbolje znaju kojim ugostiteljima je prodaju - govori Ante Sladoljev, stručni suradnik u Laguru "Galeb" sa sjedištem u Tribunju. Tribunj je jedan od jačih jadranskih ribarskih središta, naročito plivaričara, a projekt također doprinosi partnerstvima lokalnih ugostitelja i ribara.



Naposljetku, naglašava Sladoljev, to je od pomoći da se cijelo naše područje dodatno obilježi kao turistička destinacija iznimne kulturne i prirodne baštine sa širokom gastronomskom ponudom utemeljenom na proizvodima ribarstva ovoga kraja.
- Zamisao za ovaj projekt nastala je kada smo sagledali podatke o ulovima ribe na ribarstvenom području LAGUR-a kojemu su osnivači gradovi Skradin i Vodice, te općine Tribunj, Tisno, Murter-Kornati i Pirovac. Od 3547 tona ulova godišnje, čak 2900 odnosi se na plavu ribu, točnije srdele i inćune, a s druge strane, tu radi 166 ugostiteljskih objekata.
- Zajedno s dva nacionalna parka, "Kornati" i "Krka", to je velik potencijal za plasman i potrošnju ribe - dodaje Meri Krnić, voditeljica LAG-a "More 249" sa sjedištem u Vodicama. Njezino iskustvo u vođenju ove lokalne akcijske grupe bilo je dragocjeno u dosadašnjem radu lani utemeljenog LAGUR-a "Galeb", gdje je angažirana nekoliko sati tjedno.



- Ugodno smo iznenađeni dobrim odazivom ribara i ugostitelja, sada je na nama da širimo partnerstva i uključujemo nove lokalne dionike. U planu je snimanje petominutnog promo-filma "Jedan dan s ribarom", te radionice na kojima će se ugostitelji upoznati s inovativnim načinima pripreme plave ribe - govori Krnić. I dodaje da ih svakako ima, poput neobičnog "čipsa" od drače (!) inćuna i jednako tako ukusnog.
Ovaj pilot-projekt financiran je dijelom od 600 tisuća kuna doznačenih od Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede za pripremnu potporu lokalnoj inicijativi.
Od tog novca izrađena je među ostalim i studija ribarstvenih područja te lokalna razvojna strategija u ribarstvu čije će odobrenje uslijediti do kraja godine. Tada u LAGUR-u "Galeb" očekuju oko 1,8 milijuna eura za provedbu projekata. Među njima na istaknutome mjestu je prerada ribe i drugog ulova, kao i akcija slična ovoj s plavom ribom, samo što će se odnositi na sitnu bijelu, koćarsku ribu poput molića i trlja, također izostavljenih s jelovnika lokalnih restorana.


TKO ZNA, ZNA
U našim malim dalmatinskim mjestima pravilo je da najbolju preporuku o tome gdje pojesti domaću ribu mogu dati ribari jer najbolje znaju kome je prodaju - govori Ante Sladoljev

02. svibanj 2024 08:12