StoryEditorOCM
Županija‘ispod stola‘

Dobili koncesiju u jednoj od najaktraktivnijih pješčanih uvala na Murteru, a nemaju radnika!? Evo kako je u zadnji tren spriječen sumnjivi posao

Piše Davorka Blažević
1. rujna 2021. - 18:29

Dodjela koncesija na pomorskom dobru godinama je točka prijepora, ishodište korupcije i pogodovanja.

A kad imate situaciju, u kojoj su se umalo našli vijećnici Županijske skupštine (ŽS) šibensko-kninske ovoga ljeta, da koncesionar, općinsko komunalno poduzeće "Murtela" d.o.o. s Murtera, koje je koncem ožujka 2021. dobilo koncesiju na sidrište u jednoj od najatraktivnijih uvala na otoku Murteru, Kosirini, nekoliko mjeseci poslije, usred sezone, kada bi koncesiju trebalo početi konzumirati i od nje profitirati, od ŽS-a traži suglasnost za prijenos koncesije na privatnu tvrtku "Kosirina" d.o.o., puno je razloga za pitati se što se tu događa! Srećom, na prijedlog vijećnika NL-a Stipe Petrine, prijenos koncesije skinut je s dnevnog reda.

O čemu je, dakle, riječ?

U obrazloženju nesuđene Odluke navodi se da je komunalno poduzeće "Murtela" d.o.o. iz Murtera podnijelo zahtjev za prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma – sidrišta u uvali Kosirina, na otoku Murteru, koja im je dodijeljena ugovorom o koncesiji od 29. ožujka 2021., na tvrtku "Kosirina" d.o.o., a zbog manjka radne snage i nemogućnosti organiziranja poslovanja naplate sidrenja i ostvarivanja prihoda.

Temelj za prihvaćanje "Murtelina" zahtjeva je članak 35. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, u kojem se navodi da se koncesija može prenijeti u cijelosti ili dati dijelom u potkoncesiju u istom opsegu i pod istim uvjetima pod kojima je dana, uz suglasnost davatelja koncesije.

image
Uvala Kosirina
AFP

Prijenos koncesije

Prema tome, zakonska podloga postoji, ali pitanje je zašto je "Murtela" d.o.o. proljetos zatražila koncesiju na sidrište ako nema uvjeta za njegovo servisiranje? Je li već dogovor s vlasnikom tvrtke "Kosirina" d.o.o. bio postignut o prijenosu koncesije i je li "Murtela" samo figurirala kao potencijalni koncesionar koji je zapravo odigrao igru za drugoga? Koji je interes općinskoga komunalnog poduzeća u ovoj priči i do koga ona vodi? Da je riječ o poslu dogovorenom "ispod stola", sugerira i podatak da je tvrtka "Kosirina", sa samo jednim zaposlenim i temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, registrirana neposredno prije planirane transakcije, i to upravo za djelatnost nautičkog turizma.

Kod svega, posebno je zanimljivo da Općina Tisno, kojoj je većim dijelom u teritorijalnom obuhvatu uvala Kosirina, o naumu komunalnog poduzeća "Murtela", u vlasništvu susjedne općine Murter-Kornati, nije imala apsolutno nikakvih saznanja.
Načelnik općine Tisno Kristijan Jareb potvrđuje da nisu o planiranom prijenosu koncesijskih prava s općinske (murterske) na privatnu tvrtku baš ništa znali, ali, kaže, sada je to zakonom omogućeno.

– Tražili smo – kaže Jareb – da se točka skine s dnevnog reda i da se raspiše novi natječaj. Radi se o sidrištu s deset bova, ali u sezoni znade tu biti i 50-ak brodova na sidru. Županija je koncesiju na postavljanje bova dodijelila općinskom komunalnom poduzeću "Murtela", koje je odustalo i htjelo prenijeti svoja prava na privatnu tvrtku "Kosirina". No, kako je točka skinuta s dnevnog reda, "Murtela" i dalje ima pravovaljanu koncesiju i naplaćivala je privez brodova u uvali Kosirina ovog ljeta. Neprihvatljivo je – ističe načelnik Jareb – da nas oko toga nitko nije konzultirao s obzirom da se veći dio koncesioniranog područja nalazi u općini Tisno.

Što se iza svega krije, Jareb ne želi spekulirati, ali smatra ispravnom odluku Županijske skupštine da se prijenos koncesije ne uvrsti u dnevni red.

image
Uvala Kosirina
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nemamo pravo naplate

Pitali smo i Petra Ježinu, direktora općinskog poduzeća "Murtela", zašto su se htjeli riješiti tek dobivene koncesije.

– "Murtela" i dalje ima koncesiju – odmah će Ježina.

Dobili su je, kaže, krajem prošle, odnosno početkom ove godine (ne zna točno?), na 13 ili 15 godina (ne zna točno?), za postavljanje i naplatu priveza na deset bova u uvali Kosirina.

– Mi nemamo pravo naplaćivati sidrenje brodova jer je ono tamo zabranjeno. Sidrištem upravljaju Lučka kapetanija i Županija, i mi nemamo pravo brodove potjerati sa sidra – odgovara Ježina na pitanje o cijenama za privez na bove, odnosno sidrenje.
A zahtjev za prijenos koncesije su prenijeli jer "imate papire koje treba prikupiti za natječaj, i uvjete koje trebate ispuniti da bi koncesiju mogli konzumirati. A mi smo tek prije mjesec dana riješili sve papire i krenuli u naplatu na sidrištu u Kosirini", objašnjava direktor "Murtele".

Uvjerava nas da je zakonski sve ispravno i ne vidi nikakvih problema u njihovu zahtjevu za prijenos koncesije. Na kraju, kaže, "o tome hoće li nekom prenijeti koncesiju odlučuje Županija, a ne mi, pa o tome morate pitati Županiju".

Na našu opasku da su posao s općinskoga komunalnog poduzeća namjeravali prenijeti na privatnu tvrtku iz Zagreba, ljutito će upitati:

– A odakle vi znate da je iz Zagreba? Tvrtka je registrirana u Betini...

Šibensko-kninski župan Marko Jelić kaže da je "Murtela" "povukla zahtjev" i zato je ta točka skinuta sa Skupštine.

– Samo koncesionar po zakonu može tražiti da se koncesija prebaci na nekog drugog, a na koga i zašto, mi u te rasprave ne ulazimo. Najbitnije je da je sve u skladu sa zakonom, da se poštuju pravila iz natječaja i da se koncesija uredno plaća. A njihovi poslovni odnosi i interesi nisu naša briga.

Župan ne može reći je li bila namjera pogodovanja, "možda su imali neka očekivanja koja su se pokazala nerealna, ne bih o tome spekulirao".

– Županija je nadležna za dodjelu koncesije sukladno zakonu, i tu naš posao završava. A to što je "Murtela" podnijela zahtjev za prebacivanje koncesije na drugog, pa ga povukla, to je njihova stvar. Možda su ocijenili da im koncesija nije isplativa, ne znam – veli Jelić. Kad bi bilo do njega, dodat će, ne bi ni bilo mogućnosti prebacivanja koncesije, ali zakon je to dopustio, a zakone treba poštovati...

Neformalno, međutim, doznajemo da su lavinu zakotrljali nautičari kojima je, navodno, nelegalno naplaćivano sidrenje i privez na bove 350 kuna za noć, a za dnevno sidrenje, govore, kako kome.

Kosirina je svakako jedna od najatraktivnijih, pješčanih uvala na otoku Murteru, zaštićena od svih vjetrova i stoga nautičarima iznimno zanimljiva. Mnogi tamo dolaze tijekom dana radi kupanja. No to ih, tvrde, košta više nego da su na Santoriniju!
U Tisnu nas uvjeravaju da je privatna tvrtka "Kosirina", na koju je trebala biti prenesena koncesija, sve do sjednice Županijske skupštine naplaćivala sidrenje i bez koncesijskih prava, prejudicirajući odluku ŽS-a.

Da je posrijedi "sumnjiv posao", sugerira i sama činjenica da je zahtjev "Murtele" došao kao dopuna dnevnog reda dan uoči sjednice, kako ga vijećnici ne bi stigli proučiti. Za neke je znakovito i da na sjednicu ŽS-a s koje je skinut "Murtelin" zahtjev nije došao ni načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov, inače županijski vijećnik koji je i dio vladajuće većine koja podupire župana Jelića u Skupštini. No, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac izrijekom tvrdi kako je posrijedi puka slučajnost jer nitko, osim sedam vijećnika, nije znao za prijedlog NL-a SP na čiju je inicijativu predsjednik Skupštine Stipe Petrina "skinuo" zahtjev s dnevnog reda.

image
Stipe Petrina
Tom Dubravec/Cropix

SDP-ov vijećnik Joško Šupe smatra da su razlozi koje je "Murtela" navela, ne za prijenos, nego za oduzimanje koncesije.

– Komunalno poduzeće, u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, zbog manjka radne snage i nemogućnosti organiziranja poslovanja u svrhu naplate i ostvarivanja prihoda, prenosi koncesiju na tvrtku osnovanu u svibnju ove godine?! Pa gdje toga ima? – čudi se Šupe.

Sve je zakonito

Naposljetku, ako je sve u ovom zasad nerealiziranom transferu bilo zakonito, zašto je zahtjev "Murtele" skinut s dnevnog reda? Kako kaže zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, postavlja se pitanje zašto bi netko pro forme figurirao kao ovlaštenik koncesije koju bi konzumirao netko drugi.

Ukić Kotarac također napominje kako "Šibensko-kninska županija nema saznanja koji bi bio (ekonomski i ini) razlog ustupanja – prebacivanja koncesije na sidrište u uvali Kosirina s komunalnog poduzeća 'Murtela' na privatnoga koncesionara. O tome treba pitati koncesionara koji je najprije na 12 godina zatražio koncesiju, a onda je odlučio prenijeti na drugog."

– U odnosu na okolnost da bi privatna tvrtka i prije formalnog prebacivanja koncesije (koje se još nije dogodilo), naplaćivala privez i sidrenje brodova, iako je koncesionar (isključivo) komunalno poduzeće, trebalo bi također zatražiti očitovanje od Lučke kapetanije koja je nadležna za provođenje nadzora u konkretnoj stvari, odnosno od Općine Murter-Kornati. Ako Lučka kapetanija ne bi bila informirana o navedenoj nezakonitosti, o tome će svakako biti nakon vašeg članka (i mog dopisa koji će uslijediti nakon odgovora na vaš upit) – poručila je dožupanica.

Iako su vijećnici NL-a Stipe Petrine u ovome mandatu vijećnici pozicije, ulogu vijećnika doživljavaju ozbiljno, iščitavaju radne materijale, pripremaju se za sjednice Skupštine i kritiziraju svoju vlast. I baš zato što nije bila očita logika stvari, krenula je inicijativa da se navedena točka dnevnog reda makne sa sjednice, a do iduće Skupštine vjerujem da će javnost dobiti tražene odgovore – reći će Ukić Kotarac.

20. travanj 2024 03:27