StoryEditorOCM
Županijašok u rogoznici

Desetljećima su kukali kako nemaju tekuću vodu, a sada se odbijaju spojiti na vodovodnu mrežu

Piše Vedrana Stočić
1. veljače 2023. - 11:25

Desetljećima je glavno infrastrukturno i političko pitanje u Općini Rogoznica bilo: Kada će jug Općine i zaleđe dobiti tekuću vodu? Nije bilo sjednice Općinskog vijeća da netko od vijećnika pozicije i opozicije s tog područja nije postavio pitanje:kada će poteći voda na tom području.

I konačno regionalni magistralni cjevovod dug 12 kilometra na relaciji Supljak-Dvornica-Kanica-Salići-Sevid dovršen je 2020. godine u rujnu. Vrijednost radova iznosila je 19 milijuna kuna ili u eurima 2.578.266 eura, projekt je dijelom bio financiran novcem Europske banke za obnovu i razvoj i to u visini od 11 milijuna kuna, a po 2 milijuna uložile su općine Rogoznica i Marina.

Obje općine svaka na svom područje riješile s imovinsko-pravne odnose. Prošle godine započeli su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u selima rogozničkog zaleđa. U prvoj fazi investicija je teška milijun kuna, 500 tisuća kuna je iz sredstava naknade za razvoj koju Rogozničani plaćaju od 2005. godine i to četiri kune po kubiku potrošene vode, dok 500 tisuća kuna ulažu Hrvatske vode. Inače iz naknade za razvoj koja se deponira na posebnom računu u šibenskom "Vodovodu" godišnje se prihoduje oko 3,5 milijuna kuna ili oko 466 tisuća eura i taj novac solidarno je namijenjen za izgradnju lokalne mreže vodoopskrbe i odvodnje.

I onda šok, od 60 kuća u Dvornici do kojih je došla sekundarna mreža, točnije Gornje Dvornice prema karti koju nam je dostavila rogoznička načelnica Anita Živković, od 60 kuća na vodoopskrbu želi se spojiti samo njih 15. Za spoj na vodovodnu mrežu nema uvjeta, bitna je samo kuća u prostoru, a troškovi spajanja iznose svega 133 eura. Toliko novaca uloženo, toliko riječi na tu temu izgovoreno na Općinskom vijeću,u novinskim tekstovima, a oni sada ne žele priključak na tekuću vodu. Za nepovjerovati! Zašto u svojim kućama ne žele tekuću vodu glavno opravdanje im je: imaju gusterne i to im je znatno jeftinije.

- Dok do njihovih kuća nije došla vodovodna mreža općina im je u ljetnim mjesecima subvencionirala cisterne vode. Toga više neće biti, oni koji su odbili priključak neće više nikada od općine dobiti subvenciju za vodu.-kaže rogoznička načelnica.

Provjerom smo utvrdili da se tom odlukom načelnice slaže i oporba.

Srećom nije svugdje tako. Dobili smo informaciju da se u susjednom Zaslu svi žele spojiti, problem su im je, kažu, raskopane ceste i blokirani putevi. Žele samo da se to ubrza i da ih se informira o planovima radova.

Pošto radove izvodi "Vodovod" ove pritužbe treba adresirati na njih. Malo brže ljudima bi puno značilo, zatrpani putevi impliciraju brojne probleme kao što su otežano pražnjenje kanti za smeće, ne daj Bože dolazak hitne pomoći, a ni poštarima nije lako.

      

      

25. travanj 2024 04:07