StoryEditorOCM
ŽupanijaKujundžić najavio

Do ljeta novi ustroj Hitne medicinske pomorske službe sa sjedištem i u Šibeniku; Ministarstvo kupilo šest brzih glisera, a u nabavi je i nekoliko helikoptera

Piše Ante Talijaš
25. listopada 2018. - 15:46

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić u četvrtak je u Šibeniku sudjelovao u radu Kongresa poslodavaca u zdravstvu koji je u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu RH okupio više od 400 ravnatelja bolnica, domova zdravlja, ljekarni i svih ostalih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Govoreći o aktualnim zakonskim prijedlozima u zdravstvenoj zaštiti ministar Kujundžić, među ostalim, najavio je da do idućeg ljeta biti uspostavljen nova Hitna medicinska pomorska služba brzim brodicama za otoke i priobalje.

-Za kupnju šest brzih brodica koje će biti opremljene suvremenom medicinskom opremom, a među ostalim i automatskim biokemijskim analizatorima krvi, preko Ministarstva regionalnog razvoja iz EU fondova osigurano je 45 milijuna kuna. Brodice će biti stacionirane na vezu u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubroniku. Također iz istoga izvora, preko Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je 35 milijuna eura za nabavu helikoptera za Hitni zračni prijevoz pacijenata. Nakon što su dosad taj prijevoz obavljali helikopteri Oružanih snaga RH iz baza u Divuljama i na otoku Krku, ovime će ministarstvo zdravstvo dobiti svoje helikoptere koji će biti stacionirani u još tri zračne baze. Na taj način Hrvatska će u ovoj zdravstvenoj djelatnosti stići razvijene europske države – kazao je ministar Milan Kujundžić na kongresu u Šibeniku.

Ministar zdravstva najavio je da će početkom iduće godine biti donesen Nacionalni plan protiv raka kojim će se omogućiti uspješnija prevencija, dijagnostika i onkološko liječenje te zloćudne bolesti. Također, početkom iduće godine, dodao je ministar Kujundžić, počet će se primjenjivati Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, u sklopu kojeg će se moći prepoznati karcinom pluća manji od šest milimetara.

04. svibanj 2024 06:16