StoryEditorOCM
Županijane mogu im ništa

Čopor vukova uletio u stado koza kod Kistanja i napao pastira! Jedva se spasio, mještani tvrde da je zvijeri sve više

Piše Šibenski.hr
15. lipnja 2022. - 09:20

Čopor vukova uletio je u stado koza i napao pastira koji se jedva spasio. Stočari tog kraja tvrde da vukova nikada nije bilo više, da su čopori sve veći i gladniji i u dvorišta ulaze i po danu!

Reporteri RTL-a su bili u mjestu Plato Laškovica, koje isto muku muči s vukovima, i razgovarala je s tajnikom lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, Josom Dujićem.

Sve je na ministarstvu zaštite okoliša. Vuk je zaštićena životinja i za ubojstvo vuka je propisana kazna od 50 tisuća kuna ili čak do godine dana zatvora. Ministarstvo ej to koje mora donijeti konačnu brojku jedinki vukova i odrediti u kojem trenutku ih ima previše. Tek u tom trenutku se može dopustiti izlov.

"Prema službenoj statistici ima 81 jedinka vuka. Prema našim evidencijama i praćenju na terenu, jer ipak lovci su tu koji su stalno na terenu, ima preko 500 jedinki na području dalmatinske zagore i na područjima BiH koja gravitiraju prema RH", rekao je Dujić za RTL.

Kaže da su se potrebni uvjeti za kontrolirani izlov vuka stvorili još prije nekoliko godina. No, ministarstvo ne stavlja njihove dopise u protokole, već saziva radione i programe praćenja vuka i risa.

A prema dostupnoj evidenciji u protekloj je godini šteta koju su počinili vukovi prema domaćim životinjama dosegla 2113 prijava, od čega 851 samo u Šibensko-kninskoj županiji.

"U siječnju ove godine imamo 163 prijave napada vuka na domaću životinju", zaključio  je Dujić.

30. siječanj 2023 17:15