StoryEditorOCM
ŽupanijaRepovi štrajka

Ceste Šibenik izgubile dva sudska spora zbog nezakonitih otkaza, radnicima isplaćena prilična svota

Piše Marko Podrug
23. svibnja 2024. - 12:19

Krajem travnja okončani su svi, ili gotovi svi, repovi koji su se vukli od štrajka u županijskoj tvrtki Ceste Šibenik prošle godine. Rezultat tih turbulentnih mjeseci, kad su djelatnici svakodnevno prosvjedovali pred zgradom Županije, bio je odlazak direktora Roberta Miljkovića uz kaznenu prijavu. Teretilo ga se za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, jer je navodno naplaćivao asfalt po višoj cijeni, asfaltirao privatne površine na trošak tvrtke, krivotvorio podatke o plaći i na račun šibenskih Cesta opremio svoj automobil. Navodno je, s još dvojicom, tvrtku Ceste Šibenik oštetio za više od 40 tisuća eura.

Rezultat su bili i otkazi pojedinim radnicima. Nino Grabić iz kninske Nadcestarije, Josip Meić iz šibenske Nadcestarije te tehnički direktor Ante Pijuk dobili su izvanredne otkaze jer su kršili osnovne obveze iz radnog odnosa, a vezano za sedmodnevnu obustavu rada koja je bila organizirana nakon što radnicima nisu u plaći za lipanj bili plaćeni dani provedeni u štrajku.

No, 23. travnja ove godine Općinski sud u Šibeniku donio je presudu po kojima su ti otkazi nezakoniti i neosnovani. Točnije, takva je presuda, koja je postala pravomoćna 9. svibnja, donesena u slučaju Ante Pijuka i Nina Grabića, dok se Josip Meić u prosincu prošle godine nagodio s Cestama, povukao tužbu te je vraćen na posao.

Potvrdio nam je to novi direktor Cesta Šibenik, Nino Vrcić.

- Povukli smo odluku o otkazu, isplatili smo im zaostale plaće i ponudili im da se vrate na poslove na kojima su bili do otkaza. Oni su to odbili pa je, na njihov zahtjev, došlo do sudskog raskida ugovora o radu - kaže Vrcić.

Kako neslužbeno doznajemo, ukupno je Pijuku, Grabiću i Meiću isplaćeno 80 tisuća eura bruto, u što ulazi uplata zaostalih plaća (najmanje tri, najviše osam) te naknada štete.

Osim ove trojke, bila je upitna sudbina još dva djelatnika, Zorana Palinića i Roberta Savića. Palinića je tužio bivši direktor Robert Miljković za fizički napad, a Savić je bio suspendiran iz istih razloga zbog kojih su trojica gore spomenutih radnika dobila otkaze. No, obojica su i dalje i radnom odnosu.

- Oni su posebne kategorije - objašnjava nam direktor Vrcić. 

- Savić je bio predstavnik radnika u Nadzornom odboru, a Palinić predsjednik Radničkog vijeća. Postojala je namjera davanja otkaza njima dvojici, no u njihovom slučaju Radničko vijeće mora donijeti takvu odluku, što ono nije napravilo. Protiv Palinića sudski proces i daje traje, no i on i Savić ostali su na svojim radnim mjestima.

Štrajk u Cestama Šibenik počeo je 12. lipnja prošle godine, a trajao je do 4. srpnja. Prosvjedovalo je preko stotinu radnika tvrtke koji su tražili povlačenje Pravilnika o radu i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora.

 

16. lipanj 2024 09:03