StoryEditorOCM
ŽupanijaVeliki plus

Dječji vrtić u Vodicama opremio senzornu sobu: djeca s poteškoćama više ne moraju na terapije u druge županije

Piše Katarina Rudan
7. listopada 2021. - 18:54

U dječjem vrtiću Tamaris opremljena je senzorna soba, prostor u kojem se pod stručnim nadzorom i individualnim radom djetetu omogućava da razvija sva svoja osjetila, odnosno potiče proces senzorne integracije. Ideju je potaknula vodička udruga „Daj 5 od srca“ prije više godina nakon jedne od prvih humanitarnih akcija - nabavke neurofeedback uređaja.

- Nakon inicijative jednog od članova Udruge čije dijete ima poteškoća u razvoju znalo se koliko taj uređaj može pomoći. Krenulo se u prikupljanje sredstava kako djeca s našeg područja ne bi trebala ići na terapije u druge županije – rekla je za Infovodice Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris, ali i jedna od prvih članica udruge „Daj 5 od srca“.

Veliko srce

Nakon nabavke neurofeedback uređaja rodila se ideja za osposobljavanje senzorne sobe. Taj prostor osobama s poteškoćama senzorne integracije osigurava dodatnu senzornu stimulaciju ili reducira senzorne podražaje.

- Ovo je nešto savršeno. Ne mogu vam opisati koliko sam sretna. Soba je spremna te, iako trenutno nemamo edukacijsko rehabilitacijske terapeute, imamo cijeli stručni tim – logopeda, psihologa, višu medicinsku sestru i odgajateljicu koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Prošli su edukaciju kako koristiti sve ove sprave kojih je jako puno – rekla je Storić.
Senzorna soba nalazi se u matičnom objektu dječjeg vrtića Tamaris, a cijelo opremanje koštalo je oko 150.000 kuna. Sredstva su dobivena preko projekta „Veliko srce“ iz Europskog socijalnog fonda.

- Iako se uglavnom koriste za djecu s poremećajima senzorne integracije ili poremećajima iz spektra autizma kojih je danas nažalost sve više, senzorne sobe često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe. Organizirane su tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta. Primjer jednog od nezaobilaznih elemenata u ovoj vrsti senzornih soba je bazen s lopticama koji pruža djetetu mnogo različitih podražaja - taktilnih, zvučnih i vizualnih te dijete tako može zadovoljiti svoje senzorne potrebe i shodno bolje regulirati svoje ponašanje.

Zahvaljujući tome, dijete je spremnije učiti tako da terapeut može iskoristiti situaciju u bazenu za rad na edukacijsko-rehabilitacijskim ciljevima kao što su usvajanje boja, brojanje, koordinacija ruku, suradnja u igri i mnogi drugi. To su primarno prostori koji smiruju i kod osobe stvaraju osjećaj sigurnosti, ali se jednako koriste i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe - poboljšanja kvalitete života osobe – istaknula je među ostalim ravnateljica.

Stručni tim dječjeg vrtića Tamaris će popisati djecu i napraviti raspored korištenja, a terapeutski dio traje maksimalno 45 minuta. Inače, i u novom novoizgrađenom dječjem vrtiću u Doćinama postoji jako puno sprava za poticanje senzorne motorike pomoću kojih će logoped i psiholog s djecom raditi u svom kabinetu.
 

06. svibanj 2024 13:02