StoryEditorOCM
ŽupanijaŠIBENSKI MEMENTO

Doba kada se nad Visovcem orilo "U boj, u boj" i kada su otočih pohodili poznati slikari

Piše joško Čelar
17. lipnja 2023. - 16:05

Nisu tako česte prigode da se na franjevačkom otoku Visovcu usred rijeke Krke održavaju kulturne manifestacije za širu javnost.

Visovac je prije svega mjesto pobožnosti, mira i kontemplacije njegovih pastira i novaka i onih koji mu hodočaste. Dakako, i brojnih turista u tom dragulju prirode Nacionalnog parka Krka.

Ipak, bilo je događanja oko Visovca koja su pobudila veliko zanimanje brojnih posjetitelja i koja se pamte.

 

Takav slučaj zbio se na jesen 2013. godine, kad je na Stinicama, miljevačkoj strani rijeke nasuprot Visovcu, održan veliki koncert Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a s operom “Nikola Šubić Zrinjski” pod ravnanjem maestra Siniše Bareze koji je nedavno preminuo. Na neki način i njemu posvećujemo ovaj Memento. Veliko gledalište bilo je postavljeno kraj spomenika prvom hrvatskome kralju iz narodne dinastije Petru Svačiću, rodom iz obližnjega staroga grada Kamička. Impozantan prizor s pogledom na maticu rijeke Visovačkog jezera i Visovca.

Zadivljen prirodom

 

Dojavu o tom događaju dobili smo iz redakcije lista i pohitali onamo. Sat i pol vremena proveli smo uživajući s brojnom publikom u arijama iz te čuvene opere Ivana plemenitog Zajca.

Po okončanju programa našli smo se na Visovcu nakon objeda, gdje je bio i maestro koga je dočekao i pozdravio gvardijan samostana fra Mate Gverić.

 

- Prvi put sam na ovome mjestu - rekao nam je Bareza u kraćem razgovoru. - Zadivljen sam ovim što vidim oko sebe u ovoj rajskoj prirodi. I ono mjesto nad Krkom bilo je pravo odabrano za naš koncert. Sretan sam zbog toga.

A jednom drugom prigodom nakon ove imali smo priliku susresti na Visovcu još jednom našeg poznatog umjetnika, splitskoga slikara Josipa Botterija Dinija. I to na dan 2. kolovoza 2011., na blagdan Gospe od Anđela. Botteri nam je rekao da se došao pokloniti Gospi i obići svoga nećaka koji je te godine bio među visovačkim novacima u pripremi za njihovu redovničku službu.

02. svibanj 2024 11:57