StoryEditorOCM
Županijanavale neće biti

Do kraja tjedna u županiju stiže 6000 doza cjepiva za djecu: Kad će početi cijepljenje, nitko ne zna reći

Piše Marija Lončar
15. prosinca 2021. - 08:21
I roditelji koji su među potpuno cijepljenima (zasad) su skeptični oko vakcijancije svoje djeceilustracija/Matija Djanjesic/Cropix

Cjepivo protiv bolesti Covid-19 za djecu u dobi od pet do 12 godina stiže i u Šibensko-kninsku županiju.

Do kraja tjedna ovdašnji Zavod za javno zdravstvo dobit će tako 600 bočica, odnosno 6000 doza. Potvrdila je to Diana Dulibić, ravnateljica županijske ustanove, ističući kako će postupak početi ovisno o iskazanom interesu, no koliki je on do sada, nije mogla jasno reći.

- Količinu cjepiva koju ćemo dobiti odredio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). To je ukupno 600 bočica, a iz svake se može izvući 10 doza. U ovom trenutku ne znamo koliki je interes za cijepljenje, nemamo takvih povratnih informacija, ali svakako roditeljima preporučujemo da se jave svojim pedijatrima ili liječnicima obiteljske medicine i da iskažu svoj interes.
U stalnoj smo komunikaciji s liječnicima, domovima zdravlja i ordinacijama i davat ćemo cjepivo prema njihovim zahtjevima. Cijepljenje će, a sve ovisi o interesu, obavljati pedijatri ili liječnici obiteljske medicine. Moguće je i da organiziramo poseban punkt i u sportskoj dvorani "Baldekin", ali je pitanje koliki će biti interes za cijepljenjem u toj dobnoj skupini – kazala je Dulibić.

Ravnateljica Zavoda podsjetila je kako od ljeta traje cijepljenje djece i mladih uzrasta od 12 do 18 godina, a prvi podaci, pristigli upravo jučer, govore kako se u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji cijepilo oko 800 mladih ljudi, od kojih su većina, odnosno čak 650 njih su maturanti i učenici trećeg razreda srednje škole.

- Preporuke su, kako je HZJZ i rekao, da se prije svega cijepe imunokopromitirana djeca od pet do 12 godina, ali i ostala čiji roditelji to žele – istaknula je Dulibić.

image
Diana Dulibić
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ima li poziva roditelja, raspituju li se ili su možda čak i najavili da će cijepiti svoje dijete, nije bilo moguće doznati niti u šibenskom Domu zdravlja pod kapom kojeg djeluje više od 40 ordinacija među kojima i one pedijatrijske.

Ravnatelj Joško Jurić kaže kako takvih saznanja nema te da nije provjeravao po ambulantama kakva je zainteresiranost za cijepljenje najmlađeg dijela populacije.

Nismo to uspjeli doznati niti od nekoliko pedijatara koje smo pokušali dobiti telefonom, jer na pozive nisu odgovarali. No, s obzirom na relativno malenu procijepljenost odraslih, a dalmatinske županije, pa tako i Šibensko-kninska, među najlošijim su u državi, teško je očekivati da će biti veliki odaziv najmlađih na cijepljenje protiv korone.

Naime, prema podacima HZJZ-a koji je objavio i interaktivnu kartu procijepljenosti u Hrvatskoj, zaključno sa 7. prosincem, u Šibensko-kninskoj županiji dvije doze primilo je 37,85 posto građana. U samom Šibeniku ta je brojka neznatno veća i iznosi 38,77 posto.

Ako se toj statistici pridodaju mnogi komentari roditelja koji se mogu čuti i koji, čak i ako su sami primili doze, kategorički odbijaju cijepiti svoju djecu te činjenicu da se u tri-četiri mjeseca cijepilo svega osamstotinjak djece i mladih uzrasta od 12 do 18 godina, jasno je kako za novih 6000 doza zasigurno neće biti navale te će za njihovu potrošnju trebati poprilično vremena.

15. travanj 2024 02:52