StoryEditorOCM
ŽupanijaDarko Bastić

Direktor vodičkih hotela ‘Olympia‘ otvoreno: Ovu sezonu najbolje je zaboraviti, stopostotnu popunjenost imali smo tek mjesec dana, a onda je sve stalo

Piše Katarina Rudan
7. listopada 2020. - 08:37

Rijetke su hotelske kuće, radilo se to o velikim kompleksima, manjim hotelima ili onima „srednje“ veličine po smještajnim kapacitetima i „zvjezdicama“, koji mogu reći da su imali uspješnu turističku sezonu. Zapravo ih i nema. Ovakvu nitko ne pamti i svi se nadaju da će ostati samo na njoj.

U cijeloj priči oko turizma i turističke sezone u godini epidemije koronavirusa, opće je poznato da su hotelijeri, u odnosu na obiteljski smještaj, kuće za odmor ili kampove, najgore prošli.

S puno optimizma, planova i dobrim najavama bookinga u dvije i dvadesetu krenuo je vodički hotel "Olympia A" i "Olympia Sky". A onda se dogodilo nešto što nitko nije mogao predvidjeti. Predsezone, reći će direktor hotela Darko Bastić, zapravo nisu niti imali, a prema svemu sudeći i posezona će biti izrazito loša. Sreća u cijeloj toj situaciji je što je špica sezone bila dobra.

- Neovisno o tomu što je Njemačka Šibensko-kninsku županiju početkom listopada skinula s crvene liste, ne vjerujem da će se išta značajnije dogoditi, jer je nama cijela jedna baza gostiju koji tradicionalno dolaze zadnja tri mjeseca u godini, jednostavno „nestala“. To su agencijski gosti, odnosno autobusi sa starijom populacijom, zatim Azijati te sudionici raznih seminara, kongresa i konferencija. Sve je to odgođeno. Možda ćemo imati nešto pojedinačnih gostiju, ali neki ozbiljniji posao ne očekujemo - kaže Bastić.

Inače, hoteli nisu radili dva mjeseca, ožujak i travanj, a prvi su među hrvatskim hotelijerima, 11. svibnja, otvorili vrata svojim gostima. Otvaranje kompleksa dočekali su sa 120 stalno zaposlenih i svi su zadržani na poslu, uz Vladine mjere potpore. Počeli su tada „stidljivo“ stizati gosti, a stopostotnu popunjenost imali su „dobrih“ mjesec dana. Od sredine srpnja do 22. kolovoza i trenutka kad su neke europske zemlje Hrvatski ili Šibensko-kninsku županiju stavile na crvenu listu, uvele obaveznu samoizolaciju u trajanju od dva tjedna nakon povratka iz Hrvatske ili testiranje na COVID-19.

- Bili smo ugodno iznenađeni i očekivalo se da će se taj trend nastaviti i u rujnu, ali to se - nažalost - nije dogodilo zbog crvene liste. Sve je palo i stalo krajem kolovoza i zato bih rekao da je ova turistička godina - godina za zaborav - kaže Bastić.

U tom kratkom razdoblju kad je hotel bio pun, najviše je bilo domaćih gostiju, što je bilo svojevrsno iznenađenje.
- Nismo očekivali da će biti toliki broj Hrvata, ali smo imali dosta i Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca te gostiju iz Poljske. Bila je to jedan šarolika „publika“ koja je rezervirala smještaj u zadnji tren i dogodila se ta stopostotna popunjenost, što mjesec dana prije nismo mogli niti sanjati. Za sada smo, kumulativno gledajući, na 31 posto ostvarenih noćenja u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Financijski učinak je na nekih 37 posto, a koliko će to na kraju godine iznositi teško je u ovom trenutku znati - govori Bastić.

Dodajmo da radi samo "Olympia Sky", dok je hotel "Olympia A" od početka rujna zatvoren te radi samo po potrebi, što se događa vrlo rijetko. Bio je otvoren sredinom rujna kad su održana dva skupa prosvjetnih radnika sa 150 sudionika, a krajem listopada trebala bi se održati jedna konferencija sa 150 sudionika.

- Nažalost, devedeset posto većih skupova je otkazano ili odgođeno za iduću godinu. Odgođena su i velika svadbena slavlja, a ako se netko i održi, to je s malim brojem ljudi, tako da nam je sve ono na čemu baziramo naše poslovanje zadnja tri mjeseca godine svedeno na minimum. Ali, ne predajemo se. Uvijek smo bili i ostali optimisti. Prvi smo otvorili hotel u ovoj posebnoj godini i vjerojatno ćemo zadnji zatvoriti. Situacija nije bajna, ali vjerujemo da će sljedeća godina biti bolja. Ili ćemo se morati naučiti živjeti i raditi s koronom - zaključio je Bastić.

Niže cijene do 27. prosinca

Da bi privukli goste, od 29. rujna do 27. prosinca ponudili su 18 posto nižu cijenu paketa smještaja u hotelu "Olympia Sky": polupansion za dvije noći u dvokrevetnoj Superior sobi za dvije osobe, s tim što je boravak jednog djeteta do šest godina i jednog do trinaest godina besplatan, u navedenom razdoblju sada tako košta 1918 kuna. Paket, među ostalim, obuhvaća jednom dnevno korištenje saune i jacuzzija u trajanju od 60 minuta, uz - naravno - prethodnu rezervaciju, zatim neograničeno korištenje unutarnjeg bazena, vanjskog bazena i infinity bazena na devetom katu te terase za sunčanje te korištenje ležaljki i suncobrana na bazenima.

Također, uključili su se i u akciju Ministarstva turizma i sporta i HTZ-a „Tjedan odmora vrijedan“, te u tjednu od 16. do 25. listopada spustili cijene za 50 posto.

26. travanj 2024 12:37