StoryEditorOCM
ŽupanijaTeška mehanizacija

Devastacija rajskog otočića kod Rogoznice: u bivšem ljetnikovcu Ivice Todorića bogati Mađari izgradili bungalove bez ikakvih dozvola

Piše Vedrana Stočić
17. siječnja 2021. - 11:35

Za gradnju i na potresom razrušenom području Sisačko-moslavače županije čujemo treba vlasnički list i dozvole za građenje, međutim ništa od toga ne treba na rogozničkom otočiću Smokvici. Mađari, koji su otočić dobili u najam prošle godine gradili su i radili što ih je volja, a na otok je bio dopremljen i bager gusjeničar od 40 tona, utovarivač, kamioni i druga teška građevinska oprema. Općina je 8. svibnja prošle godine obavijestila građevinsku inspekciju, nadležne županijske službe, čak i ministarstva, međutim prilaz otoku za sve službe nadzora bio je zabranjen. Blizu otoka ne smiju ni Rogozničani ni turisti, ali zato mogu snimati iz daljine. Najnovije fotografije koje smo dobile potvrđuju da su novi najmoprimci Smokvice na drugoj, neizgrađenoj strani otoka, izgradili popriličan broj bungalova.

Posebno u ovo teško doba korone bespravna gradnja i devastacija obalne crte naprosto cvjetaju, a inspekcijskih službi ni za lijek, pa nije čudo što nisu doplovili ni do otočića. Međutim ovo ipak nije samo priča o bespravnoj gradnji i devastaciji već o otoku koji je i službeno vojarna Hrvatske vojske. Dok je otok Smokvica bio u najmu propalog tajkuna Ivice Todorića imao je oznaku posebna namjena, što u prijevodu znači vojna utvrda ili baza ili vojarna, a da je tako potvrđuje i najnovija verzija Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica u kojoj nema Smokvice.

Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinska dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u općinskoj blagajni. Oporbeni općinski vijećnici prošle godine tražili su u zemljišnim knjigama podatke o zgradama i česticama, detaljno su istražili prostorne planove, zanimalo ih je kakva su ograničenja u gradnji. Ništa nisu pronaši što znači da otok nije pokriven ni prostornom ni građevinskom regulativom i da u vojnoj bazi odlukom cetralne vlasti Mađari su mogli i mogu raditi i graditi što ih volja bez da Općini Rogoznica plate i jednu kunu komunalnog doprinosa.

Prisjetimo se: bivši minstar državne imovine Goran Marić uz pomoć državnog odvjetništva i suda prije tri godine pompozno je s otoka Smokvica deložirao obitelj Todorić. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokivicu je dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. O mistrioznom fondu dostupne informacije su minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka. Inače bogati Mađari dobili su otok na 30 godina, godišnja najamnina je 8,14 milijuna kuna, a za 30 godina država će uprihodovati 184 milijun. Za te milijune ustupljeni su im bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na na površini od 168.865 metara kvadratnih.

Iz MORH-a kažu da su nakon deložacije Todorića odlučili kako im cijelokupni otočić nije perspektivan, pa su tako veći dio površine otoka ustupili Ministarstvu državne imovine. MORH je je pak zadržao jednu građevinu s pripadajućim zemljištem i ostalim izgrađenim nekretninama, međutim nije navedeno koja je to građevina na kojoj su se razmnožile ostale izgrađene nekretnine. Poznavajući sve građevine i njihov raspored ako je MORH-a nešto ostavio za svoje potrebe onda su to dva-tri bunkera i potkopa u kojima su bili topovi i municija i to u blizi luksuznih apartmana i restorana koje sada koriste najbogatiji ljudu i političari susjedne nam Mađarske. Nešto je ipak čudno u ovom manevru MORH-a.

19. travanj 2024 09:16