StoryEditorOCM
Županijadugini ratnici

Da se ne zaboravi: granate JNA tukle su ‘Jarugu‘ i slapove Krke. A onda je stigao Greenpeace...

Piše Joško Čelar
9. srpnja 2022. - 15:53

Međunarodna organizacija za mir i zaštitu prirode "Greenpeace", svojim akcijama istaknula se i u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Njezina ekipa obišla je tada i slapove Krke i digla svoj glas protiv nakane agresora da sruši Hidroelektranu "Jaruga", najstarije takvo postrojenje u jugoistočnoj Europi.

Šibenik sa svojim širim područjem, ne samo da je u Domovinskom ratu pune četiri godine bio izložen topničkim i raketnim napadima, čak i zabranjenim kasetnim bombama iz višecijevnog sustava "Orkan", već mu je prijetila opasnost da bude uništena i njegova temeljna infrastruktura, bolje rečeno opskrba stanovništva, javnih ustanova i gospodarstva strujom i vodom.

Iz okupiranog zaleđa neprijatelj je povremeno ispaljivao plotune prema "Jarugi", smještenoj pod Skradinskim bukom, te glavnoj crpnoj stanici i pogonu "Vodovoda" koji se nalaze uz hidroelektranu. Srećom, osim manjih šteta na objektima vodocrpilišta, na tom prostoru nije bilo većih šteta.

Sve to podsjeća na strahote agresije na Ukrajinu, kojoj svjedočimo već mjesecima, a u sklopu koje se želi uništiti kompletna civilna infrastruktura.

U zimskim mjesecima 1994. godine, u vrijeme kad je u Hrvatskoj vladalo krhko primirje, koje je srpski agresor stalno kršio, Skradinski buk kao glavni punkt Nacionalnog parka Krka, u pratnji Vinka Matošina, tadašnjeg direktora Parka (lijevo u pozadini naše slike, op.a.), te njegovih suradnika, obišla je ekipa francuskog ogranka "Greenpeacea" sa snimateljima.

image

Ekipa francuskog ogranka ‘Greenpeacea’ je 1994. stigla sa snimateljima nakon jednog od agresorskih napada

Joško Čelar

Povod njihova dolaska bili su incidenti koji su se događali kada je s nedalekih okupiranih prostora šibenskog i skradinskog zaleđa u okoliš slapova Krke povremeno padalo po nekoliko projektila.

Zanimljivo je da smo tada na Skradinskom buku zatekli i nekoliko njemačkih posjetitelja. Došli su, kako je na jednoj ploči pisalo na engleskom, "na vlastitu odgovornost". Uostalom, kao i svi mi ostali, domaći i oni rijetki, hrabri inozemni turisti.

"Greenpeace" je u to vrijeme i kasnije bio vrlo utjecajna organizacija, čiji se glas daleko čuo u svim prilikama kada se (i ratovima) narušavao prirodni sklad u ljudskom okolišu. Njihov reporter tada nam je ispričao kako je dva mjeseca ranije njihova ekipa u Sredozemnom moru, pred obalom sjeverne Afrikom zaustavila veliki krijumčarski brod s oružjem i pozvala vlasti zemlje koje su ga uzaptile.

O "Greenpeaceovim" aktualnim nastojanjima, u ovim surovim prilikama za svjetski mir, vrlo malo se čuje. Ali u Hrvatskoj stalno djeluje od 2012. godine, a njihov brod "Rainbow Warrior" ("Dugin Ratnik") nedavno je više dana boravio upravo u Šibeniku.

25. travanj 2024 19:00