StoryEditorOCM
ŽupanijaNEZAŠTIĆENA BAŠTINA

Djedovi gradili, lopovi razgradili: Drski kradljivci odnijeli suhozid metar i po visok

Piše Vedrana Stočić
29. kolovoza 2017. - 15:30

Već godinama, na rogozničko-primoštenskom području kradu se suhozidi i ostala kamena plastika. Još 2014. godine primoštenska Udruga vinara, vinogradara i maslinara javno je upozorila na drske krađe suhozida, kamenih ploča i kamena sa starih napuštenih kuća.

Zbog krađe kamena, urušili su se deseci metara suhozida, zatraženo je tada da se u zaštitu kamene baštine uključi i policija. I na rogozničkom području već desetak i više godina učestale su krađe kamena sa starih kuća, kamenica u kojima se nekada držalo ulje, pragova sa starih bunara, kamenih skalina...

Općinski vijećnik Boris Abaza i turistička vijećnica Biserka Grgin javno upozoravaju na još jednu bizarnu krađu suhozida. Naime, već treću godinu zaredom krade se kamen sa suhozida parcele u crkvenom vlasništvu, taj suhozid je međa s javnim putem i najuređenijom plažom Lozica. Netko drzak i uporan već tri godine svake svake noći, i to u razdoblju od 1. do 31. kolovoza, odnosi kamenje, pa je gotovo sedamdesetmetarski zid od 1,5 metara visine gotovo poravnat sa zemljom. Ovih dana krađa kamena je posebno intenzivna, pa je kaznenu prijavu podnio i vlasnik parcele.

- Iz nama nepoznatih razloga uklonjena je rampe koja je bila do početka ljeta, što je kradljivcu olakšalo posao.
Biserka Grgin krađu je prijavila policiji, vlasniku parcele i općinskom komunalnom redaru, dežurala je noću... Od početka krađe apelira na postavljnje kamere kako bi se razotkrili kradljivci, ali, na žalost, nije naišla na razumijevanje u općinskim institucujama. Suhozid je kulturno naslijeđe i dio povijesti koju je prepoznala i Europa, ako se ništa ne poduzme, bit ćemo prisiljeni sami postaviti straže, kaže Boris Abaza.

 



Prije par godina stručnjaci su nam rekli da stara kamena plastika doseže astronomske cijene. Dobro očuvani dovratak prodavao se po cijeni i do pet tisuća kuna, a skaline, pragovi i kamenice i po 500 eura. Sada, kažu neki koji dobro poznaju tržište, cijena je još i veća!

Kamenje i ploče s naših polja dragocjen su materijal, to je vlasništvo i dobro države Hrvatske, a svako neovlašteno vađenje i prodavanje kazneno je djelo. Stoga nije zgorega ponoviti što kažu konzervatori i zaštitari baštine: suhozidi se grade od prirodnog kamena bez korištenja vezivnih materijala, iskonska je to tehnika gradnje koja je još od antike obilježila i odredila krajobraze Dalmacije, Istre i otoka. Suhozidi su i trajni spomenici težačkog života i njegove borbe da opstanak, pa je stoga nužna zaštita tih jedinstvenih i neponovljivih kamenih građevina.

Ovo bi u vidu trebale imati institucije lokalne vlasti i policija, ako lopove ne mogu uhvatiti, posebice ovog drskog s rogozničke plaže Lozica, onda je postavljanje videonadzora jedino i najidealnije rješenje. Bolje potrošiti malo kuna nego da ljudi po ovoj pasjoj vrućine dežuraju čitavu noć.

08. svibanj 2024 08:30