StoryEditorOCM
Županijavažan turistički pravac

Do ljeta novo raskrižje i spojna cesta do spomenika Gospi od Loreta kod Primoštena; U planu je i veliko odmorište

Piše Ana Petrić
1. prosinca 2022. - 11:44

Hrvatske ceste pokrenule su postupak javne nabave za radove izgradnje raskrižja Jadranske magistrale odnosno državne ceste oznake DC8 i spojne ceste do spomenika Gospi od Loreta na brdu Gaj u Primoštenu s izgradnjom odmorišta ‘‘Primošten‘‘ na državnoj cesti. Projekt je težak 6,55 odnosno 8,18 milijuna kuna s PDV-om, trajanje ugovora je četiri mjeseca, a rok za slanje ponuda potencijalnih izvođača radova je do 18. siječnja nadolazeće godine.

Zahvat je planiran u svrhu povećanja razine prometne usluge na prometnici koja je prepoznata kao važan turistički pravac sa značajnim sezonskim povećanjem prometa. Prosječan godišnji dnevni promet je oko 3833 vozila, dok ljeti taj broj poraste do 7835 vozila.

image

 Kip Gospe od Loreta na brdu iznad Primoštena

Nikša Stipaničev/Cropix

U skladu s projektnim zadatkom investitora, na odmorištu je planirana i izgradnja parkirališta za osobna vozila, perona za prihvat turističkih autobusa, odmorišta s nadstrešnicom, pješačke površine s vidikovcem, WC kabine, smještaj kanti za odvojeno prikupljanje otpada te zelene površine odmorišta. Odmorište, odnosno priključak na državnu cestu, izvest će se uz zapadni rub kolnika kao uzdužni priključak sa javne ceste.

-S obzirom na trajanje javne nabave i eventualno uložene žalbe u postupku provođenja iste, nije moguće utvrditi točan datum kada će se započeti sa konkretnim radovima na terenu. Planirano trajanje radova je četiri mjeseca nakon što se ugovore predmetni radovi i izvođač uvede u posao. Za vrijeme izvođenja radova promet će se tom dionicom državne ceste odvijati uz privremenu regulaciju prometa, naizmjenično, jednom kolničkom trakom uz osiguranje glavnog prometnog toka vertikalnom i svjetlosnom privremenom prometnom signalizacijom. Izgradnjom predmetnog raskrižja i odmorišta podignut će se razina sigurnosti odvijanja prometa kao i razina usluge za sve sudionike u prometu na toj dionici državne ceste DC8 – kažu nam iz Hrvatskih cesta.

25. travanj 2024 05:01