StoryEditorOCM
ŽupanijaDANI MALE DRVENE BRODOGRADNJE

Dico, dođite naučit kako se radi betinska gajeta

17. kolovoza 2017. - 14:12


Raznolik i bogat program ovogodišnjih, trećih po redu "Dana male drvene brodogradnje", u organizaciji Muzeja betinske drvene brodogradnje, nastavlja se večeras. U prostoru muzeja održat će se predavanje Nikice Vučenovića "Šibenska komunalna galija sv. Juraj u XVI. stoljeću".

Vučenović, brodograđevni inženjer zaposlen u Hrvatskome registru, istraživač je pomorske povijesti. U ovome predavanju posebno će obraditi bitku kod Lepanta, najveći bojni sraz na moru u pisanoj povijesti, kada je alijansa ratnih flota kršćanskih država potukla osmansku armadu, a galija sv. Juraj borila se pod zastavom Venecije, doznajemo od Kate Šikić Čubrić, ravnateljice muzeja.

Ova manifestacija počela je u ponedjeljak, užežin blagdana Velike Gospe, a trajat će do nedjelje, kada je u 15 sati na programu nezaobilazna regata tradicionalnih brodova "na latinsko idro" pod nazivom "Za dušu i tilo". Po običaju, regatu priređuje Udruga "Betinska gajeta 1740."

Betinski "Dani" otvoreni su zanimljivom izložbom minijaturnih maketa brodova i naselja uz more "Otok" i predavanjem autora Nenada Bojmića, maketara i minijaturista. Projekt je nastao kao rezultat autorova interesa za zavičajne teme, arhitekturu otočnih naselja i brod naposljetku, koji je u središtu života svakog otoka. Posebnost Bojmićeva rada, napominje Šikić Čubrić, je u tome što svoje radove upotpunjuje mikroskulpturama ljudi s čime dočarava mjerilo makete (1:100) i umjetničkoj priči daje dodatni smisao.

Nakon Bojmićeve izložbe koja ostaje postavljena do kraja ovogodišnje manifestacije, prve večeri također je održana prezentacija gradnje laminirane gajete "Lipa moja" betinskoga škvera, a postupak je objašnjavao Joško Radić, tehnički direktor Brodogradilišta i marine Betina.

Arheologinje Irena Radić Rossi i Katarina Batur s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, održale su radionicu crtanja brodskih linija za arheološka istraživanja, a Jurica Gašpar, novinar, zaljubljenik u jedrenje i "dite s lanterne" predstavio je svoju knjigu "Legende svjetla" u kojoj je ispričao priče o jadranskim svjetionicima.

Nakon petka, predviđenog za predstavljanje radio-upravljanog jedrenja i modela jedrilica, u subotu, 19. kolovoza, na programu je još jedna publicistička promocija, a ovaj put će o svojoj ljubavi prema moru i brodovima opisanim u knjizi "S morjem na ti" u večernjem terminu govoriti slovenski novinar Mitja Župančić.



Subota je programski najdinamičniji dio ovogodišnje betinske priredbe, naročito za malene kreativce.

Ujutro u 10 sati na programu je radionica izrade maketa betinske gajete koju će održati Luciano Keber, jedan od naših najvrsnijih brodomaketara, čiji su radovi dio stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje na što su, prema riječima Kate Šikić Čubrić u muzeju posebno ponosni.

O tradicijskim barkama na Jadranu majstor Keber održat će predavanje s početkom u 20 sati, a prije toga u betinskom portu na programu je regata modela jedrilica na radio-upravljanje.

Priređuju je zajednički JK "Žal" iz Betine i Hrvatska zajednica tehničke kulture pod pokroviteljstvom Hrvatskog jedriličarskog saveza, a promotor je Josip Marasović, instruktor radio-upravljanog jedrenja iz JK "Zenta".
 


Betinski "Dani" otvoreni su zanimljivom izložbom minijaturnih maketa brodova i naselja uz more "Otok" i predavanjem autora Nenada Bojmića

19. travanj 2024 23:05