StoryEditorOCM
ŽupanijaPOREZNA UPRAVA

Dario Ljubas treba platiti porez zbog prodaje stana

Piše Šibenski.hr
27. studenog 2020. - 09:59

U ponedjeljak, 23. studenoga, objavili smo tekst o kninskoj obitelji Ljubas (autor B. Periša), osupnutih rješenjem Porezne uprave Knin da za svoj prodani stan naknadno trebaju platiti porez na promet nekretnina, premda im ga država nije dodijelila, nego su ga kupili na tržištu i bio im je prva nekretnina. U vrijeme pripreme i objave teksta nije nam stigao odgovor Porezne uprave, te ga donosimo u cijelosti.

"Vezano uz Vaš upit za naknadno utvrđivanje obveze poreza na promet nekretnina, za promet nekretnina koji je ostvaren na temelju ugovora o kupoprodaji nekretnina sklopljenoga 2013. godine, a predmet kojega je nekretnina koja se nalazi na području posebne državne skrbi, odgovaramo kako slijedi.

Odredbom članka 21. stavka 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi ('Narodne novine', br. 86/08., 57/11. i 51/13.), koji je bio na snazi u trenutku sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina na temelju kojega je porezni obveznik stekao vlasništvo nekretnine na području posebne državne skrbi, bilo je propisano da porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji stječu nekretnine koje se nalaze na područjima posebne državne skrbi, ako imaju ili prijavljuju prebivalište na tom području.

Pored navedenoga, odredbom članka 21. stavka 2. toga Zakona bilo je propisano da se porez na promet nekretnina plaća naknadno ako se u roku od deset godina od dana nabave nekretnine nekretnina otuđi, ako porezni obveznik promijeni prebivalište izvan područja posebne državne skrbi te ako porezni obveznik uz prijavljeno prebivalište stvarno i ne boravi na području posebne državne skrbi.

U skladu s citiranim zakonskim odredbama, u slučaju nastupanja okolnosti iz odredbe članka 21. stavka 2. Zakona o područjima posebne državne skrbi, odnosno u slučaju da porezni obveznik koji je na temelju odredbe članka 21. stavka 1. navedenog Zakona oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina, stečenu nekretninu otuđi prije isteka roka od deset godina od dana njezine nabave ili promijeni svoje prebivalište ili ako se utvrdi da on stvarno ne boravi na području posebne državne skrbi, poreznim rješenjem mu se naknadno utvrđuje obveza plaćanja poreza na promet nekretnina za stečenu nekretninu. Činjenica je li porezni obveznik nekretninu na području posebne državne skrbi stekao darovanjem od države, nije od utjecaja za odlučivanje u poreznom postupku.

Zaključno, naknadno utvrđivanje poreza na promet nekretnina kojeg je porezni obveznik, uz određene uvjete, a na temelju citirane odredbe članka 21. stavka 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi, prethodno bio oslobođen, propisano je odredbom članka 21. stavka 2. toga Zakona, te se u takvim slučajevima ne radi o poreznim rješenjima koja su izdana pogreškom.

Dodatno ističemo, porezni obveznik ima pravo protiv rješenja kojim mu je utvrđena obveza poreza na promet nekretnina, u roku od trideset dana od dana primitka toga rješenja, podnijeti žalbu."

26. travanj 2024 20:13